Zdrowa dieta – czym zastąpić cukier?

 - zdjęcie

Choć cukry, czyli węglowodany, powinny stanowić główne źródło energii dla naszego organizmu, ich wpływ na nasze zdrowie jest zgubny. Ukryte w wielu produktach, prowadzą do otyłości, próchnicy i cukrzycy. Jak ograniczyć cukier w diecie i znaleźć jego zdrowsze zamienniki? 

Cukier w diecie

Cukier to ważne źródło energii – 1 g węglowodanów to 4 kalorie. Ich zdecydowana większość powinna przyjmować postać węglowodanów złożonych, pochodzących z roślin strączkowych i przetworów zbożowych. Jednak producenci żywności ukrywają cukier w niemal wszystkich produktach – nawet w tych, które najmniej o to podejrzewamy. Największe cukrowe bomby to m.in.:

  • kolorowe gazowane napoje
  • marmolady i kremy czekoladowe
  • jogurty owocowe
  • keczupy i musztardy
  • słodzone napoje i soki owocowe
  • słodycze

Cukry ukryte w tych produktach dostarczają organizmowi jedynie pustych kalorii, nie mają bowiem żadnych wartości odżywczych. Ponadto spożywane w nadmiarze prowadzą do otyłości, próchnicy, zakwaszenia czy szybszego starzenia się skóry. Dlatego w naszej diecie powinniśmy ograniczyć do minimum ilość cukrów prostych.

Zamienniki białego cukru

 Najczęściej stosowanym w naszych kuchniach rodzajem cukru jest cukier biały. W procesie rafinacji traci on kryształki melasy (składniki odżywcze pochodzące z buraków lub trzciny cukrowej), a do torebek trafia czysta sacharoza, niemająca żadnych pozytywnych właściwości. To właśnie ta postać cukru nazywana jest „białym zabójcą” – trafia do krwioobiegu szybko i w dużych ilościach, niekorzystnie wpływając na żołądek i trzustkę. Na szczęście istnieją zdrowsze zamienniki białego cukru:

  • Miód – choć ma więcej kalorii niż biały cukier, zawiera cenne składniki odżywcze. Fruktoza i glukoza są dobrze przyswajalne przez ludzki organizm, a duże ilości żelaza, magnezu, wapnia czy witamin z grupy B korzystnie wpływają na nasze zdrowie
  • Cukier brązowy (nierafinowany) – nie jest poddawany procesom oczyszczania, a zatem zawiera wszystkie składniki odżywcze zawarte np. w burakach. Zwracajmy jednak uwagę na skład – wielu producentów sprzedaje biały cukier zabarwiony melasą
  • Ksylitol (cukier brzozowy) – zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier biały, wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa przyswajanie wapnia. Jego niski indeks glikemiczny czyni z niego alternatywę dla diabetyków
  • Syrop klonowy – zawiera mnóstwo minerałów oraz fenoli, czyli przeciwutleniaczy zapobiegających cukrzycy. Jest przy tym mniej kaloryczny niż cukier i miód i idealnie nadaje się do słodzenia deserów, napojów czy sosów
  • Stewia – około 200 razy słodsza niż cukier i praktycznie pozbawiona kalorii. Zawiera również witaminy z grupy B i witaminę C, minerały (magnez, wapń, żelazo) oraz dobre tłuszcze i białka. Pamiętajmy jednak, aby wybierać proszki z liści stewii w kolorze zielonym lub brązowym – te białe i przejrzyste pozbawione są cennych wartości odżywczych
  • Syrop z agawy – podobnie jak ksylitol, syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika i inuliny, czyli naturalnego probiotyku, który m.in. usprawnia pracę przewodu pokarmowego i obniża poziom cholesterolu

Czym zastąpić słodycze?

Cukier jest jedną z najsilniej uzależniających substancji. Słodki smak poznajemy już w dzieciństwie i kojarzy się on z beztroskimi chwilami, towarzysząc nam przez całe dorosłe życie i powodując nadwagę czy gorsze samopoczucie. Dobra wiadomość jest jednak taka, że nie musimy całkowicie rezygnować ze słodkości. Należy jedynie pamiętać o tym, aby w miejsce pustych kalorii dostarczać organizmowi naturalnych i zdrowych substancji. Czym zatem zastąpić ciasteczka, batoniki i czekoladki?

  • Owoce – pomimo tego, że zawierają duże ilości cukru, są również bogate w witaminy i minerały. Zgodnie z nowymi zaleceniami żywieniowymi powinniśmy jeść je 2-3 razy dziennie (idealnie nadają się np. na deser czy jako przekąska). Pamiętajmy przy tym, aby unikać ich spożywania w godzinach wieczornych
  • Chrupkie warzywa – najlepiej sprawdza się marchewka, która pokrojona w słupki lub kółka pozwoli nam „oszukać” organizm, gdy mamy ochotę na coś słodkiego (zawiera glukozę i sacharozę). Jako przekąska dobrze sprawdzą się także świeże brokuły i kalafior
  • Orzechy – włoskie i laskowe poprawiają samopoczucie i koncentrację oraz korzystnie wpływają na cerę, kości i zęby. Są jednak dość kaloryczne, dlatego ograniczmy ich spożycie do garści dziennie
  • Gorzka czekolada – wyjątek w świecie słodyczy. Zawiera mnóstwo magnezu, wzmacnia serce, dodaje energii i wzmacnia koncentrację. Aby korzystać z tych dobrodziejstw, warto sięgać po czekoladę zawierającą minimum 70% ziarna kakaowca
  • Musli i płatki owsiane – te niesłodzone świetnie nadają się do przygotowania zdrowych deserów. Wystarczy dodać ulubione owoce i jogurt naturalny

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...
Przeziębienie i grypa Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Ciąża i dziecko Zespół Edwardsa – co to jest, jaki ma wpływ na dziecko i jakie są objawy trisomii chromosomu 18?
Ciąża to wspaniały okres w życiu każdej kobiety. Jednak czasem mogą pojawić się niespodziewane komplikacje w postaci chorób genetycznych dziecka. Przykładem takiej choroby jest Zespół Edwardsa. Niestety w zdecydowanej większości przypad...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta PDW (morfologia krwi) – wskaźniki, normy, obniżony. Wskaźnik anizocytozy płytek krwi
PDW to badanie, jedno ze składowych podstawowej morfologii, które pozwala ocenić zróżnicowanie płytek krwi pod kątem ich objętości. Innymi słowy, jest wskaźnikiem anizocytozy w wynikach morfologii krwi, który mierzy si...
Serce i układ krążenia Holter EKG: na czym polega, ile trwa i jak się przygotować? Wskazania i przebieg badania
Holter EKG pozwala dokonać pomiaru pracy najbardziej obciążonego organu naszego ciała - serca. Z poniższego artykułu dowiesz się: dlaczego coraz młodsi ludzie umierają na serce i jakie najczęstsze zaniedbania kardiologiczne stwierdzane s...
Układ rozrodczy i moczowy Ból jajnika: objawy, przyczyny, łagodzenie dolegliwości. Co wywołuje kłucie w jajniku?
Ból jajnika może być wyjątkowo niepokojący dla każdej kobiety. Ta nieprzyjemna dolegliwość objawia się kłuciem, uczuciem rozpierania po prawej lub lewej stronie podbrzusza....
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Zdrowy tryb życia Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach ...
Słuch i szumy uszne Świecowanie uszu – na czym polega i czy jest to bezpieczne? Czy warto kupić świece do uszu?
Regularne i prawidłowe dbanie o higienę uszu ma bardzo ważne znaczenie dla zdrowia oraz jakości słuchu. Zaniedbywanie bądź też błędy w czyszczeniu uszu mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, skutkujących nawet utratą słuchu, ...
Układ pokarmowy Metformina - panaceum XXI wieku? Wszechstronny lek, skuteczny nie tylko w leczeniu cukrzycy
Metformina to substancja, która od lat stosowana jest w leczeniu cukrzycy typu 2. Chociaż na rynku farmaceutycznym obecna jest już niemal pół wieku, wciąż odkrywane są nowe i wielokierunkowe efekty jej sto...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem