Zdrowa sałatka – jak ją przyrządzić?

salatka-to-prosty-posilek-odpowiedni-o-kazdej-porze-dnia - zdjęcie

Zdrowe odżywianie wcale nie musi być skomplikowane ani czasochłonne. Jeśli nie lubisz spędzać długich godzin w kuchni, sałatka to idealna propozycja! 

Dlaczego warto jeść sałatki?

Każdy wie, że warzywa powinny być podstawą zdrowej diety. Choć mają niewiele kalorii, są bogate w błonnik oraz ważne składniki odżywcze, zawierają też antyoksydanty. Polecane są przede wszystkim osobom walczącym z nadwagą, ale też zmagającym się z chorobami układu krążenia, cukrzycą, nadciśnieniem czy częstymi zaparciami. Tak naprawdę pięć porcji warzyw powinno się znaleźć w codziennej diecie każdego człowieka. Niekiedy jednak trudno jest wkomponować w swoje menu odpowiednią ilość „zieleniny”. Sałatka znacznie ułatwi nam to zadanie, ponieważ jej podstawą są (a przynajmniej powinny być) właśnie warzywa.

Dużo warzyw + ulubione dodatki = idealna sałatka

Komponowanie sałatki zaczynamy od stworzenia bazy, którą stanowi dowolna sałata (rzymska, lodowa, rukola itp.) oraz ulubione warzywa (papryka, cukinia, pomidor, brokuł, kukurydza itd.) – w dużej, właściwie nieograniczonej ilości. Możemy dorzucić także owoce (świeże lub suszone), jednak tu musimy być nieco bardziej oszczędni ze względu na obecność fruktozy.Infografika o zdrowej sałatce Podstawę sałatki uzupełniamy o produkty z innych kategorii:

  • białko (chude mięso, ryba, owoce morza, ser bądź jajko)
  • węglowodany (ryż, kasza, makaron lub pełnoziarniste pieczywo)
  • tłuszcze roślinne (szczególnie polecane są orzechy oraz pestki)

Należy pamiętać, by z każdej z wymienionych grup składników odżywczych wybrać tylko jeden produkt. Na przykład, jeżeli zdecydowaliśmy się na kurczaka, nie dodajemy już sera ani jajka. Analogicznie, gdy w naszej sałatce znajduje się ryż, nie zagryzamy jej już chlebem. To samo dotyczy tłuszczy – jeśli posypaliśmy sałatkę orzechami, nie skrapiamy jej oliwą. W przeciwieństwie do bazy, dobierając dodatki, musimy uważać na ich ilość. Optymalna porcja makaronu, ryżu bądź kaszy to ok. 40 gramów. Jeśli zamiast tego, wolimy pieczywo, pozostańmy przy  maksymalnie 2 kromkach. Ilość ryby zależy od zawartości tłuszczu – chudszej (sola, dorsz) możemy zjeść 50 gramów, bardziej tłustej (makrela, łosoś) – tylko 30. Wysoką zawartością tłuszczu charakteryzują się też sery, dlatego ich waga w sałatce nie powinna przekraczać 40 gramów. Wśród dodatków mięsnych najbardziej zalecane są kurczak i indyk – najlepiej pieczone, w ilości 50 gramów. Orzechy i pestki stanowią świetne urozmaicenie sałatki – przyjemnie chrupią i dodają całości smaku. Możemy ich zjeść 15 gramów, czyli łyżkę stołową. Innym źródłem zdrowych tłuszczy są oleje. Zamiast orzechów czy nasion, możemy do sałatki dodać łyżkę oliwy z oliwek bądź oleju (za najzdrowsze uważane są m.in. rzepakowy, lniany, sojowy czy z pestek winogron) – wybierajmy jednak te wysokiej jakości. Ostatnim elementem sałatki może (ale nie musi) być sos. Zapomnijmy jednak o takim na bazie śmietany czy majonezu. Zamiast tego wybierzmy naturalny jogurt z dodatkiem czosnku, ulubionych przypraw i musztardy. Sos możemy też przyrządzić na bazie oliwy – pod warunkiem, że wcześniej nie wybraliśmy dodatków tłuszczowych. Na jedna porcję sałatki powinna przypadać łyżka dressingu. Tak skomponowana sałatka będzie sycąca dzięki zawartości wielu cennych składników, a mimo to jej wartość odżywcza nie przekroczy 400 kcal. Jak widać, sałatki są bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego mogą być bardzo różnorodne, bo wybór składników jest ogromny! Ta niewymagająca potrawa świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy, ale także jako obiad czy lekka kolacja.  

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...

Mięśnie i kości Ból stopy: możliwe przyczyny. Jak pozbyć się bólu stóp?
Ból stopy może mieć wiele przyczyn, zaczynając od urazu, na poważnych chorobach ogólnoustrojowych kończąc. Potrafi mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie, dlatego warto nie zwl...
Informacje dla pacjenta Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować?
Cenne właściwości lecznicze ostropestu znane były już w średniowieczu. Później, podobnie jak inne zioła, popadł w niełaskę, ponieważ ludzie zachłysnęli się nowoczesną medycyną, oferują...
Układ oddechowy Zapalenie płuc: rodzaje, objawy, diagnoza. Jak leczyć powikłania po zapaleniu płuc?
Zapalenie płuc jest szczególnie groźne w przypadku osób w podeszłym wieku oraz dzieci – nieleczone może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań (czasem nawet zagrażających życiu chorego)....
Układ pokarmowy Podagrycznik - właściwości, skutki uboczne. Na co pomaga?
Stosowanie ziół może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z niezwykle dobroczynnych roślin jest podagrycznik pospolity - ziele stosowane od setek lat w zwalczaniu dny moczanowej oraz wielu innych rozmaitych dolegliwości i schorzeń....
Choroby i dolegliwości Ból z lewej strony brzucha. Co jest po lewej stronie brzucha na dole?
Bóle brzucha stanowią częstą dolegliwość zarówno u dorosłych, jak i dzieci. W zależności od tego, w której jego części jest zlokalizowany, może świadczyć o innych pr...
Serce i układ krążenia MCHC w morfologii krwi: badanie, normy i interpretacja wyników
MCHC w morfologii krwi to wskaźnik oznaczający stężenie hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Choć nie jest to samodzielny parametr stanowiący podstawę do diagnozy, zbyt wysokie lub zbyt n...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem