Żurawina – jakie ma właściwości, komu może pomóc i w jakich dolegliwościach?

Żurawina – jakie ma właściwości, komu może pomóc i w jakich dolegliwościach? - zdjęcie

Owoce są jednym z ważniejszych elementów zbilansowanej diety. Są nie tylko smaczne, ale zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały. Jednym z cenniejszych owoców jest żurawina. To niepozorne, małe, czerwone jagody mają skład cenny dla ludzkiego organizmu. Jakie wartości odżywcze ma żurawina, czy jest dobra dla dzieci i czy są jakieś przeciwwskazania do jej stosowania? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym artykule.

Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • jakie właściwości ma żurawina, 
  • jakie zawiera składniki odżywcze, 
  • czy może być stosowana przez dzieci i kobiety w ciąży,
  • jakie ma przeciwwskazania, 
  • na jakie dolegliwości pomaga. 

Zobacz także artykuł: Zapalenie pęcherza moczowego - przyczyny, objawy, leczenie.

Żurawina i jej właściwości

Żurawina najbardziej znana jest z pozytywnego działania na układ moczowy. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie i ziołolecznictwie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zawiera minerały i witaminy, np. mangan, miedź oraz witaminy C, E i K, które zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami oraz poprawiają ogólną kondycję organizmu. Żurawina wykorzystywana jest w łagodzeniu dolegliwości wątroby, nerek, układu moczowego oraz układu pokarmowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy przeciwdziała skutkom starzenia się organizmu. Pozwala utrzymać skórę, mięśnie i kości w dobrym stanie. Główne działanie, jakie wykazuje żurawina, to:

  • Łagodzi objawy chorób układu moczowego,
  • Zmniejsza podatność na występowanie infekcji dróg moczowych,
  • Obniża poziom złego cholesterolu,
  • Obniża ciśnienia krwi,
  • Wspomaga prace układu krążenia i łagodzi objawy zakrzepicy,
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób dziąseł,
  • Zapobiega wrzodom żołądka,
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • Wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego,
  • Obniża poziomu cukry we krwi,
  • Zmniejsza ryzyko występowania kamieni nerkowych,
  • Zmniejsza sztywności naczyń krwionośnych,
  • Pomaga w walce z biegunką.
  • Bierze udział w produkcji kolagenu, łagodzi dolegliwości reumatyczne, 
  • Zmniejsza skutki wylewu lub zakrzepu,
  • Zmniejsza ryzyko zapychania się naczyń krwionośnych.

Żurawina znana jest przede wszystkim z dobroczynnego działania na układ moczowy. Zakwasza mocz, a dzięki temu przyczynia się do eliminacji bakterii znajdujących się w pęcherzu moczowym. Związki zawarte w owocach wykazują silne działanie bakteriobójcze, sok działa moczopędnie i zapobiega zasilaniu pęcherze przez bakterie. Fruktoza zawarta w owocach zapobiega przyleganiu bakterii do nabłonka układu moczowego.

Przeciwwskazania w stosowaniu żurawiny

Żurawina jest zdrowa i najczęściej dobrze tolerowana przez organizm, rzadko wchodzi w interakcje z innym substancjami, ale ma kilka przeciwwskazań. Nie jest wskazana dla osób, które mają protezę zastawki dwudzielnej serca, cierpią na kamicę nerkową oraz przyjmują substancję przeciwzakrzepową tj. warfarynę. Składniki zawarte w żurawinie mogą utrudniać usuwanie substancji z organizmu, a to może grozić wystąpieniem krwotoku. Szczawiany występujące w żurawinie mogą utrudniać wchłanianie niektórych związków mineralnych, np. wapnia z diety, dlatego na owoce powinny uważać osoby, które cierpią na niedobór wapnia. Ważne, aby suplementy z żurawiny stosować w zalecanych dawkach. Nadmiar może wywołać dolegliwości ze strony żołądka lub biegunkę.

Jakie wartości odżywcze ma żurawina?

Żurawiną można spożywać w formie surowej lub suszonej, w postaci soków, herbatek, dostępna jest również żurawina w tabletkach lub w formie nalewek.  Można dodawać ją do deserów, dań mięsnych, herbatek i napojów. Świeża żurawina składa się głównie z wody, 100 g owoców ma 46 kcal, 87% wody; 0,4 gram białka; 12,2 gram cukry; 4,6 gram błonnika; 0,1 gram tłuszczu. Główne składniki, które wchodzą w jej skład to:

  • Witamina C – odpowiadająca za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz utrzymanie dobrej kondycji skóry, mięśni i kości.
  • Mangan – jest niezbędny do wzrostu, ma działanie antyoksydacyjne.
  • Witamina E – ma działanie przeciwnowotworowe, regularnie stosowana opóźnia skutki starzenia się organizmu oraz zapobiega bezpłodności.
  • Witamina K – odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.
  • Miedź – zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój organizmu
  • Fitoskładniki – zapobiegają infekcjom dróg moczowych.
  • Polifenole -zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie oraz wykazują właściwości antynowotworowe.

