Wielu osobom słowo dieta kojarzy się jedynie z odchudzaniem oraz rygorystycznymi zasadami. To mylne skojarzenie, a sposób odżywiania ma znaczący wpływ na samopoczucie oraz zdrowie fizyczne. Niektóre ogólnoustrojowe choroby organizmu nie reagują prawidłowo na leczenie farmakologiczne, a zastosowanie konkretnego sposobu żywienia jest istotnym wsparciem w okresie rekonwalescencji. Szczególnie podczas kandydozy organizmu dieta przeciwgrzybiczna ma ogromne znaczenie, a jej wdrożenie może pomóc uporać się z problemem i jego nawrotami.
W przypadku nadmiernej kolonizacji grzybów w organizmie ważne jest dobieranie produktów spożywczych, które nie sprzyjają ich rozwojowi. Bardzo ciężko zapobiegać nawrotom kandydozy, a dieta jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na zapewnienie szybkiej odbudowy prawidłowej flory bakteryjnej. Wielu osobom trudno jest ułożyć odpowiedną dietę przeciwgrzybiczną, dietetyk jest osobą, która pomoże ułożyć zdrowe i smaczne posiłki, odpowiednie przy kandydozie.
Zobacz też artykuł: Jak walczyć z grzybicą stóp?
Z artykułu dowiesz się:
- czym jest dieta przeciwgrzybiczna,
- komu jest zalecana,
- jakie są jej podstawowe założenia,
- jak zapobiegać rozwojowi kandydozy
- poznasz przykładowy jadłospis i przepis na posiłek.
Dieta przeciwgrzybiczna – podstawowe informacje
Dieta przeciwgrzybiczna jest stosowana w celu leczenia kandydozy. Jej zadaniem jest zahamowanie rozwoju pasożytów wewnątrz organizmu, odpudowanie naturalnej flory bakteryjnej człowieka oraz wzmocnienie działania farmakoterapii stosowanej przy tego typu schorzeniach. Drożdżaki Candida albicans, które zasiedlają układ pokarmowy zdrowego człowieka, na skutek zmiany mikroflory lub innych czynników, rozpoczęły wzmożoną kolonizację i stają się odpowiedzialne za rozwój kandydozy. Dieta jest jedną ze skutecznych metod, która pomaga przywrócić jego prawidłowy stan i nie doprowadzać do nawrotu.
Choroba grzybiczna organizmu jest coraz częściej rozpoznawana wśród pacjentów. Jadłospis diety przeciwgrzybicznej opiera się na maksymalnym zmniejszeniu zawartości węglowodanów i cukrów prostych, które stanowią pożywienie dla patogenu. Eliminacja cukru pozwala na zmianę środowiska wewnątrz organizmu, które staje się niekorzystne do dalszego rozwoju grzybicy.
Główne założenia diety przeciwgrzybicznej:
- usunięcie z diety cukru i produktów, które go zawierają, na przykład czekolada, miód, słodzone dżemy słodycze,
- wyeliminowanie słodzonych napoi,
- nie spożywanie produktów zawierających białą mąkę, jak makaron, białe pieczywo, wyroby mączne,
- unikanie owoców, które są bogate w cukier, jak banany, śliwki czy gruszki,
- unikanie serów zawierających grzyby, jak na przykład pleśniowych, cammembert, brie,
- wykluczenie artykułów spożywczych zawierających drożdże, jak piwo.
Dla wielu osób sporym wyzwaniem może okazać się ułożenie skutecznej diety przeciwgrzybicznej. Dietetyk jest osobą, która pomaga w takiej sytuacji skomponować posiłki, które będą posiadały odpowiednią wartość odżywczą i nie będą prowadziły do powstawania niedoborów w organizmie.
Komu zalecana jest dieta przeciwgrzybiczna?
Grzyb Candida albicans jest szczepem drożdżaków, który naturalnie zasiedla układ pokarmowy człowieka. Problem z zachorowaniem na grzybicę ogólnoustrojową rozpoczyna się, kiedy dochodzi do zaburzenia mikroflory jelitowej, co powoduje rozwój kandydozy. Dieta przeciwgrzybiczna jest zalecana podczas:
- spadku odporności,
- stosowania antybiotykoterapii,
- stosowaniu niektórych leków, jak preparatów z żelazem lub doustnej antykoncepcji,
- narażeniu organizmu na permanentny stres,
- niezdrowej diecie, opartej na produktach przetworzonych,
- hiperglikemii i cukrzycy,
- osób, które chorują przewlekle na zespół jelita drażliwego lub celiakię.
Jak ograniczyć rozwój grzybicy, stosując dietę?
Kandydoza organizmu jest chorobą, która prowadzi do zasiedlenia przewodu pokarmowego przez grzyby Candida albicans. Rozwój grzybicy znacznie pogarsza komfort życia. Objawia się wzdęciami, wydzielaniem gazów, bólami brzucha oraz przewlekłymi biegunkami. Dodatkowo, przy zachorowaniu za kandydozę, pojawiają się zaburzenia ze strony układu nerwowego, jak depresja, stany lękowe oraz osłabienie organizmu.
