Właściwości lecznicze i odżywcze amarantusa. Jak stosować najzdrowsze zboże XXI wieku?

Właściwości lecznicze i odżywcze amarantusa. Jak stosować najzdrowsze zboże XXI wieku? - zdjęcie

Amarantus jest rośliną, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem miłośników zdrowego odżywiania. To roślina, która zaliczana jest do rodziny pseudo zbóż, a jej fenomen wynika z receptury bogatej w białko, egzogenne aminokwasy, a także witaminy i minerały. Ziarna amarantusa z powodzeniem wykorzystywane są do przygotowywania różnych dań, a dzięki braku glutenu jego nasiona mogą być spożywane przez osoby zmagające się z celiakią. Jak właściwości amarantusa wpływają na pracę organizmu człowieka? Co warto wiedzieć o najzdrowszym zbożu XXI wieku?

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest i skąd pochodzi amarantus?
  • jakie witaminy i minerały zawiera amarantus?
  • jakie właściwości lecznicze i prozdrowotne ma amarantus?
  • jakie przepisy można przygotować, stosując amarantus?

Zobacz też artykuł: "Nasiona chia - wartości odżywcze i zalety stosowania nasion chia w diecie".

Amarantus (szarłat wyniosły): skąd pochodzi zboże XXI wieku?

Amarantus, zamiennie nazywany szarłatem wyniosłym, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Z botanicznego punktu widzenia amarantus jest zaliczany do grupy zbóż rzekomych, czyli tak zwanych pseudo zbóż. Zgodnie z najnowszą wiedzą, roślina po raz pierwszy była uprawiana na terenach Ameryki Północnej oraz Ameryki Południowej. Ziarna amarantusa, tuż obok fasoli oraz kukurydzy, były podstawowym składnikiem pokarmowym starożytnych ludów, na przykład Azteków czy Majów.

Amarantus jest rośliną, która posiada wysoką wartość odżywczą, a dodatkowo zawiera cenne dla organizmu ludzkiego witaminy i minerały. Ze względu na swój skład chemiczny ziarna szarłata wyniosłego uznawane są za zboże XXI wieku, które posiada wysoką zdolność do zaspokojenia potrzeb żywieniowych obecnego świata.

Amarantus a zdrowie, czyli prozdrowotne właściwości witamin i aminokwasów

Ziarna amarantusa doskonale wpływają na zdrowie człowieka. Zależność pomiędzy amarantusem, a zdrowiem została udowodniona naukowo. Wysoka zawartość witamin oraz aminokwasów pozwala wzbogacić codzienną dietę w brakujące składniki.

Nasiona rośliny są przede wszystkim cennym źródłem fosforu, potasu i magnezu, a spożycie stu gram nasion jest w stanie zapewnić pokrycie 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Ze względu na dużą zawartość żelaza amarantus polecany jest osobom zmagającym się z anemią, a także kobietom w ciąży. Amarantus jest również cennym źródłem białka, a w jego nasionach znajduje się go więcej niż w jogurtach i mleku. Głównymi witaminami w ziarnach amarantusa są antyoksydanty, czyli witaminy A, C oraz E, które są niezbędne do zwalczania wolnych rodników w ustroju. Nasiona wspierają też funkcjonowanie układu nerwowego dzięki dostarczeniu do organizmu witamin z grupy B.

Właściwości prozdrowotne, odżywcze i lecznicze amarantusa

Nasiona szarłata wyniosłego wprowadzone do codziennej diety wykazują działanie prozdrowotne oraz wysoce odżywcze. Ziarna szczególnie polecane są osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminy i minerały, na przykład sportowcom lub osobom zmagającym się z przewlekłymi schorzeniami.

Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych, leczniczych i odżywczych amarantusa należą:

  • zdolność do obniżania i regulowania poziomu glukozy we krwi,
  • dostarczenie do organizmu niezbędnych witamin i minerałów,
  • zapobieganie rozwijaniu się anemii, wynikającej ze zbyt niskiej podaży żelaza,
  • regulowanie biosyntezy cholesterolu,
  • możliwość stosowania przez osoby uczulone na gluten lub chorujące na celiakię,
  • wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu krążenia,
  • opóźnianie fizjologicznego procesu starzenia się organizmu dzięki wysokiej zawartości skwalenu,
  • regulowanie kłopotów trawiennych i dolegliwości związanych z układem pokarmowym.

