Coraz więcej osób decyduje się, by pić zakwas z buraków. Minimalna ilość przeciwwskazań umożliwia jego spożywanie przez znaczącą część społeczeństwa. Choć w ostatnim czasie jest o nim coraz głośniej, to jednak wiele osób nigdy o nim nie słyszało. Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy. Posiada cały szereg właściwości usprawniających pracę organizmu, a jednocześnie jest łatwy i tani w przygotowaniu.
Z naszego artykułu dowiesz się:
- Dlaczego zakwasy ekologiczne są zdrowe?
- Czym charakteryzuje się zakwas z buraków?
- Jakie są ograniczenia i wskazania do picia zakwasów?
- Jakie są efekty po dziesięciu dniach picia zakwasów.?
Zachęcamy do zapoznania się z artykułem: Dlaczego warto pić sok z kiszonych ogórków
Czym są zakwasy ekologiczne z warzyw i owoców i dlaczego są tak zdrowe?
Zakwasy ekologiczne to płyny, które powstają w procesie fermentacji określonych warzyw lub owoców. Przebieg fermentacji jest możliwy ze względu na działanie bakterii kwasu mlekowego doprowadzającego do rozłożenia zawartego w roślinach cukru i jego przemiany do kwasu mlekowego. W konsekwencji warzywa lub owoce nie ulegają zepsuciu, zachowane są ich wartości odżywcze, a dodatkowo nabierają charakterystycznego smaku.
Zakwasy ekologiczne są naturalnymi probiotykami. Ich działanie w pierwszej kolejności przekłada się na mikroflorę jelitową, uregulowanie przemiany materii, a także na poprawę samopoczucia. W dłuższej perspektywie, picie zakwasów podwyższa wydolność układu immunologicznego, ułatwia zrzucenie nadmiernych kilogramów, usprawnia pracę serca i działa wspomagająco na cały układ nerwowy.
Jego popularność znacząco wzrosła przy rozpowszechnieniu diety dr Dąbrowskiej. Z pewnością nie zaszkodzi równoległe zwiększenie ilości spożywanych warzyw w codziennej diecie. Połączenie zakwasów i ograniczenie mięsa na korzyść roślin jest doskonałym posunięciem.
Zakwas z buraków - składniki odżywcze i właściwości
Zakwas z buraków stanowi bogactwo witamin i minerałów. Włączenie go do swojej codziennej diety jest świetnym posunięciem prozdrowotnym. Najszersze działanie dostrzegalne jest w zakresie poprawy odporności. Zakwas buraczany dodatkowo wykazuje właściwości pozwalające na przeciwdziałanie wirusom, a także udowodniono działanie antybakteryjne i antynowotworowe. Dodatkowo, wysoka zawartość witaminy C rzutuje na przebieg procesów związanych z odbudową włókien kolagenowych. Należy także podkreślić, że zakwas buraczany posiada właściwości antyoksydacyjne z uwagi na zawartość betainy. W konsekwencji, zakwas z buraków ma bardzo rozległe właściwości lecznicze. Począwszy od przeciwdziałania rozwojowi wielu groźnych chorób, aż do wspomagania organizmu w walce ze schorzeniami.
Kiszone, czy kwaszone? Czym jest zakwas warzywny i jaki ma skład?
Wśród społeczeństwa pokutuje błędne przekonanie, które nakazuje rozróżniania słów "kiszone" i "kwaszone". Co więcej, kwaszonym warzywom przypisuje się negatywne działanie na organizm. W rzeczywistości tych pojęć można używać zamiennie, ponieważ posiadają jednakową definicję. Proces kiszenia, tudzież kwaszenia, opiera się na rozkładzie cukrów prostych, które zawarte są w warzywach. Prowodyrem tego procesu są bakterie kwasu mlekowego. Na skutek tego dochodzi do powstania kwasu mlekowego i obniżeniu ulega pH produktu, co uniemożliwia dalsze rozwijanie bakterii.
Niepasteryzowane, żywe napoje probiotyczne z buraków, kapusty i jabłek - jak stosować zakwasy w codziennej diecie?
Wiele osób zastanawia się jak pić zakwas buraczany, czy z innych warzyw. Kwestia korzyści wynikających ze spożywania zakwasów i włączenia ich do codziennej diety jest bezdyskusyjna. Jednak istotny jest sposób ich spożywania, który rzutuje na osiągane rezultaty. Żywe napoje probiotyczne powinny być pite wyłącznie z rana. Należy być na czczo - wówczas o wiele łatwiej jest osiągnąć efekt oczyszczenia organizmu, jak i również wzmocnienia systemu odpornościowego. Koniecznie należy jednorazowo pić więcej niż 50 ml.
Dodatkowo pojawia się pytanie kiedy pić zakwas z buraka. Tylko w sezonie zwiększonych zachorowań? Nie istnieje żadne przeciwwskazanie, aby rezygnować z tego płynu w okresie wiosennym lub letnim. Z powodzeniem można pić zakwas buraczany przez cały rok.
Zakwas z buraków - naturalny eliksir zdrowia, urody i młodości
Jakimi właściwościami prozdrowotnymi charakteryzuje się zakwas buraczany? Doskonale sprawdza się w oczyszczaniu krwi, przyspieszeniu metabolizmu, uregulowaniu wartości ciśnienia, a także w usprawnieniu pracy nerek i wątroby. Warto pamiętać, że w zakwasie z buraków znajduje się aż dwa razy więcej witaminy C niż w przypadku surowych warzyw. Całość jego działania przekłada się na polepszenie kondycji organizmu. Równolegle należy wspomnieć, że zakwas z buraka posiada właściwości odmładzające, ponieważ wyhamowuje proces starzenia komórek. Jego dodatkowe działanie dostrzegalne jest na płaszczyźnie estetycznej. Osoby codziennie pijące zakwas posiadają bardziej promienny wygląd cery, a zwiększona produkcja kolagenu pozwala na spowolnienie zachodzących zmian w strukturze skóry.
