Zadbaj o skórę trądzikową  SPRAWDŹ ➡️

Błonnik pokarmowy - najlepsze wsparcie trawienia i metabolizmu

Znaleziono produktów: 46

Filtry

-

Sortowanie
Sortowanie według
Liczba wyników na stronie

Błonnik pokarmowy - najlepsze wsparcie trawienia i metabolizmu

(46)

-

... 2
... 2

Błonnik pokarmowy – fundament zdrowego układu pokarmowego

Błonnik pokarmowy jest niezbędnym elementem diety, wpływającym na zdrowie całego układu pokarmowego. Współczesna zachodnia dieta najczęściej dostarcza zbyt mało tego składnika, co przyczynia się do problemów takich jak zaparcia, otyłość, a nawet choroby metaboliczne. Poznaj bliżej błonnik: właściwości i rolę tego ważnego składnika.

Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to składnik roślinny, który nie jest trawiony. Jest natomiast niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu pokarmowego. Dlaczego jest on tak ważny? Błonnik zwiększa objętość stolca, co przyspiesza perystaltykę jelit i pomaga pozbywać się resztek pokarmowych, zapobiegając tym samym zaparciom i regulując pracę jelit. Zapewnia też uczucie sytości, które jest istotne dla zachowania prawidłowej masy ciała.

Ponadto wykazuje błonnik działanie prozdrowotne również na innych poziomach: wiąże cholesterol w jelitach, co obniża jego poziom, zmniejszając ryzyko chorób serca. Spowalnia też wchłanianie glukozy, stabilizując poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą i nie tylko. Ostatnią ważną kwestią jest wspieranie naturalnej flory bakteryjnej zamieszkującej jelita. Bakterie te wpływają na wiele aspektów naszego zdrowia, a błonnik jest dla nich pożywką.

Rodzaje błonnika i ich wpływ na organizm

Błonnik pokarmowy dzieli się na dwa rodzaje, występujące w różnych produktach i spełniające w organizmie różne role. 

  • Błonnik nierozpuszczalny – występuje głównie w otrębach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach (np. marchwi, ziemniakach ze skórką, kalafiorze, brokułach) oraz w orzechach i nasionach. Jego głównym zadaniem jest ułatwienie trawienia i zwiększenie objętości stolca, co przyspiesza perystaltykę jelit. To dlatego tak skuteczne jest działanie błonnika na zaparcia. Dzięki niemu wypróżnienia odbywają się regularnie i bezproblemowo, a jego spożycie nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale też obniża ryzyko wystąpienia hemoroidów, szczelin odbytu i nowotworów jelita grubego.
  • Błonnik rozpuszczalny – znajduje się w owocach (m.in. takich jak jabłka, gruszki, jagody i cytrusy) i warzywach (m.in. w marchewce i burakach), roślinach strączkowych, płatkach owsianych i kaszy jęczmiennej. Tworzy w jelitach żelową substancję, która spowalnia proces trawienia i pozwala dłużej czuć się najedzonym. Między innymi stąd wynika wpływ tego rodzaju błonnika na odchudzanie. Ponadto obniża poziom cholesterolu i spowalnia wchłanianie cukrów.

Rola błonnika w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Rola błonnika pokarmowego w profilaktyce chorób cywilizacyjnych wiąże się przede wszystkim z regulowaniem poziomu cholesterolu oraz utrzymywaniem stabilnego poziomu cukru we krwi, ale także z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Dzięki odpowiedniej podaży błonnika zwiększa się szansa na uniknięcie chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2., nowotworów oraz otyłości. 

Suplementacja błonnika – wskazania i korzyści

Błonnik pokarmowy jest niezwykle ważnym składnikiem naszej diety, jednak często trudno jest dostarczyć go w odpowiedniej ilości wyłącznie poprzez żywność, zwłaszcza u osób mających mało czasu na gotowanie i planowanie posiłków. W takich przypadkach warto suplementować błonnik: proszek lub tabletki, takie jak np. Rodzina Zdrowia Błonnik. Suplementy z błonnikiem mogą być pomocne w przypadku problemów trawiennych, takich jak zaparcia, a także w profilaktyce i leczeniu chorób serca, cukrzycy i otyłości. 

Jak wybrać odpowiedni preparat z błonnikiem?

Suplementy z błonnikiem pokarmowym mogą występować w różnej postaci: kapsułek, proszku lub tabletek. Wybór formy zależy od indywidualnych preferencji. Dla niektórych osób wygodniejsze jest łykanie tabletek, podczas gdy inne wolą dodawać proszek do posiłków. Istotne jest wybieranie produktów, które nie zawierają niepotrzebnych wypełniaczy. Warto też zwrócić uwagę na to,skąd pozyskiwany jest błonnik. Mogą to być owoce, np. błonnik jabłkowy GAL, lub błonnik witalny z nasion babki płesznik i jajowatej. 

Bezpieczne zwiększanie podaży błonnika w diecie

Jest jeszcze jedna istotna rzecz, którą należy wziąć pod uwagę wprowadzając błonnik – dawkowanie. W celu uniknięcia nieprzyjemnych dolegliwości, należy zwiększać jego zawartość w diecie stopniowo, żeby nie zaburzyć pracy jelit. Istotne jest stopniowe wprowadzanie do jadłospisu produktów bogatych w błonnik oraz większych dawek suplementów. Ważne jest picie przy tym dużej ilości płynów i obserwowanie reakcji organizmu.

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem