Miód to jeden z największych darów natury. Oprócz wspaniałych walorów smakowych stanowi remedium na wiele dolegliwości, stanowiąc tym samym najsłodsze i najsmaczniejsze “lekarstwo” na świecie. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że miód towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Już starożytni znali i doceniali miód. Właściwości lecznicze tego naturalnego słodzidła dzisiaj wskazuje również współczesna nauka.
Jak powstaje miód? Proces tworzenia miodu to wyjątkowo ciekawe zjawisko, jakie możemy zaobserwować w przyrodzie. Źródłem miodu są tzw. rośliny miododajne, a konkretnie ich nektar. Do roślin tych należy np. lipa, rzepak, facelia błękitna, chaber bławatek czy lebiodka pospolita. Pszczoły zbierają nektar, a następnie w swoim wolu miodowym przenoszą go do ula. Już podczas transportu nektar zostaje wzbogacony o enzymy i kwasy organiczne pochodzące z organizmu owadów. W ulu natomiast, dzięki panującej tam wysokiej temperaturze, z miodu odparowywana jest woda. Miód dojrzewa – gęstnieje, a zawarte w nim cukry złożone zmieniają się w cukry proste. Surowiec jest również poddawany licznym przemianom biochemicznym. Co ciekawe, wiele z nich wciąż pozostaje niezbadanych. Po co właściwie pszczoły robią miód? Na własne potrzeby – stanowi on ich zapas żywności na chłodne miesiące, kiedy dostęp do świeżych roślin jest niemożliwy.
Dlaczego warto jeść miód? Właściwości prozdrowotne tego pszczelego przysmaku wykorzystuje się w wielu rodzinach, z pokolenia na pokolenie przekazując zwyczaj jego spożywania zwłaszcza podczas infekcji sezonowych. Jedzenie zdrowego miodu to jeden z najpopularniejszych domowych sposobów na przeziębienie i grypę.
Miód to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych: witamin i minerałów, takich jak witamina A, C, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, biotyna, a także potas, żelazo, wapń, magnez, kobalt, fosfor. Ponadto, stanowi źródło naturalnych przeciwutleniaczy, w tym wyjątkowo cennych flawonoidów, enzymów i kwasów organicznych.
Tak wyjątkowo bogaty skład miodu decyduje o jego walorach zdrowotnych. Nie tylko w naturalny sposób podnosi odporność, ale i odżywia osłabiony chorobą organizm, dzięki czemu chory ma szansę szybciej wrócić do zdrowia. Ponadto, wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową, pomagając w walce z bakteriami i wirusami. Warto docenić również przeciwkaszlowe właściwości miodu.
Jaki miód jest najzdrowszy? Wartości odżywcze miodu zależne są głównie od właściwości roślin, z której zebrany był nektar. Poszczególne rodzaje miodu różnią się więc od siebie, ale jedno jest pewne – każdy jest wyjątkowy i pozytywnie wpływa na zdrowie!
Np. miód lipowy doskonale wzmacnia odporność, działa napotnie i wykrztuśnie, obniża gorączkę oraz pomaga w walce z drobnoustrojami, dzięki czemu stanowi wspaniałe lekarstwo na infekcje sezonowe.
Warto stosować miód na przeziębienie, ale nie tylko na to! Np. miód gryczany wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziałając schorzeniom układu krążenia. Wyjątkowo cenny, choć nie tak popularny, jest miód z nawłoci. Wspomaga zdrowie na wiele różnych sposobów: sprawdzi się w leczeniu nadciśnienia tętniczego, przeciwdziała wrzodom i nadżerkom w układzie pokarmowym, łagodzi objawy stresu i zmęczenia, a także jest pomocny przy przeziębieniach. Dzięki swoim wszechstronnym właściwościom miód z nawłoci zalicza się do najzdrowszych miodów.
Ze względu na to, że proces produkcji miodu nie jest do końca znany, a jego tworzenie w dużej mierze jest słodką tajemnicą pszczół, człowiek nie jest w stanie podrobić miodu. Oznacza to, że sztuczne wytwory są tylko marnym zastępnikiem, niemającym wiele wspólnego ze zdrowiem. Zdrowe miody to więc tylko te wytworzone przez pszczoły. Jak rozpoznać miody naturalne? Najłatwiej odróżnić miód naturalny od sztucznego tym, że ten pierwszy ulega naturalnej krystalizacji po kilku miesiącach od zebrania. Zawsze zwracaj również uwagę na smak, wygląd i zapach, a także na koszt. Ceny miodu naturalnego zawsze będą wyższe od jego sztucznych odpowiedników.
W Waptece znajdziesz szeroką ofertę najzdrowszych miodów ekologicznych, pochodzących z polskich pasiek. Postaw na tradycyjne rozwiązania, wybierając popularne miody, takie jak miód akacjowy, lipowy, rzepakowy czy wielokwiatowy lub wybierz miody wzbogacone o dodatkowe składniki smakowe i prozdrowotne, takie jak czarny bez, cytryna, imbir czy maliny.
Odbiór osobisty w aptece
Profesjonalna obsługa
Szybka wysyłka
Legalnie działająca apteka
Płatność online lub za pobraniem
Informacje
Pomoc
Inne
© 2024 wapteka.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Born in Dotandspot.pl