Żurawina w ciąży – jak często można ją spożywać?

Żurawina w ciąży może być regularnie stosowana. O ile ciężarna nie ma żadnych przeciwwskazań, może jeść żurawinę w każdej postaci. Oczywiście, suplementację warto skonsultować lekarzem prowadzącym. Jagody zawierają wiele cennych substancji, które poprawiają zdrowie i samopoczucie przyszłych mam. Kobiety w ciąży często zapadają na dolegliwości układu moczowego, a żurawina łagodzi objawy i tworzy niekorzystne warunki do namnażania bakterii i rozwoju choroby. Badania dowodzą, że regularnie stosowana, zmniejsza ryzyko infekcji o 30%. Żurawina doskonale radzi sobie z ciążowym dolegliwościami, np. żylakami czy osłabieniem. Dzięki zawartości witaminy C pomaga poprawić odporność, która w okresie ciąży może być osłabiona. Składniki żurawiny leczą infekcje górnych dróg oddechowych, zapobiegają zakażeniom pęcherza, odkażają jamę ustną i gardło, pomagają w leczeniu przeziębień i grypy. Ciąża to okres, kiedy dziąsła są rozpulchnione i krwawią. Żurawina zapobiega powstawaniu płytki nazębnej i chroni jamę ustną. Jeżeli przyszła mama jest zdrowa, może stosować żurawinę jako pyszną przekąskę, pić soki oraz dodawać owoce do ulubionych potraw. Oczywiście, jak ze wszystkim, również i w tym wypadku warto zachować umiar.

Żurawina dla dzieci – czy można ją stosować?

Żurawina, zarówno w postaci świeżej, suszonej, jak i w formie soków i tabletek, ma duże znacznie dla zachowania odporności. Jagody można wprowadzać do diety dzieci już od 6 miesiąca życia, ale dietę należy rozszerzać ostrożnie i sprawdzać, czy nie występuje reakcja alergiczna. Pół szklanki suszonej żurawiny zapewnia dziecku 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a tym samym pozwala wzmocnić odporność i zapobiega sezonowym infekcjom. Pomaga chronić młody organizm przed zakażeniami dróg moczowych, które często dotyczą małych dzieci. Żurawina ma również korzystne działanie na zdrowie zębów i dziąseł. Zapobiega osadzaniu się bakterii, zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy i chorób dziąseł. Dostarcza do organizmu cenne witaminy i minerały, które wspomagają prawidłowy rozwój. Dzieciom, które nie ukończyły 12 miesięcy, należy podawać żurawinę poddaną obróbce termicznej. Ugotowane owoce można dodawać do kaszek, galaretek, kompotów. Żurawina dla dzieci jest niezastąpionym składnikiem w okresie jesienno-zimowym, bogatym źródłem błonnika oraz witamin A, C, E.

Żurawina do herbaty – przepisy

Żurawina rzadko spożywana jest na surowo, ponieważ ma ostry i kwaśny smak. Najczęściej występuje w formie suszonej lub w postaci soków i syropów. Świetnie smakuje z herbatą. W domu można  przygotować samodzielnie żurawinę do herbaty. Do tego celu niezbędne będzie 1 kg umytej, czerwonej żurawiny. Owoce należy zmiksować, dodać 1,5 kg cukru i rozlać w słoiczki. Tak przygotowana konfitura jest pysznym dodatkiem do herbaty, pełnym niezwykłego aromatu i cennych witamin. W zimie można zrobić rozgrzewającą herbatę z żurawiny. 300 g świeżych lub zamrożonych owoców należy gotować w 3 l wody przez 30 minut. W tym czasie z trzeba wycisnąć sok z dwóch cytryn i dwóch pomarańczy, następnie dodać do garnka z żurawiną, dorzuć korę cynamonu, kilka goździków i dwie szklanki cukru. Tak przygotowany napar należy parzyć przez ok. godzinę. Jest nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy, pełen witamin i antyoksydantów.

Żurawina to bardzo cenny składnik, który powinien znaleźć się w codziennej diecie dzieci i dorosłych. Owoce można spożywać w dogodnej formie, a osoby, które nie przepadają za ich smakiem, mogą zdecydować się na suplementacje. To porcja zdrowia, która pozwala uniknąć chorób oraz zachować piękną skórę i mocne kości. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem