Częste pieczenie żołądka,odbijanie się czy kwaśny posmak w jamie ustnej to nieprzyjemne dolegliwości,które dotykają wielu z nas. Te objawy dyspeptyczne mają różnorodne przyczyny,które najczęściej powiązane są z zaburzeniami układu pokarmowego. Problemów trawiennych z łatwością można uniknąć poznając ich patologię oraz sposoby zapobiegania oraz łagodzenia ich.
Objawy problemów trawiennych
Na co dzień nie odczuwamy tego,że nasz układ pokarmowy trawi prawidłowo. Czasami, np. po przejedzeniu zdarzają się bóle brzucha, które wywołane są przez rozciąganie ścian przewodu pokarmowego. W innych przypadkach pojawiają się objawy dyspeptyczne, do których zaliczamy:
- Wczesne czucie pełności, sytości zaraz po rozpoczęciu posiłku;
- Uczucie pełności brzucha po posiłku, zaleganie w żołądku;
- Pieczenie i ból w nadbrzuszu.
Są to bardzo dokuczliwe objawy,które prowadzą do spadku masy. Często przy objawach dyspeptycznych występują:
- Puste odbijanie;
- Wzdęcia oraz gazy;
- Nieprzyjemny posmak w ustach, zgaga;
- Refluks;
- Przelewanie w jelitach;
- Biegunka lub zaparcia;
- Nudności, wymioty;
- Przyczyny problemów trawiennych.
Zaburzenia trawienne mogą mieć przyczynę organiczną. Wówczas problemy trawienne wywołane są przez choroby układu pokarmowego, jak: zapalenie żołądka czy dwunastnicy, polipy jelit,zapalenie jelit czy raka żołądka lub jelit. Częściej jednak występuje dyspepsja czynnościowa, której czynnik nie jest poznany do końca. Jednak bierze się pod uwagę następujące mechanizmy przyczyniające się do powstania czynnościowej dyspepsji:
- Powolne opróżnianie żołądka;
- Zarzucanie treści pokarmowej z żołądka do przełyku lub z dwunastnicy do żołądka;
- Niedokwaszenie żołądka;
- Zbyt duże wydzielanie kwasu solnego;
- Intensywne działanie kwasu solnego na błony śluzowe zarówno żołądka oraz dwunastnicy.
- Zaburzona reakcja śluzówki przewodu pokarmowego na temperaturę, skład oraz konsystencję posiłków
Do takich najbardziej podstawowych przyczyn zburzeń trawiennych, które sami wywołujemy, należą:
- złe zestawienie produktów w posiłku, np.produkty skrobiowe i nasycone tłuszcze
- za duża objętość spożywanych posiłków
- jedzenie produktów ciężkostrawnych jak rośliny strączkowe, tłuste sery, w szczególności na noc
- nadmierna ilość dostarczanego błonnika
- nadmiar spożywanych produktów fermentowanych
- niedokładne rozdrabnianie, gryzienie posiłków
Zapobieganie problemom trawiennym
Każdy, kto miał do czynienia z problemami trawiennymi zna sposoby, które pozwolą przetrwać dolegliwości.Najbardziej popularne są medykamenty, które obniżają nadmierną kwasowość.Jednak, by zapobiec nawrotom tych wszystkich dolegliwość, powinniśmy przestrzegać kilka zasad:
1. Jedz mniejsze ilościowo posiłki, lekkostrawne, spożywane częściej o stałych porach;
2. Unikaj spożywania: potraw tłustych i smażonych, alkoholu, produktów mlecznych, napojów gazowanych, cytrusów;
3. Pij bardzo dużo niegazowanej wody;
4. Nie kładź się po spożytym posiłku, ostatni z nich zjedz 3 godziny przed snem;
5. Należy ograniczyć przyjmowanie niektórych leków.
Domowe sposoby na problemy trawienne
Oprócz zmiany nawyków żywieniowych można zastosować również inne sposoby, wspomagające w uciążliwych dolegliwościach. Bardzo popularnymi, skutecznymi oraz bardzo prostymi sposobami są:
- Umiarkowana aktywność fizyczna, która bardzo dobrze wpłynie przy zaparciach oraz spowolni przemianę materii;
- Stosowanie naturalnych prebiotyków – kiszonki,olej z oregano, ocet jabłkowy, triphala – przyczyniają się do rozwoju właściwej, naturalnej flory jelitowej;
- Zakwaszanie żołądka przez zastosowanie gorzkich przypraw (cynamon, imbir, kurkuma) oraz ziół (korzeń arcydzięgla, mniszka, ocet jabłkowy czy karczoch);
- Pobudzenie perystaltyki jelit stosując specjalne zioła lub ich mieszanki.
Jeżeli mamy problemy trawienne,to w naszej apteczce powinny się znaleźć zioła, które mogą nam skutecznie pomóc w uciążliwych dolegliwościach. Można je podzielić według działania. Jedne pobudzają wydzielanie kwasu solnego w żołądku, np. arcydzięgiel, karczoch,rozmaryn. Inne usprawniają pracę naszej wątroby, np. pokrzywa, mniszek lekarski, czarnuszka, rozmaryn. Kolejne to te, które odciążają nasz żołądek –pokrzywa, mięta, koper włoski, rumianek. Są też takie, które wspomagają metabolizm makroskładników, np. morwa biała oraz czarnuszka. Triphala wspomaga rozwój flory jelitowej oraz poprawia perystaltykę jelit. Natomiast do grupy wiatropędnych należą: kmin rzymski, majeranek, koper włoski, kminek. Należy jedynie pamiętać, że ich skuteczne i właściwe działanie opiera się na stosowaniu długotrwałym.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.