Amarantus jest rośliną, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem miłośników zdrowego odżywiania. To roślina, która zaliczana jest do rodziny pseudo zbóż, a jej fenomen wynika z receptury bogatej w białko, egzogenne aminokwasy, a także witaminy i minerały. Ziarna amarantusa z powodzeniem wykorzystywane są do przygotowywania różnych dań, a dzięki braku glutenu jego nasiona mogą być spożywane przez osoby zmagające się z celiakią. Jak właściwości amarantusa wpływają na pracę organizmu człowieka? Co warto wiedzieć o najzdrowszym zbożu XXI wieku?
Z artykułu dowiesz się:
- czym jest i skąd pochodzi amarantus?
- jakie witaminy i minerały zawiera amarantus?
- jakie właściwości lecznicze i prozdrowotne ma amarantus?
- jakie przepisy można przygotować, stosując amarantus?
Zobacz też artykuł: "Nasiona chia - wartości odżywcze i zalety stosowania nasion chia w diecie".
Amarantus (szarłat wyniosły): skąd pochodzi zboże XXI wieku?
Amarantus, zamiennie nazywany szarłatem wyniosłym, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Z botanicznego punktu widzenia amarantus jest zaliczany do grupy zbóż rzekomych, czyli tak zwanych pseudo zbóż. Zgodnie z najnowszą wiedzą, roślina po raz pierwszy była uprawiana na terenach Ameryki Północnej oraz Ameryki Południowej. Ziarna amarantusa, tuż obok fasoli oraz kukurydzy, były podstawowym składnikiem pokarmowym starożytnych ludów, na przykład Azteków czy Majów.
Amarantus jest rośliną, która posiada wysoką wartość odżywczą, a dodatkowo zawiera cenne dla organizmu ludzkiego witaminy i minerały. Ze względu na swój skład chemiczny ziarna szarłata wyniosłego uznawane są za zboże XXI wieku, które posiada wysoką zdolność do zaspokojenia potrzeb żywieniowych obecnego świata.
Amarantus a zdrowie, czyli prozdrowotne właściwości witamin i aminokwasów
Ziarna amarantusa doskonale wpływają na zdrowie człowieka. Zależność pomiędzy amarantusem, a zdrowiem została udowodniona naukowo. Wysoka zawartość witamin oraz aminokwasów pozwala wzbogacić codzienną dietę w brakujące składniki.
Nasiona rośliny są przede wszystkim cennym źródłem fosforu, potasu i magnezu, a spożycie stu gram nasion jest w stanie zapewnić pokrycie 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Ze względu na dużą zawartość żelaza amarantus polecany jest osobom zmagającym się z anemią, a także kobietom w ciąży. Amarantus jest również cennym źródłem białka, a w jego nasionach znajduje się go więcej niż w jogurtach i mleku. Głównymi witaminami w ziarnach amarantusa są antyoksydanty, czyli witaminy A, C oraz E, które są niezbędne do zwalczania wolnych rodników w ustroju. Nasiona wspierają też funkcjonowanie układu nerwowego dzięki dostarczeniu do organizmu witamin z grupy B.
Właściwości prozdrowotne, odżywcze i lecznicze amarantusa
Nasiona szarłata wyniosłego wprowadzone do codziennej diety wykazują działanie prozdrowotne oraz wysoce odżywcze. Ziarna szczególnie polecane są osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminy i minerały, na przykład sportowcom lub osobom zmagającym się z przewlekłymi schorzeniami.
Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych, leczniczych i odżywczych amarantusa należą:
- zdolność do obniżania i regulowania poziomu glukozy we krwi,
- dostarczenie do organizmu niezbędnych witamin i minerałów,
- zapobieganie rozwijaniu się anemii, wynikającej ze zbyt niskiej podaży żelaza,
- regulowanie biosyntezy cholesterolu,
- możliwość stosowania przez osoby uczulone na gluten lub chorujące na celiakię,
- wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu krążenia,
- opóźnianie fizjologicznego procesu starzenia się organizmu dzięki wysokiej zawartości skwalenu,
- regulowanie kłopotów trawiennych i dolegliwości związanych z układem pokarmowym.
Świadomość społeczna na temat zależności między zdrowiem a odżywianiem jest coraz większa. Włączenie amarantusa do codziennej diety z pewnością wpłynie na poprawę ogólnej wydolności i kondycji ustroju.
Jak wykorzystać nasiona amarantusa w codziennej diecie?
Ziarna amarantusa posiadają szerokie możliwości codziennego stosowania w diecie. Nasiona są bardzo smaczne, a dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i aminokwasów doskonale wpływają na zdrowie i ogólne samopoczucie.
