Owoce są jednym z ważniejszych elementów zbilansowanej diety. Są nie tylko smaczne, ale zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały. Jednym z cenniejszych owoców jest żurawina. To niepozorne, małe, czerwone jagody mają skład cenny dla ludzkiego organizmu. Jakie wartości odżywcze ma żurawina, czy jest dobra dla dzieci i czy są jakieś przeciwwskazania do jej stosowania? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym artykule.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- jakie właściwości ma żurawina,
- jakie zawiera składniki odżywcze,
- czy może być stosowana przez dzieci i kobiety w ciąży,
- jakie ma przeciwwskazania,
- na jakie dolegliwości pomaga.
Zobacz także artykuł: Zapalenie pęcherza moczowego - przyczyny, objawy, leczenie.
Żurawina i jej właściwości
Żurawina najbardziej znana jest z pozytywnego działania na układ moczowy. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie i ziołolecznictwie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zawiera minerały i witaminy, np. mangan, miedź oraz witaminy C, E i K, które zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami oraz poprawiają ogólną kondycję organizmu. Żurawina wykorzystywana jest w łagodzeniu dolegliwości wątroby, nerek, układu moczowego oraz układu pokarmowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy przeciwdziała skutkom starzenia się organizmu. Pozwala utrzymać skórę, mięśnie i kości w dobrym stanie. Główne działanie, jakie wykazuje żurawina, to:
- Łagodzi objawy chorób układu moczowego,
- Zmniejsza podatność na występowanie infekcji dróg moczowych,
- Obniża poziom złego cholesterolu,
- Obniża ciśnienia krwi,
- Wspomaga prace układu krążenia i łagodzi objawy zakrzepicy,
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób dziąseł,
- Zapobiega wrzodom żołądka,
- Zmniejsza ryzyko chorób serca,
- Wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego,
- Obniża poziomu cukry we krwi,
- Zmniejsza ryzyko występowania kamieni nerkowych,
- Zmniejsza sztywności naczyń krwionośnych,
- Pomaga w walce z biegunką.
- Bierze udział w produkcji kolagenu, łagodzi dolegliwości reumatyczne,
- Zmniejsza skutki wylewu lub zakrzepu,
- Zmniejsza ryzyko zapychania się naczyń krwionośnych.
Żurawina znana jest przede wszystkim z dobroczynnego działania na układ moczowy. Zakwasza mocz, a dzięki temu przyczynia się do eliminacji bakterii znajdujących się w pęcherzu moczowym. Związki zawarte w owocach wykazują silne działanie bakteriobójcze, sok działa moczopędnie i zapobiega zasilaniu pęcherze przez bakterie. Fruktoza zawarta w owocach zapobiega przyleganiu bakterii do nabłonka układu moczowego.
Przeciwwskazania w stosowaniu żurawiny
Żurawina jest zdrowa i najczęściej dobrze tolerowana przez organizm, rzadko wchodzi w interakcje z innym substancjami, ale ma kilka przeciwwskazań. Nie jest wskazana dla osób, które mają protezę zastawki dwudzielnej serca, cierpią na kamicę nerkową oraz przyjmują substancję przeciwzakrzepową tj. warfarynę. Składniki zawarte w żurawinie mogą utrudniać usuwanie substancji z organizmu, a to może grozić wystąpieniem krwotoku. Szczawiany występujące w żurawinie mogą utrudniać wchłanianie niektórych związków mineralnych, np. wapnia z diety, dlatego na owoce powinny uważać osoby, które cierpią na niedobór wapnia. Ważne, aby suplementy z żurawiny stosować w zalecanych dawkach. Nadmiar może wywołać dolegliwości ze strony żołądka lub biegunkę.
Jakie wartości odżywcze ma żurawina?
Żurawiną można spożywać w formie surowej lub suszonej, w postaci soków, herbatek, dostępna jest również żurawina w tabletkach lub w formie nalewek. Można dodawać ją do deserów, dań mięsnych, herbatek i napojów. Świeża żurawina składa się głównie z wody, 100 g owoców ma 46 kcal, 87% wody; 0,4 gram białka; 12,2 gram cukry; 4,6 gram błonnika; 0,1 gram tłuszczu. Główne składniki, które wchodzą w jej skład to:
- Witamina C – odpowiadająca za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz utrzymanie dobrej kondycji skóry, mięśni i kości.
- Mangan – jest niezbędny do wzrostu, ma działanie antyoksydacyjne.
- Witamina E – ma działanie przeciwnowotworowe, regularnie stosowana opóźnia skutki starzenia się organizmu oraz zapobiega bezpłodności.
