Znaleziono produktów: 46
(46)
Błonnik pokarmowy jest niezbędnym elementem diety, wpływającym na zdrowie całego układu pokarmowego. Współczesna zachodnia dieta najczęściej dostarcza zbyt mało tego składnika, co przyczynia się do problemów takich jak zaparcia, otyłość, a nawet choroby metaboliczne. Poznaj bliżej błonnik: właściwości i rolę tego ważnego składnika.
Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to składnik roślinny, który nie jest trawiony. Jest natomiast niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu pokarmowego. Dlaczego jest on tak ważny? Błonnik zwiększa objętość stolca, co przyspiesza perystaltykę jelit i pomaga pozbywać się resztek pokarmowych, zapobiegając tym samym zaparciom i regulując pracę jelit. Zapewnia też uczucie sytości, które jest istotne dla zachowania prawidłowej masy ciała.
Ponadto wykazuje błonnik działanie prozdrowotne również na innych poziomach: wiąże cholesterol w jelitach, co obniża jego poziom, zmniejszając ryzyko chorób serca. Spowalnia też wchłanianie glukozy, stabilizując poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą i nie tylko. Ostatnią ważną kwestią jest wspieranie naturalnej flory bakteryjnej zamieszkującej jelita. Bakterie te wpływają na wiele aspektów naszego zdrowia, a błonnik jest dla nich pożywką.
Błonnik pokarmowy dzieli się na dwa rodzaje, występujące w różnych produktach i spełniające w organizmie różne role.
Rola błonnika pokarmowego w profilaktyce chorób cywilizacyjnych wiąże się przede wszystkim z regulowaniem poziomu cholesterolu oraz utrzymywaniem stabilnego poziomu cukru we krwi, ale także z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Dzięki odpowiedniej podaży błonnika zwiększa się szansa na uniknięcie chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2., nowotworów oraz otyłości.
Błonnik pokarmowy jest niezwykle ważnym składnikiem naszej diety, jednak często trudno jest dostarczyć go w odpowiedniej ilości wyłącznie poprzez żywność, zwłaszcza u osób mających mało czasu na gotowanie i planowanie posiłków. W takich przypadkach warto suplementować błonnik: proszek lub tabletki, takie jak np. Rodzina Zdrowia Błonnik. Suplementy z błonnikiem mogą być pomocne w przypadku problemów trawiennych, takich jak zaparcia, a także w profilaktyce i leczeniu chorób serca, cukrzycy i otyłości.
Suplementy z błonnikiem pokarmowym mogą występować w różnej postaci: kapsułek, proszku lub tabletek. Wybór formy zależy od indywidualnych preferencji. Dla niektórych osób wygodniejsze jest łykanie tabletek, podczas gdy inne wolą dodawać proszek do posiłków. Istotne jest wybieranie produktów, które nie zawierają niepotrzebnych wypełniaczy. Warto też zwrócić uwagę na to,skąd pozyskiwany jest błonnik. Mogą to być owoce, np. błonnik jabłkowy GAL, lub błonnik witalny z nasion babki płesznik i jajowatej.
Jest jeszcze jedna istotna rzecz, którą należy wziąć pod uwagę wprowadzając błonnik – dawkowanie. W celu uniknięcia nieprzyjemnych dolegliwości, należy zwiększać jego zawartość w diecie stopniowo, żeby nie zaburzyć pracy jelit. Istotne jest stopniowe wprowadzanie do jadłospisu produktów bogatych w błonnik oraz większych dawek suplementów. Ważne jest picie przy tym dużej ilości płynów i obserwowanie reakcji organizmu.
Odbiór osobisty w aptece
Profesjonalna obsługa
Szybka wysyłka
Legalnie działająca apteka
Płatność online lub za pobraniem
Informacje
Pomoc
Inne
© 2025 wapteka.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Born in Dotandspot.pl