Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Skład
Sok z jagód Camu Camu 100% Bez konserwantów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Produkt może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii.
Wskazania
Camu Camu jest wolno rosnącym krzewem występującym w amazońskich lasach deszczowych. Krzew rośnie na wysokość 2-3 metrów i wydaje dużej wielkości, pomarańczowo- czerwone, miękkie owoce przypominające jagody. Owoce rzadko jedzone są bezpośrednio, ponieważ są bardzo kwaśne. Kolorystycznie i w pewnym stopniu smakowo porównać je można do naszego rabarbaru
Camu Camu zajmuje drugie miejsce pod kątem zawartości witaminy C w owocu (na pierwszym miejscu jest owoc Kakadu z Australii). Owoce dostarczają ponad 2 gramy witaminy C na 100 gramów surowca.
W porównaniu do pomarańczy, zawartość kwasu askorbinowego (witaminy C) w camu- camu jest ponad trzydziestokrotnie większa, a także zawiera dziesięć razy więcej żelaza, trzykrotnie więcej witaminy B3, dwa razy więcej ryboflawiny i ponad 50% więcej fosforu.
Owoc zawiera również kwasy aminowe i minerały, które pomagają w absorpcji witaminy C.
Camu – camu jest bogate w flawonoidy i glikozydy. Odkryto 30 różnych związków fenolowych w tym katechiny, kwas elagowy, rutynę. Jest też znaczącym źródłem potasu, dostarczając 711 mg na kilogram owoców.
Działanie
Stanowi doskonałą alternatywę dla syntetycznej witaminy C o zdecydowanie lepszej przyswajalności i wydajności we wzmacnianiu organizmu i suplementacji energetycznej.
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania serca. Optymalizuje ona produkcję kolagenu, co wpływa na maksymalną stabilizację ścianek arterii. Dzięki dużej zawartości witaminy C camu- camu wpływa to na prawidłową pracę układu krążenia
Jest antyoksydantem, czyli wykazuje zdolność neutralizowania wolnych rodników.
Opóźnia procesy starzenia się komórek dzięki dużej ilości kwasu askorbinowego N
Naturalny akcelerator systemu immunologicznego
Doskonale wzmacnia cały organizm a także korzystnie wpływa na działanie mózgu, przywracając mu witalność, chemiczną stabilizację.
Reguluje procesy trawienne
Dawkowanie
dwa razy dziennie po 25 ml pół godziny przed posiłkiem. Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie stosować u kobiet w ciąży i matek karmiących piersią.