Stosowanie odpowiedniej diety prowadzi do zahamowania rozwoju kandydozy. Unikanie spożywania węglowodanów i cukrów, a zwiększenie ilości warzyw i produktów białkowych w diecie, powoduje zahamowanie rozwoju patogenu. Wynika to z braku dostarczania pożywienia dla Candida albicans, które jest niezbędne do ich dalszego namnażania.
Dieta w kandydozie składa się z czterech etapów:
1 etap - jest najbardziej restrykcyjny, polega na eliminacji słodkich produktów, owoców, wyrobów z białej mąki, serów pleśniowych oraz kawy,
2 etap - polega na rozszerzaniu jadłospisu o produkty zbożowe, ziemniaki oraz sery. Osoba chorująca na kandydozę w dalszym ciągu powinna unikać węglowodanów i owoców,
3 etap - do diety można zacząć wprowadzać surowe owoce, rośliny strączkowe oraz nasiona i orzechy,
4 etap - do jadłospisu dodaje się możliwość spożywania kawy, kolejnych owoców oraz cukru, jedynie w postaci miodu.
Aby zapobiec szybkiemu nawrotowi kandydozy, po zakończeniu czwartego etapu diety, należy stopniowo i małymi krokami wprowadzać do menu kolejne grupy produktów spożywczych.
Jakie produkty można jeść na diecie przeciwgrzybicznej?
Dieta przeciwgrzybiczna powinna być lekkostrawna, co pozwala skutecznie redukować rozwój patogenu oraz niwelować objawy ze strony układu pokarmowego, jak wzdęcia, biegunki czy gazy. Podobnie jak podczas stosowania diety w boleriozie, sposób żywienia podczas kandydozy organizmu powinien opierać się na obecności produktów, takich jak:
- produktów bogatych w białko,
- lekkostrawnych warzyw, jak ziemniaki, soczewica, brokuły,
- produktów pełnoziarnistych, jak ryżu brązowego, pieczywa na zakwasie, różnego rodzaju kaszy,
- kiszonek,
- zdrowych tłuszczy, jak oliwa z oliwek, awokado,
- chudego mięsa oraz ryb.
Dodatkowo, warto pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków oraz piciu odpowiedniej ilości wody lub naparów ziołowych. Pomaga to skutecznie trawić i usuwać resztki pokarmu z odcinków przewodu pokarmowego, co pozwala zahamować rozwój grzybów, które nie mają odpowiedniej pożywki do rozwoju. Wiele osób zastanawia się nad zależnością diety przeciwgrzybiczej, a kawy. Podczas stosowaniu tego sposobu walki z dolegliwością można spożywać kawę kofeinową, bezkofeinową oraz kawy zbożowe - jedynie po zakończeniu trzeciego etapu diety.
Dieta przeciwgrzybiczna – przykładowy jadłospis
Jadłospis w diecie przeciwgrzybicznej powinien składać się jedynie z dozwolonych produktów, które można spożywać na danym etapie rekonwalescencji.
Dieta przeciwgrzybiczna - jadłospis jednodniowy
Śniadanie: jajecznica na oliwie z oliwek podana z sałatką z pomidorów i awokado, woda do popicia,
Przekąska po śniadaniu: jedna kromka chleba na zakwasie z wędzonym łososiem, podana z dodatkiem kiszonej kapusty i kiszonych ogórków,
Obiad: kurczak na parze, podany z warzywami zielonymi posypanymi koperkiem,
Kolacja: szparagi z wody, podane z dipem z awokado.
Dieta przeciwgrzybiczna – przykładowy przepis
Dieta przy kandydozie powinna być lekkostrawna, dlatego warto pamiętać o prawidłowej obróbce termicznej produktów spożywczych. Należy unikać smażenia na głębokim tłuszczu oraz pieczenia.
Kurczak na parze z warzywami - jak go wykonać?
Jedną pierś z kurczaka pokroić w paski, doprawić solą i ulubionymi ziołami. Całość umieścić w parowarze lub sitku ułożonym na garnku z gotującą się wodą. W między czasie należy pokroić warzywa: zieloną paprykę, cukinię, wcześniej ugotowane brokuły i ułożyć na talerzu. Po wyjęciu kurczaka, całość można wedle upodobać obficie obsypać koperkiem.
Jak uniknąć grzybicy przewodu pokarmowego?
Grzybica układu pokarmowego jest ciężkim schorzeniem, którego zdiagnozowanie oraz leczenie jest bardzo trudne. Aby skutecznie zapobiegać rozwojowi grzybicy, warto zadbać o prawidłową dietę, która opiera się na zdrowych, nieprzetworzonych produktach spożywczych. Bardzo ważną rolę odgrywa mikroflora jelitowa, której zaburzenie prowadzi do namnażania się patogenu. W sytuacjach stresowych, przy antybiotykoterapii lub stosowania farmakoterapii warto szczególnie o nią zadbać, poprzez przyjmowanie wysokiej jakości prebiotyków oraz kiszonek, które zawierają dobre bakterie dla układu pokarmowego człowieka.
Aktywność fizyczna i picie odpowiedniej ilości wody również są czynnikami, które pozwolą uniknąć namnażania Candida albicans. Warto pamiętać, że odpowiednia troska o organizm pomaga utrzymać zdrowie fizyczne oraz psychiczne w najlepszej formie.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.