Jakie efekty daje stosowanie zakwasów w codziennej diecie?
Ilość rezultatów uzyskanych na skutek codziennego picia zakwasów może zaszokować. W pierwszej kolejności dostrzegalne jest poprawienie samopoczucia. Dodatkowo sok z kiszonych buraków na czczo wspomaga regulowanie snu i dodatkowo wycisza nerwy. Znaczącemu podwyższeniu ulega jakość snu. Jest to także doskonały środek na zaparcia. Wraz z kolejnymi dniami, kiedy będzie pity zakwas, będą odczuwane i dostrzegalne kolejne następstwa ich działania. Wszystko będzie ulegało stopniowym zmianom.
Codzienne picie zakwasów pozytywnie rzutuje na:
- odchudzanie,
- witalność,
- układ krążenia,
- układ nerwowy,
- profilaktykę chorób nowotworowych,
- kaca.
Co daje kiszenie buraków i jak powstaje zakwas buraczany?
Kiszenie buraków to tradycyjna metoda, która dawniej umożliwiała spożywanie tych warzyw także w okresie zimowym. W trakcie kiszenia, zarówno w przypadku warzyw, jak i wydzielanego soku, przebiega fermentacja mlekowa. Wówczas cukry proste są przekształcane w kwas mlekowy. Dodatkowo poprawia się ich smak i wytwarzane są inne związki, które powalają na ulepszenie właściwości zdrowotnych.
Jak zrobić zakwas buraczany? Otóż całość jest bardzo prosta. Wystarczy zalać obrane buraki wodą z solą. Przygotowywany zakwas buraczany do picia można dowolnie wzbogacić o preferowane przyprawy. Warto także wiedzieć kiedy zakwas buraczany jest gotowy. Czas przygotowania jest w pełni uzależniony od temperatury otoczenia. Proces zazwyczaj trwa od 4 do 7 dni. Gotowy zakwas należy przechowywać w lodówce.
Kiszone warzywa w diecie dzieci – od kiedy i jak często podawać?
Kiszonki bezdyskusyjnie są bardzo zdrowe, jednak szczególną ostrożność w ich spożywaniu zachowują rodzice w stosunku do swoich dzieci. Szczególne zamieszanie powstaje ze względu na pojawiające się sprzeczne informacje. Należy pamiętać, że dzieci karmione mlekiem matki otrzymują wraz z nim probiotyki. Dodawane są one również w przypadku mlek modyfikowanych. Stąd też najrozsądniejszym posunięciem jest podawanie kiszonek dla dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia. Zbyt wczesne próby mogą zakończyć się nawet bolesną rewolucją jelitową ze względu na brak odpowiedniej dojrzałości układu pokarmowego.
Fakt, że zakwas buraczany gazuje, wynika z naturalnego przebiegu fermentacji. Można go spowolnić poprzez schłodzenie płynu. Dodatkowo wiele osób zastanawia się dlaczego zakwas buraczany brązowieje. Z dużym prawdopodobieństwem jest to efekt działania bardzo wysokich temperatur otoczenia.
Przed przystąpieniem do robienia, warto wiedzieć kiedy zakwas buraczany jest zepsuty. Zakwas buraczany z widoczną pleśnią należy bezwzględnie wyrzucić.
Kto powinien ograniczać spożycie kiszonych buraków i zakwasu?
W rzeczywistości zakwas buraczany posiada minimalne przeciwwskazania. W pierwszej kolejności przeciwwskazaniem do spożywania zakwasu jest cukrzyca, ponieważ po jego wypiciu dochodzi do gwałtownego wzrostu cukru we krwi. Właściwości zakwasu buraczanego wykluczają jego spożycie przez osoby chorujące na kamicę nerkową i reumatyzm.
Zakwas buraczany nie powinien być również spożywany przez osoby będące na diecie lekkostrawnej. W przypadku tych osób zalecana jest rezygnacja z niego.
Zakwas z buraków a zakwas z kapusty - różnice
Najistotniejsza różnica pomiędzy zakwasem z buraków a zakwasem z kapusty wynika z wartości odżywczych. W przypadku zakwasu z buraków do organizmu dostarczana jest większa ilość witamin i minerałów, z kolei zakwas z kapusty zawiera o wiele więcej probiotyków, witaminy C, a także siarki. Z kolei wysoka zawartość witaminy C w soku z kiszonej kapusty ułatwia proces wchłaniania żelaza pozyskanego z kiszonych buraków.
Bomba witaminowa - 10-dniowy detoks z zakwasem z buraków. Jakie daje efekty?
Zakwas z buraków ma wiele właściwości leczniczych, dlatego wiele osób rozpoczyna swoją przygodę z nim od 10-dniowego detoksu. Wówczas zakwas jest pity na czczo w ilości co najmniej 250 ml każdego dnia wyzwania rano. Jest to doskonały sposób na usprawnienie funkcjonowania organizmu. Ten płyn doskonale sprawdza się jako zdrowy energetyk, który jednocześnie nie utrudnia zasypiania. Poza dostrzegalną poprawą metabolizmu można zyskać także promienny wygląd skóry, lepszą koncentrację, a także o wiele lepsze samopoczucie. Oczywiście przez 10 dni nikt nie zniweluje wielu lat szkodliwego działania na organizm, jednak można w ten sposób rozpocząć dbanie o siebie.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.