Krótkie daty  SPRAWDŹ ➡️

product-image
Lactulose-MIP syrop 9,75g/15ml 200 ml
15.59 zł

Lactulose-MIP syrop 9,75g/15ml 200 ml


Brak ocen

Producent
Pojemność
200ml
Postać

Wysyłka w 24h

minus

ilość

plus
15.59 zł

Dostawa za 0 zł
Metody płatności i dostawy

Opis

Lactulose-MIP syrop 9,75g/15ml to produkt leczniczy łagodnie przeczyszczającym o działaniu osmotycznym.

Skład

Substancją czynną leku jest laktuloza. 15 ml syropu zawiera 9,75 g laktulozy.

Pozostałe substancje pomocnicze to: aromat wiśniowy IFF 16-21-3618. kwas cytrynowy bezwodny, woda oczyszczona.

Dawkowanie

Ten lek należy zawsze przyjmować dokładnie tak, jak to opisano w ulotce dla pacjenta, lub według zaleceń lekarza lub farmaceuty. W razie wątpliwości należy zwrócić się do lekarza lub farmaceuty.

Dawkowanie powinno być dobrane indywidualnie do potrzeb pacjenta, ciężkości i przebiegu choroby. Laktulozę należy przyjmować doustnie. Do dawkowania syropu służy dołączona miarka.

Jeśli lekarz nie zaleci inaczej, należy stosować następujący schemat stosowania leku:

Wiek Dawka początkowa Dawka podtrzymująca
Dorośli i młodzież (14-17 lat) 15-45 ml w 1 lub 2 dawkach podzielnych, co odpowiada 9,75 g-29,25 g laktulozy 15-30 ml, co odpowiada 9,75 g - 19,5 g laktulozy
Dzieci (7-14 lat) 15 ml, co odpowiada 9,75 g laktulozy 10-15 ml, co odpowiada 6,5-9,75 g laktulozy
Dzieci (1-6 lat) 5-10 ml, co odpowiada 3,25 g - 6,5 g laktulozy 5-10 ml, co odpowiada 3,25 g - 6,5 g laktulozy
Niemowlęta (poniżej 1 roku życia) do 5 ml, co odpowiada 3,25 g laktulozy do 5 ml, co odpowiada 3,25 g laktulozy

Działanie

Laktuloza jest dwucukrem złożonym z D-galaktozy i fruktozy. Jest lekiem łagodnie przeczyszczającym o działaniu osmotycznym. Za przeczyszczające działanie laktulozy odpowiedzialne są dwa procesy:

cukier i kwasy powodują zmiany ciśnienia osmotycznego (zwiększenie objętości treści jelitowej), co pośrednio wpływa na pobudzenie perystaltyki jelit;

kwasy bezpośrednio pobudzają perystaltykę jelit.

Przyjmuje się, że za działanie laktulozy polegające na zmniejszeniu stężenia amoniaku we krwi, odpowiedzialne są następujące procesy:

rozkład laktulozy powoduje zmniejszenie wartości pH, co prowadzi do jonizacji amoniaku. W ten sposób powstają niewchłanialne i nietoksyczne jony amoniowe. Proces ten prowadzi do zmniejszenia wchłaniania amoniaku z okrężnicy;

-pod wpływem zwiększonego stężenia węglowodanów i wynikającego stąd zakwaszenia treści jelita, bakterie proteolityczne jelita zostają wyparte na rzecz bakterii sacharolitycznych, dzięki czemu powstaje mniej amoniaku;

zmniejszona wartość pH w jelicie powoduje, że amoniak z krwi przechodzi bezpośrednio do kwaśnej treści jelita;

podanie laktulozy prowadzi do zwiększenia stężenia węglowodanów w okrężnicy. Dzięki temu dla całej flory bakteryjnej powstaje względny deficyt azotu, który następnie jest kompensowany przez zużycie amoniaku pochodzącego z rozkładu mikroorganizmów.

Wskazania

Zaparcia, zapobieganie i leczenie encefalopatii wątrobowej.

Kiedy nie stosować leku Lactulose-MIP

Jeśli pacjent ma uczulenie na laktulozę lub którykolwiek z pozostałych składników tego leku.
Jeśli pacjent ma niedrożność jelit.
Jeśli pacjent ma zapalenie przewodu pokarmowego.
Jeśli pacjent ma galaktozemię.
Jeśli pacjent ma zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej.

Działania niepożądane

Jak każdy lek, lek ten może powodować działania niepożądane, chociaż nie u każdego one wystąpią.

Bardzo często występujące działania niepożądane (mogą dotyczyć więcej niż 1 osoby na 10): bóle brzucha, wzdęcia, w przypadku stosowania zbyt dużych dawek: nudności, wymioty, biegunka.

Bardzo rzadko występujące działania niepożądane (dotyczą mniej niż 1 osoby na 10000): hipernatremia (podwyższenie stężenia sodu we krwi, podczas stosowania w encefalopatii wątrobowej), zaburzenia równowagi elektrolitowej (na skutek biegunki).

Częstość nieznana (częstość nie może być określona na podstawie dostępnych danych): reakcje alergiczne, wysypka, świąd, pokrzywka.

Ostrzeżenia i środki ostrożności

Należy zachować ostrożność u niemowląt i małych dzieci z autosomalno-recesywną, dziedziczną nietolerancją fruktozy. W przypadku takiej choroby niepełny rozkład fruktozy prowadzi do fruktozemii oraz do frutozurii. 

Lek nie powinien być stosowany u pacjentów z rzadko występującą dziedziczną nietolerancją galaktozy, brakiem laktazy lub zespołem złego wchłaniania glukozy-galaktozy.

Jeżeli stwierdzono wcześniej u pacjenta dziedziczną nietolerancję fruktozy- rzadką chorobę genetyczną, w której organizm pacjenta nie rozkłada fruktozy, pacjent powinien skontaktować się z lekarzem przed przyjęciem leku.

Stosowanie innych leków

Należy powiedzieć lekarzowi lub farmaceucie o wszystkich lekach stosowanych obecnie lub ostatnio a także o lekach, które pacjent planuje stosować.

Laktuloza obniża pH w jelicie grubym i może osłabiać działanie leków, których uwalnianie zależy od pH w okrężnicy. Laktuloza może nasilić utratę potasu powodowaną przez inne leki (środki moczopędne, kortykosteroidy i amfoterycynę B). Laktuloza może powodować zmniejszenie stężenia potasu w surowicy, co może nasilać działanie glikozydów nasercowych.

Ciąża i karmienie piersią

W przypadku kobiet w ciąży lub karmiących piersią przed zastosowaniem leku należy skonsultować się z lekarzem.

Zgodnie z aktualną wiedzą, lek ten może być stosowany zgodnie z zaleceniami w trakcie ciąży i laktacji.

Stosowanie leku u dzieci i młodzieży

Należy zachować ostrożność u niemowląt i małych dzieci z autosomalno-recesywną, dziedziczną nietolerancją fruktozy

Prowadzenie pojazdów i maszyn

Lek Lactulose-MIP nie ma wpływu na zdolność prowadzenia pojazdów mechanicznych i obsługiwania maszyn.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Zwróć uwagę na przeciwwskazania. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Producent

Postać

Stosowanie

Zaparcia, zapobieganie i leczenie encefalopatii wątrobowej.

Działanie

Laktuloza jest dwucukrem złożonym z D-galaktozy i fruktozy. Jest lekiem łagodnie przeczyszczającym o działaniu osmotycznym. Za przeczyszczające działanie laktulozy odpowiedzialne są dwa procesy: cukier i kwasy powodują zmiany ciśnienia osmotycznego (zwiększenie objętości treści jelitowej), co pośrednio wpływa na pobudzenie perystaltyki jelit; kwasy bezpośrednio pobudzają perystaltykę jelit. Przyjmuje się, że za działanie laktulozy polegające na zmniejszeniu stężenia amoniaku we krwi, odpowiedzialne są następujące procesy: rozkład laktulozy powoduje zmniejszenie wartości pH, co prowadzi do jonizacji amoniaku. W ten sposób powstają niewchłanialne i nietoksyczne jony amoniowe. Proces ten prowadzi do zmniejszenia wchłaniania amoniaku z okrężnicy; -pod wpływem zwiększonego stężenia węglowodanów i wynikającego stąd zakwaszenia treści jelita, bakterie proteolityczne jelita zostają wyparte na rzecz bakterii sacharolitycznych, dzięki czemu powstaje mniej amoniaku; zmniejszona wartość pH w jelicie powoduje, że amoniak z krwi przechodzi bezpośrednio do kwaśnej treści jelita; podanie laktulozy prowadzi do zwiększenia stężenia węglowodanów w okrężnicy. Dzięki temu dla całej flory bakteryjnej powstaje względny deficyt azotu, który następnie jest kompensowany przez zużycie amoniaku pochodzącego z rozkładu mikroorganizmów.
Brak komentarzy

W celu zadania pytania o produkt prosimy o wysłanie wiadomości e-mail na adres [email protected]. Dziękujemy

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem