1. DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie. Spożywanie DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
2. Pozyskiwanie surowca w poszanowaniu zasobów morskich: przestrzegany protokół Nagoya przeciwko morskiemu bio-piractwu, bez negatywnego wpływu na bio-masę. „Zielony” proces przetwarzania: bez chemicznego wzbogacenia (EE, molekularna destylacja, wytrącanie mocznika).
3. Normy Żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, 2020, red. Jarosz M.
4. EFSA. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to docosahexaenoic acid (DHA), eicosapentaenoic acid (EPA) and brain, eye and nerve development (ID 501, 513, 540), maintenance of normal brain function (ID 497, 501, 510, 513, 519, 521, 53. EFSA J. 9, 1–30 (2011).
5. K. Hamazaki, M. Maekawa, T. Toyota, Y. Iwayama, B. Dean, T. Hamazaki, T. Yoshikawa, Fatty acid composition and fatty acid binding protein expression in the postmortem frontal cortex of patients with schizophrenia: A case–control study, “Schizophrenia Research” 2016, No. 171 (1–3), s. 225–232.
6. Lane, Katie E., et al. “Bioavailability and conversion of plant based sources of omega 3 fatty acids a scoping review to update supplementation options for vegetarians and vegans.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2021): 1 16
7. Parker, G. et al. Omega-3 fatty acids and mood disorders. Am. J. Psychiatry 163, 969–978 (2006).
8. Pawlosky, R. J., Hibbeln, J. R., Novotny, J. A. & Salem, N. Physiological compartmental analysis of α-linolenic acid metabolism in adult humans. J. Lipid Res. 42, 1257–1265 (2001).
9. Salem, N., Pawlosky, R., Wegher, B. & Hibbeln, J. In vivo conversion of linoleic acid to arachidonic acid in human adults. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids 60, 407–410 (1999).
10. Arterburn, L. M., Hall, E. B. & Oken, H. Distribution, interconversion, and dose response of n-3 fatty acids in humans. Am. J. Clin. Nutr. 83, (2006).
11. Hall, W. L. The future for long chain n-3 PUFA in the prevention of coronary heart disease: Do we need to target non-fish-eaters? Proc. Nutr. Soc. 76, 408–418 (2017).