Zdrowa dieta – czym zastąpić cukier?

 - zdjęcie

Choć cukry, czyli węglowodany, powinny stanowić główne źródło energii dla naszego organizmu, ich wpływ na nasze zdrowie jest zgubny. Ukryte w wielu produktach, prowadzą do otyłości, próchnicy i cukrzycy. Jak ograniczyć cukier w diecie i znaleźć jego zdrowsze zamienniki? 

Cukier w diecie

Cukier to ważne źródło energii – 1 g węglowodanów to 4 kalorie. Ich zdecydowana większość powinna przyjmować postać węglowodanów złożonych, pochodzących z roślin strączkowych i przetworów zbożowych. Jednak producenci żywności ukrywają cukier w niemal wszystkich produktach – nawet w tych, które najmniej o to podejrzewamy. Największe cukrowe bomby to m.in.:

  • kolorowe gazowane napoje
  • marmolady i kremy czekoladowe
  • jogurty owocowe
  • keczupy i musztardy
  • słodzone napoje i soki owocowe
  • słodycze

Cukry ukryte w tych produktach dostarczają organizmowi jedynie pustych kalorii, nie mają bowiem żadnych wartości odżywczych. Ponadto spożywane w nadmiarze prowadzą do otyłości, próchnicy, zakwaszenia czy szybszego starzenia się skóry. Dlatego w naszej diecie powinniśmy ograniczyć do minimum ilość cukrów prostych.

Zamienniki białego cukru

 Najczęściej stosowanym w naszych kuchniach rodzajem cukru jest cukier biały. W procesie rafinacji traci on kryształki melasy (składniki odżywcze pochodzące z buraków lub trzciny cukrowej), a do torebek trafia czysta sacharoza, niemająca żadnych pozytywnych właściwości. To właśnie ta postać cukru nazywana jest „białym zabójcą” – trafia do krwioobiegu szybko i w dużych ilościach, niekorzystnie wpływając na żołądek i trzustkę. Na szczęście istnieją zdrowsze zamienniki białego cukru:

  • Miód – choć ma więcej kalorii niż biały cukier, zawiera cenne składniki odżywcze. Fruktoza i glukoza są dobrze przyswajalne przez ludzki organizm, a duże ilości żelaza, magnezu, wapnia czy witamin z grupy B korzystnie wpływają na nasze zdrowie
  • Cukier brązowy (nierafinowany) – nie jest poddawany procesom oczyszczania, a zatem zawiera wszystkie składniki odżywcze zawarte np. w burakach. Zwracajmy jednak uwagę na skład – wielu producentów sprzedaje biały cukier zabarwiony melasą
  • Ksylitol (cukier brzozowy) – zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier biały, wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa przyswajanie wapnia. Jego niski indeks glikemiczny czyni z niego alternatywę dla diabetyków
  • Syrop klonowy – zawiera mnóstwo minerałów oraz fenoli, czyli przeciwutleniaczy zapobiegających cukrzycy. Jest przy tym mniej kaloryczny niż cukier i miód i idealnie nadaje się do słodzenia deserów, napojów czy sosów
  • Stewia – około 200 razy słodsza niż cukier i praktycznie pozbawiona kalorii. Zawiera również witaminy z grupy B i witaminę C, minerały (magnez, wapń, żelazo) oraz dobre tłuszcze i białka. Pamiętajmy jednak, aby wybierać proszki z liści stewii w kolorze zielonym lub brązowym – te białe i przejrzyste pozbawione są cennych wartości odżywczych
  • Syrop z agawy – podobnie jak ksylitol, syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika i inuliny, czyli naturalnego probiotyku, który m.in. usprawnia pracę przewodu pokarmowego i obniża poziom cholesterolu

Czym zastąpić słodycze?

Cukier jest jedną z najsilniej uzależniających substancji. Słodki smak poznajemy już w dzieciństwie i kojarzy się on z beztroskimi chwilami, towarzysząc nam przez całe dorosłe życie i powodując nadwagę czy gorsze samopoczucie. Dobra wiadomość jest jednak taka, że nie musimy całkowicie rezygnować ze słodkości. Należy jedynie pamiętać o tym, aby w miejsce pustych kalorii dostarczać organizmowi naturalnych i zdrowych substancji. Czym zatem zastąpić ciasteczka, batoniki i czekoladki?

  • Owoce – pomimo tego, że zawierają duże ilości cukru, są również bogate w witaminy i minerały. Zgodnie z nowymi zaleceniami żywieniowymi powinniśmy jeść je 2-3 razy dziennie (idealnie nadają się np. na deser czy jako przekąska). Pamiętajmy przy tym, aby unikać ich spożywania w godzinach wieczornych
  • Chrupkie warzywa – najlepiej sprawdza się marchewka, która pokrojona w słupki lub kółka pozwoli nam „oszukać” organizm, gdy mamy ochotę na coś słodkiego (zawiera glukozę i sacharozę). Jako przekąska dobrze sprawdzą się także świeże brokuły i kalafior
  • Orzechy – włoskie i laskowe poprawiają samopoczucie i koncentrację oraz korzystnie wpływają na cerę, kości i zęby. Są jednak dość kaloryczne, dlatego ograniczmy ich spożycie do garści dziennie
  • Gorzka czekolada – wyjątek w świecie słodyczy. Zawiera mnóstwo magnezu, wzmacnia serce, dodaje energii i wzmacnia koncentrację. Aby korzystać z tych dobrodziejstw, warto sięgać po czekoladę zawierającą minimum 70% ziarna kakaowca
  • Musli i płatki owsiane – te niesłodzone świetnie nadają się do przygotowania zdrowych deserów. Wystarczy dodać ulubione owoce i jogurt naturalny

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ rozrodczy i moczowy

7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający 7-13 minut. Panom najczęściej udaje s...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Układ nerwowy

Jak utrzymać zdrową psychikę w pracy i życiu prywatnym? Rola psychosomatyki w medycznym podejściu do work-life balance
W dzisiejszych czasach pytanie „jak utrzymać zdrową psychikę” zadaje sobie coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na początku swojej kariery, czy mamy już za sobą wiele lat doświadczeń zawodowych, dbałość o zdrowi...

Dieta i odchudzanie

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
W poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób natrafia na różne diety, które obiecują szybkie i efektywne rezultaty. Jedną z takich diet jest dieta norweska, która zdobywa coraz większą popularność......

Dieta i odchudzanie

Dieta alkaliczna – sposób odżywania, który pomoże Ci odkwasić organizm
Współcześnie, coraz więcej osób poszukuje skutecznych metod na poprawę swojego zdrowia i samopoczucia. Jednym z bardziej popularnych podejść, jest oczywiście dieta alkaliczna, która ma na celu przywrócenie równo...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem