Źródła naturalnej witaminy C – owoce i warzywa. W czym jest jej najwięcej?

źródła witaminy c - zdjęcie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, stanowi związek, którego właściwości znalazły szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Witamina C jest niezwykle ważna dla organizmu człowieka, ponieważ ma ogromne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania, gdyż bierze udział w wielu procesach w nim zachodzących. Kwas askorbinowy ma bowiem działanie wzmacniające i wspomagające układ krążenia. Dodatkowo jest skutecznym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki, odpowiadające za procesy starzenia się, również skóry. Warto wskazać, że istnieją badania, które potwierdzają działanie przeciwnowotworowe witaminy C. Należy jednak podkreślić, że organizm człowieka nie wytwarza kwasu askorbinowego. Z tego powodu konieczne jest dostarczanie witaminy C w formie suplementów bądź wraz z pożywieniem. Co ważne, witamina C w naturalnych produktach – warzywach i owocach – jest bardziej aktywna, aniżeli syntetyczny kwas askorbinowy. Lepiej się bowiem wchłania i dłużej utrzymuje się jej stężenie w organizmie. Dlatego też warto stosować dietę obfitującą w warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witaminy C. Gdzie zatem jest najwięcej kwasu askorbinowego? Jaki owoc ma najwięcej witaminy C? Co ma w sobie najwięcej kwasu askorbinowego? Ile witaminy C ma cytryna?

Co ma najwięcej witaminy C? Produkty bogate w kwas askorbinowy

Naturalna witamina C ma wiele zalet. Nie można jej przedawkować, jest łatwo przyswajalna i dłużej utrzymuje swoje stężenie w organizmie, a dodatkowo jest smaczna i zdrowa. Z tego powodu komponując codzienną dietę, warto uwzględnić naturalne produkty, które są bogatym źródłem kwasu askorbinowego. Źródłem witaminy C są warzywa i owoce, ale kwas askorbinowy występuje również w ziołach, a także w mięsie, nabiale i rybach. Naturalną witaminę C można znaleźć również w roślinach. Dużą zawartość witaminy C ma rokitnik (900 mg w 100 g świeżej masy), pokrzywa (600 mg), cytrynowiec chiński (580 mg), lebiodka pospolita (565 mg), kiełki lucerny (200 mg), owoce jarzębiny (100 mg). Niemniej jednak należy podkreślić, że witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego bardzo łatwo dochodzi do jej strat podczas gotowania. Z tego powodu, zalecane jest gotowanie na parze. Chcąc zachować witaminę C w produktach, nie należy ich nie tylko nie poddawać obróbce termicznej, ale również zbyt mocno rozdrabniać czy długo przechowywać. Sposobem na zachowanie witaminy C w produktach jest ich mrożenie i kiszenie.

Owoce – bogate źródło witaminy C

Owoce są bogatym źródłem witaminy C. Najpowszechniejszym owocem, który zawiera kwas askorbinowy, jest cytryna. Sok z jednej cytryny zawiera aż 35% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Niemniej jednak najwięcej witaminy C zawierają owoce dzikiej róży. W 100 gramach świeżej masy tych owoców bowiem znajduje się 250-800 mg. Drugie w rankingu są czarne porzeczki (150-300 mg). Naturalna wit C występuje również w truskawkach (zawartość waha się od 46-90 mg/100g), kiwi (84 mg), grejpfrutach (30-70 mg), pomarańczach (od 30 do 50 mg/100 g produktu). Wśród innych owoców z dużą zawartością witaminy C wymienić należy również agrest, jabłka, maliny, poziomki, gruszki, banany oraz śliwki. Niewielkie ilości kwasu askorbinowego zawierają także orzechy włoskie.

Warzywa bogate w witaminę C – które zawierają jej najwięcej?

Naturalnym źródłem witaminy C są nie tylko owoce, ale i warzywa. Największa zawartość witaminy C znajduje się w pietruszce. Nać pietruszki zawiera bowiem aż 269 mg w 100 gramach świeżej masy tego warzywa. Równie dużą zawartość kwasu askorbinowego ma papryka (zielona i czerwona), zawartość w tym przypadku waha się od 125 do 200 mg w 100 gramach świeżego produktu. Do warzyw z witaminą C należy także brukselka (65-145 mg), kalarepa (70-100 mg), brokuły (65-150 mg), kapusta (35-70 mg), kalafior (37-70 mg) czy szpinak (40-84 mg). Kwas askorbinowy zawiera również fasolka szparagowa, sałata, pomidory, marchew, rzodkiewka, młode ziemniaki oraz buraki.

Warto wskazać, że owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego powodu należy rekomenduje się, aby zjadać pięć porcji warzyw i owoców dziennie.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem