Źródła naturalnej witaminy C – owoce i warzywa. W czym jest jej najwięcej?

źródła witaminy c - zdjęcie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, stanowi związek, którego właściwości znalazły szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Witamina C jest niezwykle ważna dla organizmu człowieka, ponieważ ma ogromne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania, gdyż bierze udział w wielu procesach w nim zachodzących. Kwas askorbinowy ma bowiem działanie wzmacniające i wspomagające układ krążenia. Dodatkowo jest skutecznym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki, odpowiadające za procesy starzenia się, również skóry. Warto wskazać, że istnieją badania, które potwierdzają działanie przeciwnowotworowe witaminy C. Należy jednak podkreślić, że organizm człowieka nie wytwarza kwasu askorbinowego. Z tego powodu konieczne jest dostarczanie witaminy C w formie suplementów bądź wraz z pożywieniem. Co ważne, witamina C w naturalnych produktach – warzywach i owocach – jest bardziej aktywna, aniżeli syntetyczny kwas askorbinowy. Lepiej się bowiem wchłania i dłużej utrzymuje się jej stężenie w organizmie. Dlatego też warto stosować dietę obfitującą w warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witaminy C. Gdzie zatem jest najwięcej kwasu askorbinowego? Jaki owoc ma najwięcej witaminy C? Co ma w sobie najwięcej kwasu askorbinowego? Ile witaminy C ma cytryna?

Co ma najwięcej witaminy C? Produkty bogate w kwas askorbinowy

Naturalna witamina C ma wiele zalet. Nie można jej przedawkować, jest łatwo przyswajalna i dłużej utrzymuje swoje stężenie w organizmie, a dodatkowo jest smaczna i zdrowa. Z tego powodu komponując codzienną dietę, warto uwzględnić naturalne produkty, które są bogatym źródłem kwasu askorbinowego. Źródłem witaminy C są warzywa i owoce, ale kwas askorbinowy występuje również w ziołach, a także w mięsie, nabiale i rybach. Naturalną witaminę C można znaleźć również w roślinach. Dużą zawartość witaminy C ma rokitnik (900 mg w 100 g świeżej masy), pokrzywa (600 mg), cytrynowiec chiński (580 mg), lebiodka pospolita (565 mg), kiełki lucerny (200 mg), owoce jarzębiny (100 mg). Niemniej jednak należy podkreślić, że witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego bardzo łatwo dochodzi do jej strat podczas gotowania. Z tego powodu, zalecane jest gotowanie na parze. Chcąc zachować witaminę C w produktach, nie należy ich nie tylko nie poddawać obróbce termicznej, ale również zbyt mocno rozdrabniać czy długo przechowywać. Sposobem na zachowanie witaminy C w produktach jest ich mrożenie i kiszenie.

Owoce – bogate źródło witaminy C

Owoce są bogatym źródłem witaminy C. Najpowszechniejszym owocem, który zawiera kwas askorbinowy, jest cytryna. Sok z jednej cytryny zawiera aż 35% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Niemniej jednak najwięcej witaminy C zawierają owoce dzikiej róży. W 100 gramach świeżej masy tych owoców bowiem znajduje się 250-800 mg. Drugie w rankingu są czarne porzeczki (150-300 mg). Naturalna wit C występuje również w truskawkach (zawartość waha się od 46-90 mg/100g), kiwi (84 mg), grejpfrutach (30-70 mg), pomarańczach (od 30 do 50 mg/100 g produktu). Wśród innych owoców z dużą zawartością witaminy C wymienić należy również agrest, jabłka, maliny, poziomki, gruszki, banany oraz śliwki. Niewielkie ilości kwasu askorbinowego zawierają także orzechy włoskie.

Warzywa bogate w witaminę C – które zawierają jej najwięcej?

Naturalnym źródłem witaminy C są nie tylko owoce, ale i warzywa. Największa zawartość witaminy C znajduje się w pietruszce. Nać pietruszki zawiera bowiem aż 269 mg w 100 gramach świeżej masy tego warzywa. Równie dużą zawartość kwasu askorbinowego ma papryka (zielona i czerwona), zawartość w tym przypadku waha się od 125 do 200 mg w 100 gramach świeżego produktu. Do warzyw z witaminą C należy także brukselka (65-145 mg), kalarepa (70-100 mg), brokuły (65-150 mg), kapusta (35-70 mg), kalafior (37-70 mg) czy szpinak (40-84 mg). Kwas askorbinowy zawiera również fasolka szparagowa, sałata, pomidory, marchew, rzodkiewka, młode ziemniaki oraz buraki.

Warto wskazać, że owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego powodu należy rekomenduje się, aby zjadać pięć porcji warzyw i owoców dziennie.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł?
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego może wiązać się z pojawieniem miastenii oraz innych chorób immu...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Kosmetyki i uroda

Olej rycynowy – jakie ma właściwości lecznicze i na co go stosować?
W ostatnich czasach obserwujemy tendencję powrotu do leków naturalnych, stosowanych od wieków przez naszych przodków. Obecnie swój renesans przechodzi olej rycynowy. Rycyna należy do jednych z najstarszych środków używanych w medycynie ludow...

Choroby skóry

Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Układ oddechowy

Astma sercowa – objawy, których nie możesz lekceważyć. Jakie badania wykonać?
Astma sercowa, inaczej dychawica sercowa, jest poważnym stanem, który może zagrażać zdrowiu i życiu. Charakterystyczne dla niej są nocne napady duszności, w czasie których pewną ulgę przynosi zmiana pozycji ciała....

Układ oddechowy

Astma alergiczna: przyczyny, leczenie i łagodzenie objawów
Astma oskrzelowa należy do najczęściej występujących chorób układu oddechowego. Najczęściej diagnozowana jest postać atopowa o podłożu alergicznym....

Oczy, wady wzroku

Retinopatia cukrzycowa – przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie
Retinopatia cukrzycowa jest poważnym powikłaniem związanym z cukrzycą, które może prowadzić do utraty wzroku, jeśli nie zostanie odpowiednio zdiagnozowane i leczone. W niniejszym artyk...

Układ oddechowy

Astma oskrzelowa u dzieci – jak ją rozpoznać i leczyć?
Astma zaliczana jest do najczęściej występujących przewlekłych chorób dróg oddechowych. Z artykułu dowiesz się, jak rozwija się astma oskrzelowa u dzieci i na czym polega leczenie....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Długo utrzymujący się, przewlekły katar u dziecka i niemowlaka – najlepsze metody leczenia
Co zrobić, kiedy katar u dziecka i niemowlaka utrzymuje się zaskakująco długo? Czy przewlekły nieżyt nosa u pociechy to powód do niepokoju? Sprawdźmy, jak sobie z tym poradzić....

Kosmetyki i uroda

Rozszerzone pory – czym są i jak sobie z nimi poradzić?
Wygląd cery ma ogromny wpływ na poczucie własnej wartości oraz pewność siebie. Stan skóry to nie tylko aspekt estetyczny, ale przede wszystkim informacja o tym co dzieje się wewnątrz organizmu. To jak nasza skóra wygląda jest...

Choroby wieku dziecięcego

Ropny katar u dziecka – jak skutecznie go leczyć?
Ostry nieżyt błon śluzowych nosa, zwany potocznie katarem, należy do najczęściej występujących chorób. Infekcja może mieć charakter wirusowy lub bakteryjny. Szczególny niepokój rodziców budzi ropny katar u dziecka....

Choroby skóry

Egzema a łuszczyca – jak je odróżnić? Różnice i cechy wspólne
Łuszczyca oraz atopowe zapalenie skóry, zwane także egzemą, należą do powszechnie występujących chorób dermatologicznych. Dowiedz się jak je odróżnić....

Choroby skóry

Czy egzema jest zaraźliwa? Czynniki sprzyjające i dziedziczenie
Mianem egzemy określa się swędzące suche plamy występujące najczęściej na skórze twarzy i dłoni, jednak mogą się one pojawiać na całym ciele....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem