Znaleziono produktów: 17
(17)
Kolendra (łac. Coriandrum sativum) to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych, która powszechnie wykorzystywana jest zarówno jako terapeutyczne zioło, jak i przyprawa. Roślina pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jej liście i nasiona używane są do aromatyzowania potraw i szeroko stosowane w daniach wielu kuchni świata ze względu na ich wyjątkowy smak i przyjemny zapach. Nie tylko walory smakowe i zapachowe decydują o popularności kolendry. Właściwości lecznicze tej rośliny są wielokierunkowe i wynikają z bogatego składu biologicznego kolendry oraz zawartości w niej wielu wartościowych fitoskładników oraz witamin i minerałów.
Kolendra zawiera mnóstwo cennych składników aktywnych, w tym olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe (w tym kwas petroselinowy, kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy), kumaryny oraz polifenole (kwasy fenolowe i flawonoidy). Kolendra jest bogatym źródłem roślinnych składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminę A, C, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo, a także tiaminę, cynk i błonnik pokarmowy. Istotny wpływ na prozdrowotne właściwości zioła ma bogaty skład olejku z kolendry. Olejek ten zawiera m.in. limonen, linalol, kamforę i geraniol. Warto zwrócić szczególną uwagę na jeden z najważniejszych składników kolendry. Antyoksydanty zawarte w roślinie mają wysoki potencjał prozdrowotny, m.in. działają przeciwstarzeniowo, neutralizują wolne rodniki, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i przed uszkodzeniami oraz pomagają regulować poziom cholesterolu, czyli obniżać „zły” LDL i podnosić „dobry” HDL. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Jak na organizm człowieka wpływa kolendry? Wspomaganie trawienia to najważniejsza właściwość rośliny. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych i enzymów. Zioło wspiera przemianę materii, poprawia metabolizm, działa wiatropędnie i rozkurczająco, a także łagodzi nudności i zaburzenia żołądkowe. Kolendra na trawienie może być stosowana zarówno w formie kropli, jak i naparów ziołowych.
Obniżenie ciśnienia krwi i wsparcie organizmu w walce ze stanami zapalnymi to kolejne powody, dla których warto suplementować kolendrę. Dzięki wysokiej zawartości potasu i niskiej zawartości sodu kolendra pomaga regulować ciśnienie krwi. Natomiast przeciwzapalne właściwości rośliny wynikają z obecności w niej kwasów tłuszczowych, które zwiększają produkcję prekursorów przeciwzapalnych i równocześnie zmniejszają ilość prekursorów prozapalnych.
Jaką inną aktywność leczniczą wykazuje kolendra? Działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze to następne korzyści stosowania zioła. Ponadto, kolendra reguluje poziom cukru we krwi, może więc być wsparciem w profilaktyce cukrzycy. Olejki eteryczne z kolendry działają uspokajająco i relaksująco, łagodzą stres i pomagają walczyć z bezsennością. Dodatkowo, kolendra wspiera procesy detoksykacyjne, pomagając usuwać z organizmu metale ciężkie, takie jak rtęć czy ołów.
Świeże liście kolendry są używane jako dodatek do sałatek, sosów, zup i curry. Nasiona kolendry (całe lub mielone) są wykorzystywane jako przyprawa do mięs, ryb i pieczywa. Jak inaczej korzystać z dobrodziejstw kolendry? Suplementy, zioła i olejki to świetny sposób na dostarczenie organizmowi wartościowych składników aktywnych obecnych w kolendrze. Suplementy z kolendry dostępne są w formie kropli, płynów oraz kapsułek, takich jak np. GAL Zimnotłoczony olej z kolendry. Na rynku jest też duży wybór herbatek ziołowych z kolendrą. Kapsułki są łatwe w stosowaniu i można je zażywać w dowolnym miejscu i czasie. To opcja szczególnie polecana dla osób, które nie tolerują smaku kolendry. Zaletą kapsułek i płynu jest wysoka koncentracja składników aktywnych i szybkość działania. Z kolei herbatka z kolendrą działa łagodniej i wolniej, ale dodatkowo działa kojąco i pomaga się zrelaksować.
Suplementy z kolendry należą do bezpiecznych preparatów i są dobrze tolerowane przez organizm. Przyjmując je, trzeba stosować się do zaleceń zawartych w ulotkach produktu, sprawdzić przeciwwskazania i możliwe interakcje lub skonsultować się z lekarzem. Jak widać, związek pomiędzy kolendrą a zdrowiem jest znaczący. Warto sięgać po kolendrę, ponieważ roślina ta jest nie tylko wszechstronnym składnikiem kulinarnym, ale także cennym wsparciem dla zdrowia. Można ją wykorzystywać jako naturalny środek wspomagający trawienie, a także stosować w profilaktyce chorób przewlekłych.
Odbiór osobisty w aptece
Profesjonalna obsługa
Szybka wysyłka
Legalnie działająca apteka
Płatność online lub za pobraniem
Informacje
Pomoc
Inne
© 2025 wapteka.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Born in Dotandspot.pl