Na sklepowych i aptecznych półkach najczęściej spotykany jest amarantus ekspandowany, tak zwany popping, który można wykorzystać jako dodatek do wielu dań, na przykład koktajli, musli czy jogurtów. Wiele miłośników orzechowego posmaku amarantusa stosuje go jako dodatek do twarożków, surówek oraz ciast. Bardzo popularna jest również mąka z amarantusa, która może być podstawą do przygotowywania słodkich i słonych wypieków. Ziarna amarantusa sprawdzają się również do gotowania i przygotowywania z nich tak zwanej amarantusianki.
Amarantus w kuchni: 3 zdrowe przepisy z amarantusem w roli głównej
Amarantus jest rośliną, która ma szerokie zastosowanie w kuchni pod różnymi postaciami. Z uwagi na ich ciekawy smak oraz walory odżywcze warto poznać trzy ciekawe i smaczne przepisy z amarantusem w roli głównej.
- Placki amarantusowe z dynią
Składniki: pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa, pół szklanki ugotowanej dyni, jedno średnie jabłko, jedno małe jajko, 3 łyżki mąki orkiszowej, pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: Starte na grubych oczkach tarki jabłko, a także amarantus, dynię oraz cynamon należy połączyć w misce. Po połączeniu składników należy dodać do nich jedno rozbełtane jajko, a następnie mąkę. Po rozgrzaniu patelni teflonowej i posmarowaniu jej oliwą z oliwek należy formować małe placuszki i smażyć około dwóch minut na każdej stronie.
- Amarantusianka z owocami
Składniki: pół szklanki ugotowanego amarantusa, 3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego, ulubione owoce, łyżeczka miodu
Przygotowanie: ugotowany amarantus należy połączyć z miodem oraz serkiem. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce, najlepiej sezonowe, na przykład maliny, truskawki czy śliwki. Amarantusianka jest świetnym pomysłem na pożywne i smaczne śniadanie.
- Pasztet z amarantusem
Składniki: pół szklanki ugotowanego amarantusa, szklanka soczewicy ugotowanej, dwie marchewki ugotowane, pół cukinii ugotowanej, dwa jajka, łyżka mąki pszennej lub pełnoziarnistej, ząbek czosnku, sól pieprz.
Przygotowanie: Amarantus oraz ugotowane warzywa należy zblendować. Do masy dodać dwa jajka, a także mąkę, sól, pieprz i czosnek. Powstałą masę na pasztet należy ulokować w keksówce i piec w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.
Jak przyrządzić amarantus, aby zachował swoje właściwości?
Ziarna amarantusa są pełne witamin, minerałów i aminokwasów, które zapewniają im prozdrowotny wpływ na organizm. Aby ziarna zachowały pełnię smaku, a przede wszystkim wszystkie cenne składniki, należy je odpowiednio poddać obróbce termicznej.
Wysokiej jakości ziarna amarantusa należy ugotować w osolonej wodzie. Nasiona należy wsypać do gotującej się wody, a po ich dodaniu zmniejszyć ogień i gotować ziarna pod przykryciem. Czas gotowania ziaren amarantusa nie powinien przekraczać dwudziestu minut, a prawidłowo ugotowany szarłat można rozpoznać po miękkiej konsystencji, a także błyszczącej powierzchni.
Amarantus ekspandowany (popping) - zdrowy dodatek do posiłków dla dzieci i dorosłych
Amarantus ekspandowany (popping) jest produktem poddanym obróbce. Mimo jego uprażenia, ziarna zachowują większość cennych dla zdrowia witamin i minerałów, dlatego stanowią zdrowy dodatek do posiłku dla dzieci i dorosłych.
Ekspandowane ziarna zboża mogą być zjadane jako przekąska. Dodatkowo, ich lekko orzechowy posmak stanowi świetny dodatek do sałatek i kanapek, a także musli i owsianek. Wiele osób dodaje popping do zup oraz kasz, dzięki czemu wartość odżywcza dań jest znacznie wyższa. Amarantus ekspandowany jest świetnym zamiennikiem niezdrowych przekąsek, a jego spożywanie pozwala dostarczyć do ustroju niezbędne witaminy i minerały.
Amarantus - przeciwwskazania. Kto powinien unikać go w swojej diecie?
Amarantus, niezależnie od formy spożycia, jest cenną rośliną, która wykazuje prozdrowotny wpływ na organizm. Ziarna rośliny są produktem spożywczym całkowicie pozbawionym glutenu, a ich skład chemiczny sprawia, że amarantus może być spożywany przez osoby zmagające się z miażdżycą, anemią, a także chorobami krążenia i serca.
Obecna wiedza nie określa konkretnych przeciwwskazań, które mogłyby doprowadzić do zakazu spożywania amarantusa. Jedynym przeciwwskazaniem do jego spożycia może być alergia pokarmowa, która jest niezwykle rzadkim zjawiskiem.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.