Witamina U – jakie ma właściwości oraz działanie? Na co warto stosować witaminę U?

Witamina U – jakie ma właściwości oraz działanie? Na co warto stosować witaminę U? - zdjęcie

Witamina U to tak naprawdę enzym, występujący w wielu roślinach.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • "witamina U" - co to jest?
  • witamina U i działanie
  • jaki korzystny wpływ na organizm ma ten enzym
  • jakie produkty są najlepszym źródłem witaminy U
  • czy można przedawkować witaminę U
  • jak budować swoją dietę, aby mieć pewność, że witamina U będzie się dobrze wchłaniać.

Interesuje Cię tematyka zdrowego odżywiania? Przeczytaj artykuł: Dieta dr Dąbrowskiej - skąd popularność tej diety?  Być może zainteresuje Cię również materiał: Dieta na trądzik - co jeść, aby pozbyć się trądziku?

Czym tak właściwie jest witamina U?

Witamina U to potoczna nazwa na enzym, określany skrótem MMS od angielskiego S-Methylmethionine (po polsku L-metylo-metionino-sulfonian). Wzór chemiczny witaminy U prezentuje się następująco: C6H14NO2S+. Jeśli pamiętasz podstawowe informacje z chemii to z pewnością już wiesz, że witamina U jest organicznym związkiem siarki, wyposażonym w grupę metylową. To, czego nie da się wyczytać ze wzoru to fakt, że związek ten występuje w roślinach - to jego naturalne źródło. L-metylo-metionino-sulfonian jest jednym z głównych składników cytoplazmy roślin zaliczanych do zbóż i rodzin bobowatych, dyniowatych oraz, co najważniejsze, kapustnych.

Dlaczego witamina U nie jest "prawdziwą witaminą", taką jak witamina K czy biotyna? Głównie dlatego, że w definicji witaminy zawarty jest warunek, że musi być to związek niezbędny do funkcjonowania organizmu. Tymczasem witamina U nie jest nam tak naprawdę "potrzebna" - nie cierpimy na braki witaminy U, ale możemy zyskać na uzupełnieniu o nią swojej diety.

Witamina U – jak wpływa na organizm człowieka?

Witamina U kojarzona jest głównie z kojącym wpływem jeśli chodzi o różnorodne stany zapalne  - z tego względu jest chętnie stosowana w kosmetyce. Modne w ostatnich latach koreańskie kosmetyki, słynące z wysokiej skuteczności w "odmładzaniu" skóry bazują głównie na tym składniku. Opublikowany przez koreańskich naukowców w roku 2010 dokument potwierdza, że witamina U może nawet trzykrotnie przyspieszać regenerację skóry, co znajduje zastosowanie przy leczeniu trudno gojących się ran.

Inne badania prowadzone od połowy ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych wskazały, że regularnie spożywany sok z surowej kapusty (jak również sok z kiszonej kapusty) może zwalczać dolegliwości związane z żołądkiem i stanami zapalnymi dwunastnicy.

Do innych właściwości witaminy U zalicza się chronienie przed negatywnym skutkiem promieni UV, stymulowanie włosów do wzrostu, neutralizowanie wolnych rodników, odbudowa błony śluzowej żołądka po leczeniu antybiotykami czy lekami przeciwzapalnymi.

W jakich produktach występuje witamina U?

Już wiesz, jak ważna jest witamina U. Gdzie występuje w naturalnej postaci? Przede wszystkim, w wielu warzywach dostępnych niemal o każdej porze roku. Mnóstwo stężonej witaminy U znajduje się w marchwi, pietruszce, kapuście i szparagach. Warto wiedzieć, że bogatym jej źródłem jest wspomniany sok z kiszonej kapusty, którego dodatkowym działaniem jest dostarczanie układowi pokarmowemu "dobrych" szczepów bakterii oraz potężnej dawki witaminy C witaminy A.

Skoro witamina U jest dostępna w soku z kapusty, łatwo wywnioskować, że znajduje się również w jej liściach - bardzo jednak istotny jest fakt, że muszą to być liście jedzone na surowo (w formie surówki) lub kiszonej. Gotowanie (jak np. w bigosie) powoduje utlenianie się tej cennej substancji.

Kiedy warto stosować witaminę U?

Po witaminę U warto sięgnąć niemal zawsze - jedzenie dużej ilości surowych warzyw doskonale wpływa na nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Jednak spożywanie produktów z witaminą U powinny szczególnie rozważyć osoby borykające się z wrzodami żołądka czy też cierpiące z powodu jesienno-wiosennych dolegliwości powodowanych bakterią Helicobacter pylori.

Oprócz tego witamina U znajduje zastosowanie w przypadku bolesnych hemoroidów, wspomaganiu detoksyfikacji organizmu, a nawet ograniczaniu reakcji alergicznych.

Jak odpowiednio dawkować witaminę U?

To, jak dawkować omawiany enzym nie zostało dokładnie przebadane, ale odpowiadając na to pytanie można posiłkować się danymi z ulotki suplementów zawierających witaminę U. Cena tych produktów waha się od 30 do nawet 90 złotych i zależna jest od tego, czy dany producent standaryzuje swoje produkty (zapewnia stabilną i stałą dla konkretnej dawki podaż witaminy). Zgodnie z ulotkami suplementów diety należy przyjmować 1-2 tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku i popijając je niewielką ilością wody.

Czy można przedawkować witaminę U?

Z dostępnych danych wynika, że nie grozi nam przedawkowanie L-metylo-metionino-sulfonianu. Witamina U nie jest magazynowana w ludzkim organizmie i podobnie jak witamina C, jeśli jest w nadmiarze - wydalamy ją razem z moczem.

Witamina U w diecie

Mówiąc o witaminie U w diecie należy być świadomym, że jest to enzym niebywale podatny na utlenianie. Dlatego chcąc sobie dostarczyć witaminy U wraz z dietą, musimy zadbać o odpowiednie przygotowanie posiłków. Podgrzewanie, a zwłaszcza smażenie czy pieczenie niszczy witaminę U, gdyż utlenia się ona w temperaturze 139 stopni. Spożywanie soku z kapusty czy surówki powinno przebiegać jak najszybciej po jej przyrządzeniu.

Na koniec wspomnijmy również o kontrowersjach związanych z witaminą U - jak już wspomnieliśmy, nie jest ona "dosłownie" witaminą, tak jak na przykład witamina B6. Niektórzy specjaliści kwestionują również jej zbawienny wpływ na ludzki organizm. Argumentują oni, że picie surowego soku z kapusty czy spożywanie surowych warzyw samo w sobie jest zdrowe i to inne substancje, znacznie lepiej poznane od omawianego enzymu, są odpowiedzialne za ich dobroczynny wpływ. Wygląda jednak na to, że witamina U nawet, jeśli nie ma pozytywnego działania, w najgorszym razie jest co najwyżej neutralna - dlatego jedzmy kapustne warzywa na zdrowie!

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowy...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem