Znaleziono produktów: 49
(49)
Zgodnie z FDA żywność medyczną definiuje się jako żywność, która jest specjalnie formułowana i przetwarzana dla pacjenta, który ma ograniczoną lub upośledzoną zdolność do przyjmowania, trawienia, wchłaniania lub metabolizowania zwykłego pożywienia lub niektórych składników odżywczych.
Żywność medyczna (sprawdź produkty żywności specjalnego przeznaczenia medycznego: https://www.wapteka.pl/typ/zywnosc-specjalnego-przeznaczenia-medycznego.html), która jest specjalnie opracowana w celu radzenia sobie z bólem i stanem zapalnych konkretnych chorób, wykracza poza proste interwencje dietetyczne. Tego typu preparaty mają spełnić specyficzne wymagania żywieniowe, których nie można zaspokoić za pomocą prostej zmiany diety.
Odpowiednie spożycie składników odżywczych jest niezbędne do wspomagania regeneracji organizmu. Witaminy i minerały to przykłady mikroelementów, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania i utrzymania układu odpornościowego (sprawdź, jaka żywność wspomaga odporność: https://www.wapteka.pl/blog/artykul/zywnosc-ktora-leczy-produkty-prozdrowotne-wspomagajace-odpornosc). Spożywanie wystarczających ilości witamin A, C i E może przyspieszyć proces gojenia i wzmocnić organizm. Chcąc zadbać o gęstość kości i funkcję mięśni, należy przyjmować odpowiednią ilość wapnia i magnezu.
Zbilansowana dieta pacjentów w chorobie jest niezwykle ważna, szczególnie kiedy pacjenci walczą z chorobą nowotworową (poznaj preparaty żywieniowe dla osób chorych onkologicznie: https://www.wapteka.pl/grupa/choroby-nowotworowe.html). W wielu przypadkach niedożywienie samo w sobie prowadzi do przegranej w starciu z chorobą. Sprawdź produkty zawierające niezbędne składniki odżywcze: https://www.wapteka.pl/grupa/niedozywienie-lub-ryzyko-niedozywienia.html.
Wymagania żywieniowe osoby w stanie chorobowym mogą znacznie różnić się od wymagań zdrowej osoby. Aby uzyskać optymalne efekty odżywcze, dieta musi być dobrze zbilansowana. Zdrowe i dobre samopoczucie pacjentów leżących są w dużym stopniu uzależnione od ich diety. Szczególnie ważne jest, aby osoby „przykute” do łóżka z powodu choroby lub wypadku otrzymywały pożywienie, którego potrzebują, aby przyspieszyć gojenie, uniknąć nawrotów i utrzymać jakość życia (sprawdź zdrową żywność: https://www.wapteka.pl/zdrowa-zywnosc,234.html).
Pacjenci leżący mogą tracić masę mięśniową i tempo przemiany materii z powodu braku aktywności fizycznej. W rezultacie ich zapotrzebowanie na energię może być mniejsze niż u osób, które mogą chodzić. Zapotrzebowanie kaloryczne danej osoby zmienia się wraz z wiekiem (poznaj preparaty żywieniowe dla seniorów: https://www.wapteka.pl/grupa/nutridrink.html), płcią, wagą i podstawowymi schorzeniami, jednak kluczowe jest dostarczenie wystarczającej ilości kalorii.
W przypadku pacjentów leżących (dowiedz się więcej o żywieniu pacjentów leżących: https://www.wapteka.pl/blog/artykul/zywienie-medyczne-osob-lezacych-praktyczne-porady-zywieniowe-i-dieta-w-chorobach-przewleklych) szczególnie istotne jest spożywanie dużej ilości białka oraz dbałość o regularne posiłki. Chcąc uzupełnić dietę żywnością medyczną, skonsultuj się z lekarzem, aby ustalić odpowiedni plan żywieniowy dla pacjentów leżących.
Sprawdź wiodące produkty z kategorii żywność medyczna:
Odbiór osobisty w aptece
Profesjonalna obsługa
Szybka wysyłka
Legalnie działająca apteka
Płatność online lub za pobraniem
Informacje
Pomoc
Inne
© 2024 wapteka.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Born in Dotandspot.pl