- Witamina K – odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.
- Miedź – zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój organizmu
- Fitoskładniki – zapobiegają infekcjom dróg moczowych.
- Polifenole -zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie oraz wykazują właściwości antynowotworowe.
Żurawina w ciąży – jak często można ją spożywać?
Żurawina w ciąży może być regularnie stosowana. O ile ciężarna nie ma żadnych przeciwwskazań, może jeść żurawinę w każdej postaci. Oczywiście, suplementację warto skonsultować lekarzem prowadzącym. Jagody zawierają wiele cennych substancji, które poprawiają zdrowie i samopoczucie przyszłych mam. Kobiety w ciąży często zapadają na dolegliwości układu moczowego, a żurawina łagodzi objawy i tworzy niekorzystne warunki do namnażania bakterii i rozwoju choroby. Badania dowodzą, że regularnie stosowana, zmniejsza ryzyko infekcji o 30%. Żurawina doskonale radzi sobie z ciążowym dolegliwościami, np. żylakami czy osłabieniem. Dzięki zawartości witaminy C pomaga poprawić odporność, która w okresie ciąży może być osłabiona. Składniki żurawiny leczą infekcje górnych dróg oddechowych, zapobiegają zakażeniom pęcherza, odkażają jamę ustną i gardło, pomagają w leczeniu przeziębień i grypy. Ciąża to okres, kiedy dziąsła są rozpulchnione i krwawią. Żurawina zapobiega powstawaniu płytki nazębnej i chroni jamę ustną. Jeżeli przyszła mama jest zdrowa, może stosować żurawinę jako pyszną przekąskę, pić soki oraz dodawać owoce do ulubionych potraw. Oczywiście, jak ze wszystkim, również i w tym wypadku warto zachować umiar.
Żurawina dla dzieci – czy można ją stosować?
Żurawina, zarówno w postaci świeżej, suszonej, jak i w formie soków i tabletek, ma duże znacznie dla zachowania odporności. Jagody można wprowadzać do diety dzieci już od 6 miesiąca życia, ale dietę należy rozszerzać ostrożnie i sprawdzać, czy nie występuje reakcja alergiczna. Pół szklanki suszonej żurawiny zapewnia dziecku 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a tym samym pozwala wzmocnić odporność i zapobiega sezonowym infekcjom. Pomaga chronić młody organizm przed zakażeniami dróg moczowych, które często dotyczą małych dzieci. Żurawina ma również korzystne działanie na zdrowie zębów i dziąseł. Zapobiega osadzaniu się bakterii, zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy i chorób dziąseł. Dostarcza do organizmu cenne witaminy i minerały, które wspomagają prawidłowy rozwój. Dzieciom, które nie ukończyły 12 miesięcy, należy podawać żurawinę poddaną obróbce termicznej. Ugotowane owoce można dodawać do kaszek, galaretek, kompotów. Żurawina dla dzieci jest niezastąpionym składnikiem w okresie jesienno-zimowym, bogatym źródłem błonnika oraz witamin A, C, E.
Żurawina do herbaty – przepisy
Żurawina rzadko spożywana jest na surowo, ponieważ ma ostry i kwaśny smak. Najczęściej występuje w formie suszonej lub w postaci soków i syropów. Świetnie smakuje z herbatą. W domu można przygotować samodzielnie żurawinę do herbaty. Do tego celu niezbędne będzie 1 kg umytej, czerwonej żurawiny. Owoce należy zmiksować, dodać 1,5 kg cukru i rozlać w słoiczki. Tak przygotowana konfitura jest pysznym dodatkiem do herbaty, pełnym niezwykłego aromatu i cennych witamin. W zimie można zrobić rozgrzewającą herbatę z żurawiny. 300 g świeżych lub zamrożonych owoców należy gotować w 3 l wody przez 30 minut. W tym czasie z trzeba wycisnąć sok z dwóch cytryn i dwóch pomarańczy, następnie dodać do garnka z żurawiną, dorzuć korę cynamonu, kilka goździków i dwie szklanki cukru. Tak przygotowany napar należy parzyć przez ok. godzinę. Jest nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy, pełen witamin i antyoksydantów.
Żurawina to bardzo cenny składnik, który powinien znaleźć się w codziennej diecie dzieci i dorosłych. Owoce można spożywać w dogodnej formie, a osoby, które nie przepadają za ich smakiem, mogą zdecydować się na suplementacje. To porcja zdrowia, która pozwala uniknąć chorób oraz zachować piękną skórę i mocne kości.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.