Świadomość społeczna na temat zależności między zdrowiem a odżywianiem jest coraz większa. Włączenie amarantusa do codziennej diety z pewnością wpłynie na poprawę ogólnej wydolności i kondycji ustroju.

Jak wykorzystać nasiona amarantusa w codziennej diecie?

Ziarna amarantusa posiadają szerokie możliwości codziennego stosowania w diecie. Nasiona są bardzo smaczne, a dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i aminokwasów doskonale wpływają na zdrowie i ogólne samopoczucie.

Na sklepowych i aptecznych półkach najczęściej spotykany jest amarantus ekspandowany, tak zwany popping, który można wykorzystać jako dodatek do wielu dań, na przykład koktajli, musli czy jogurtów. Wiele miłośników orzechowego posmaku amarantusa stosuje go jako dodatek do twarożków, surówek oraz ciast. Bardzo popularna jest również mąka z amarantusa, która może być podstawą do przygotowywania słodkich i słonych wypieków. Ziarna amarantusa sprawdzają się również do gotowania i przygotowywania z nich tak zwanej amarantusianki.

Amarantus w kuchni: 3 zdrowe przepisy z amarantusem w roli głównej

Amarantus jest rośliną, która ma szerokie zastosowanie w kuchni pod różnymi postaciami. Z uwagi na ich ciekawy smak oraz walory odżywcze warto poznać trzy ciekawe i smaczne przepisy z amarantusem w roli głównej.

  1. Placki amarantusowe z dynią

Składniki: pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa, pół szklanki ugotowanej dyni, jedno średnie jabłko, jedno małe jajko, 3 łyżki mąki orkiszowej, pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: Starte na grubych oczkach tarki jabłko, a także amarantus, dynię oraz cynamon należy połączyć w misce. Po połączeniu składników należy dodać do nich jedno rozbełtane jajko, a następnie mąkę. Po rozgrzaniu patelni teflonowej i posmarowaniu jej oliwą z oliwek należy formować małe placuszki i smażyć około dwóch minut na każdej stronie.

  1. Amarantusianka z owocami

Składniki: pół szklanki ugotowanego amarantusa, 3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego, ulubione owoce, łyżeczka miodu

Przygotowanie: ugotowany amarantus należy połączyć z miodem oraz serkiem. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce, najlepiej sezonowe, na przykład maliny, truskawki czy śliwki. Amarantusianka jest świetnym pomysłem na pożywne i smaczne śniadanie.

  1. Pasztet z amarantusem

Składniki: pół szklanki ugotowanego amarantusa, szklanka soczewicy ugotowanej, dwie marchewki ugotowane, pół cukinii ugotowanej, dwa jajka, łyżka mąki pszennej lub pełnoziarnistej, ząbek czosnku, sól pieprz.

Przygotowanie: Amarantus oraz ugotowane warzywa należy zblendować. Do masy dodać dwa jajka, a także mąkę, sól, pieprz i czosnek. Powstałą masę na pasztet należy ulokować w keksówce i piec w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.

Jak przyrządzić amarantus, aby zachował swoje właściwości?

Ziarna amarantusa są pełne witamin, minerałów i aminokwasów, które zapewniają im prozdrowotny wpływ na organizm. Aby ziarna zachowały pełnię smaku, a przede wszystkim wszystkie cenne składniki, należy je odpowiednio poddać obróbce termicznej.

Wysokiej jakości ziarna amarantusa należy ugotować w osolonej wodzie. Nasiona należy wsypać do gotującej się wody, a po ich dodaniu zmniejszyć ogień i gotować ziarna pod przykryciem. Czas gotowania ziaren amarantusa nie powinien przekraczać dwudziestu minut, a prawidłowo ugotowany szarłat można rozpoznać po miękkiej konsystencji, a także błyszczącej powierzchni.

Amarantus ekspandowany (popping) - zdrowy dodatek do posiłków dla dzieci i dorosłych

Amarantus ekspandowany (popping) jest produktem poddanym obróbce. Mimo jego uprażenia, ziarna zachowują większość cennych dla zdrowia witamin i minerałów, dlatego stanowią zdrowy dodatek do posiłku dla dzieci i dorosłych. 

Ekspandowane ziarna zboża mogą być zjadane jako przekąska. Dodatkowo, ich lekko orzechowy posmak stanowi świetny dodatek do sałatek i kanapek, a także musli i owsianek. Wiele osób dodaje popping do zup oraz kasz, dzięki czemu wartość odżywcza dań jest znacznie wyższa. Amarantus ekspandowany jest świetnym zamiennikiem niezdrowych przekąsek, a jego spożywanie pozwala dostarczyć do ustroju niezbędne witaminy i minerały. 

Amarantus - przeciwwskazania. Kto powinien unikać go w swojej diecie?

Amarantus, niezależnie od formy spożycia, jest cenną rośliną, która wykazuje prozdrowotny wpływ na organizm. Ziarna rośliny są produktem spożywczym całkowicie pozbawionym glutenu, a ich skład chemiczny sprawia, że amarantus może być spożywany przez osoby zmagające się z miażdżycą, anemią, a także chorobami krążenia i serca.

Obecna wiedza nie określa konkretnych przeciwwskazań, które mogłyby doprowadzić do zakazu spożywania amarantusa. Jedynym przeciwwskazaniem do jego spożycia może być alergia pokarmowa, która jest niezwykle rzadkim zjawiskiem.

 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Przeziębienie i grypa Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....
Odporność, wzmocnienie organizmu Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Ciąża i dziecko Zespół Edwardsa – co to jest, jaki ma wpływ na dziecko i jakie są objawy trisomii chromosomu 18?
Ciąża to wspaniały okres w życiu każdej kobiety. Jednak czasem mogą pojawić się niespodziewane komplikacje w postaci chorób genetycznych dziecka. Przykładem takiej choroby jest Zespół Edwardsa. Niestety w zdecydowanej większości przypad...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta PDW (morfologia krwi) – wskaźniki, normy, obniżony. Wskaźnik anizocytozy płytek krwi
PDW to badanie, jedno ze składowych podstawowej morfologii, które pozwala ocenić zróżnicowanie płytek krwi pod kątem ich objętości. Innymi słowy, jest wskaźnikiem anizocytozy w wynikach morfologii krwi, który mierzy si...
Serce i układ krążenia Holter EKG: na czym polega, ile trwa i jak się przygotować? Wskazania i przebieg badania
Holter EKG pozwala dokonać pomiaru pracy najbardziej obciążonego organu naszego ciała - serca. Z poniższego artykułu dowiesz się: dlaczego coraz młodsi ludzie umierają na serce i jakie najczęstsze zaniedbania kardiologiczne stwierdzane s...
Układ rozrodczy i moczowy Ból jajnika: objawy, przyczyny, łagodzenie dolegliwości. Co wywołuje kłucie w jajniku?
Ból jajnika może być wyjątkowo niepokojący dla każdej kobiety. Ta nieprzyjemna dolegliwość objawia się kłuciem, uczuciem rozpierania po prawej lub lewej stronie podbrzusza....
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Zdrowy tryb życia Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach ...
Słuch i szumy uszne Świecowanie uszu – na czym polega i czy jest to bezpieczne? Czy warto kupić świece do uszu?
Regularne i prawidłowe dbanie o higienę uszu ma bardzo ważne znaczenie dla zdrowia oraz jakości słuchu. Zaniedbywanie bądź też błędy w czyszczeniu uszu mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, skutkujących nawet utratą słuchu, ...
Układ pokarmowy Metformina - panaceum XXI wieku? Wszechstronny lek, skuteczny nie tylko w leczeniu cukrzycy
Metformina to substancja, która od lat stosowana jest w leczeniu cukrzycy typu 2. Chociaż na rynku farmaceutycznym obecna jest już niemal pół wieku, wciąż odkrywane są nowe i wielokierunkowe efekty jej sto...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem