Pyszne, sycące, a przede wszystkim zdrowe – takie mogą być potrawy z grilla. To dobra wiadomość dla nie tylko dla tych, którzy dbają o linię, ale dla wszystkich, którym zależy na prawidłowym odżywianiu. Podpowiadamy, jak połączyć składniki, aby smakołyki z rusztu dodały nam energii i pozwoliły zachować szczupłą sylwetkę.
Odpowiedni rodzaj mięsa
Aby przygotować zdrowe dania z grilla, nie musimy całkowicie rezygnować z mięsa. Musimy jedynie pamiętać o tym, żeby kaloryczną karkówkę czy kiełbasę zastąpić mięsem o mniejszej zawartości tłuszczu. Idealnym wyborem będzie kotlety schabowe czy polędwiczki, które zawierają ok. 10 gram tłuszczu. Jeszcze mniej szkodliwych dla zdrowia substancji ma mięso drobiowe, takie jak pierś z indyka i kurczaka – zaledwie 1 gram tłuszczu. Jeśli dodatkowo usuniemy skórkę, ograniczymy ilość tłuszczu do minimum. Nie zapominajmy również o tym, że sporo kalorii mają marynaty, w których moczymy mięso przed wrzuceniem na ruszt. Co prawda sprawiają one, że dania są bardziej aromatyczne i smaczne, lecz także ciężkostrawne. Dlatego zamiast majonezu czy oleju używajmy chudego jogurtu, doprawiając go ziołami, sosem sojowym czy czosnkiem.
Ryby i owoce morza
Możemy je grillować do woli – są smaczne i zdrowe. Warto wybierać ryby o zwartej strukturze (łosoś, pstrąg), które uprzednio skrapiamy sokiem z cytryny, a do środka dodajemy koperek, pietruszkę i czosnek. Ryby pieczmy w folii aluminiowej, którą przedziurawiamy widelcem – dzięki temu tłuszcz i woda będą swobodnie wyciekać. Owoce morza wymagają nieco więcej uwagi. Krewetki grillujemy zaledwie 3-4 minuty, namaczając je uprzednio w mleczku kokosowym z dodatkiem oliwy, soku z limonki, natki pietruszki, soli i pieprzu. Z kolei homara czy ostrygi grillujemy bez przypraw, zwracając szczególną uwagę na czas opiekania, który nie powinien przekraczać 15-20 minut.
Grillowane warzywa i owoce
To świetna alternatywa dla mięs lub dodatek do nich. Możemy przygotować sałatkę lub szaszłyki, a wybór warzyw zależy przede wszystkim od naszych smakowych preferencji. Na grilla świetnie nadają się szparagi zapiekane z szynka parmeńską, pieczarki z czosnkiem, lekko podgotowane kolby kukurydzy czy marynowane bakłażany. Opiekać możemy także owoce. Do warzywnych szaszłyków dodajmy ananasa i jabłko, a banany i gruszki nadają się do przygotowania osobno. Dzięki nim nie tylko urozmaicimy smak dań z grilla, ale zadbamy również o naszą sylwetkę. Pamiętajmy jedynie, aby przyrządzać je na aluminiowych tackach – w przeciwnym wypadku łatwo o ich przypalenie.
Pieczywo i sery
Grillowane pieczywo i sery są pyszne i idealnie komponują się z innymi potrawami. Ciepłe pieczywo możemy posmarować własnoręcznie przygotowanym masłem ziołowym lub czosnkowym, a zapieczony w folii camembert z żurawiną czy swojski oscypek będą rozpływać się z w ustach. Nie jedzmy ich jednak z ketchupem i innymi gotowymi sosami - to prawdziwe bomby kaloryczne, w dodatku nafaszerowane sztucznymi dodatkami. O wiele lepiej samodzielnie przyrządzić lekki sos do sałatki na bazie octu balsamicznego lub przygotować masło czosnkowe z dużą ilością świeżych ziół.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.