Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Czym jest maltodekstryna - zdjęcie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm. Z jednej strony nie zwiększa ona słodkości potraw i napojów, a z drugiej stanowi źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Głównym powodem zastosowania maltodekstryny w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym jest fakt, że substancja korzystnie wpływa na konsystencję, smak i zapach produktów, a także przedłuża ich termin przydatności do spożycia. Często usłyszeć jednak można, że jest ona niekorzystna dla zdrowia. Czy rzeczywiście tak jest?

Warto dodatkowo przeczytać artykuł: Dieta cukrzycowa – co powinien jeść cukrzyk? Produkty dozwolone i przeciwwskazane dla chorych na cukrzycę.

Co to jest maltodekstryna?

Czytając składy różnego rodzaju produktów spożywczych, nierzadko spotkać można się ze składnikiem, jakim jest maltodekstryna. Wielu konsumentów nie ma jednak wiedzy na temat tego, czym ta substancja jest i w jakim celu dodawana jest do produktów spożywczych i napojów. Maltodekstryna to wielocukier składający się przede wszystkim z glukozy. Pozbawiona jest jednak smaku. Występuje w postaci białego proszku, który pozyskiwany jest w procesie częściowej hydrolizy enzymatycznej skrobi roślinnej. Po rozpuszczeniu w wodzie maltodekstryna przyjmuje postać kleistej mazi. Wiedząc, co to maltodekstryna, można teraz kilka słów powiedzieć o jej właściwościach. Przede wszystkim wyróżnia się dużą kalorycznością. Jednocześnie indeks glikemiczny maltodekstryny jest dość wysoki - wynosi bowiem 105. 100g tej substancji dostarcza do organizmu aż 384 kcal. Z tego też powodu nie powinna być ona spożywana przez osoby przebywające na diecie odchudzającej. Substancja nie powinna być także obecna w codziennej diecie cukrzyka. Jeśli zaś chodzi o osoby całkowicie zdrowe, to maltodekstryna w małych ilościach nie jest dla nich szkodliwa.

Maltodekstryna - zastosowanie w produktach spożywczych i napojach

Jak wspomniano, maltodekstryna zastosowanie znajduje przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Znajduje się w składzie wielu produktów, a jej zadaniem jest zagęszczanie, wiązanie, spulchnianie lub stabilizowanie. Poza tym wzmacnia smak i zapach produktów spożywczych, a także przedłuża ich termin przydatności. Wśród produktów, w jakich znajduje się maltodekstryna, wymienić można produkty typu light, energetyczne przekąski, mleko modyfikowane, majonez, lody, produkty mleczarskie, wyroby cukiernicze i słodycze oraz dania instant. Jest także składnikiem niektórych suplementów diety i odżywek dla sportowców (węglowodanowe typu carbo i węglowodanowo-białkowych typu gainer), jak również napojów izotonicznych oraz żeli i batonów węglowodanowych.

Maltodekstryna a indeks glikemiczny: jak wpływa na poziom cukru we krwi?

Jak wspomniano, maltodekstryna IG ma wysoki. Jest to substancja należąca do węglowodanów, których proces trawienny jest bardzo szybki. W konsekwencji po spożyciu produktów zawierających maltodekstrynę poziom glukozy we krwi wzrasta. Takie wahania mogą być niebezpieczne, zwłaszcza dla osób borykających się z cukrzycą. Tego typu skoki mogą obniżać koncentrację, a także sprawiać, że będzie się miało znacznie mniej energii do codziennego funkcjonowania. Dlatego maltodekstrynę ze swojej diety wyeliminować powinni wszyscy cukrzycy niezależnie od jej stopnia. Spożywanie maltodekstryny nie jest wskazane również w przypadku osób, u których wykryto insulinooporność. W przybliżeniu indeks glikemiczny maltodekstryny plasuje się na poziomie 105. Jest to wynik wysoki, jeśli weźmie się pod uwagę, że IG cukru wynosi 68.

Maltodekstryna a cukrzyca: czy jest odpowiednia dla osób z tym schorzeniem?

Jak wcześniej wskazano, wahania poziomu glukozy we krwi są niebezpieczne. Dotyczy to nawet osób zdrowych. Prowadzą do wilczego głodu, problemów z koncentracją i obniżenia energii. Nie trudno jest się zatem domyślić, że szkodliwość maltodekstryny widoczna będzie jeszcze bardziej u osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność. U pacjentów borykających się z takimi problemami odpowiedź organizmu na glukozę jest zaburzona. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny maltodekstryny po jej spożyciu poziom glukozy we krwi wzrasta w niezwykle szybkim tempie. Oczywiście tempo wzrostu uzależnione jest od ilości substancji w spożywanym produkcie. Im jest jej więcej, tym silniejsza jest reakcja organizmu. Dlatego spożywanie produktów z maltodekstryną odradza się osobom z cukrzycą, z insulinoopornością, diabetykom, a także osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Maltodekstryna w żywieniu dzieci

Maltodekstryna w mleku modyfikowanym dostarcza niemowlakom energii, a dodatkowo może zmniejszać ilość zastosowanego w produkcie tłuszczu lub laktozy, której nie toleruje każde dziecko. Dla zdrowych dzieci maltodekstryna w niewielkich ilościach nie powinna być szkodliwa. Warto tu dodać, że jest to substancja, którą o wiele lepiej przyswaja jeszcze niecałkowicie rozwinięty układ trawienny niemowlaka w porównaniu ze skrobią. Stanowi dla dziecka ważny składnik węglowodanowy. Poza tym maltodekstryna wykorzystywana jest przez florę jelitową jako prebiotyk, który pozytywnie wpływa na skład mikroflory jelitowej, gospodarkę mineralną, perystaltykę jelit, syntezę triglicerydów i witamin z grupy B, a także na poziom cholesterolu. Szkodliwość maltodekstryny dla niemowląt jest minimalna. Ważne jest jednak, aby maltodekstryna dla niemowląt dawkowana była w odpowiednich ilościach. Jej zbyt duża ilość może być dla dziecka szkodliwa. Warto tu dodać, że spożywania produktów zawierających maltodekstrynę nie zaleca się jednak kobietom w ciąży.

Badania naukowe na temat maltodekstryny: co mówią naukowcy?

Badania na zwierzętach wykazały, że maltodekstryna może sprzyjać zaburzeniom mikroflory jelit i przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych i uszkodzeń błony śluzowej jelit. Badania na ludziach potwierdziły, że rzeczywiście substancja ta wpływa na zmiany w naturalnej florze bakteryjnej jelit. Co jednak ważne, zmiany te są zróżnicowane i w dużej mierze uzależnione są od rodzaju stosowanej na co dzień diety. Inne badania wskazują, że maltodekstryna nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie u osób borykających się z celiakią. Podsumowując, warto zatem zapytać, czy maltodekstryna jest zdrowa? Jeśli spożywania jest w rozsądnych ilościach, to jest całkowicie bezpieczna. Mowa tu oczywiście o osobach zdrowych, niecierpiących choćby na cukrzycę. Jakie mogą być jednak skutki uboczne maltodekstryny przy jej spożywaniu w nadmiernych ilościach? Wskazać trzeba tu przede wszystkim na zmniejszoną ilość dobrych bakterii i na zwiększoną liczbę szkodliwych bakterii w jelitach. Doprowadzić może to w konsekwencji do uszkodzenia jelit i do choroby zapalnej jelit. Badania wykazały, że maltodekstryna może zwiększać aktywność bakterii Escherichia coli, co może prowadzić do zachorowania na chorobę Leśniowskiego-Crohna.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Kosmetyki i uroda

Niacynamid – czy Twoja skóra go pokocha? Działanie i polecane kosmetyki
Niacynamid, znany również jako witamina B3, zdobywa coraz większą popularność w świecie pielęgnacji skóry. Ten wszechstronny składnik jest ceniony za swoje działanie na r&oa...

Dieta i odchudzanie

Dieta w SIBO i IMO – jak radzić sobie z zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego?
SIBO oraz IMO to coraz częściej diagnozowane schorzenia, które mogą powodować szereg uciążliwych i nie zawsze specyficznych objawów. W poniższym artykule przedstawiamy najczęstsze symptomy, przyczyny oraz czynniki ryzyka rozwoju SIBO i IM...

Sport i fitness

Przepuklina kręgosłupa – objawy, diagnostyka i metody leczenia przepukliny
Przepuklina kręgosłupa to schorzenie dotykające osoby w różnym wieku, powodujące szereg objawów, których nasilenie może być znaczne. W tym artykule wskazano najpowszechniejsze symptomy przepukliny oraz przyczyny jej występowania....

Ciąża i dziecko

Witaminy prenatalne – ranking TOP 10 najlepszych preparatów dla kobiet w ciąży w 2025 roku
Poznaj ranking najlepszych witamin prenatalnych 2025 roku. Dowiedz się, jakie składniki są kluczowe dla zdrowia mamy i dziecka, oraz jak wybrać odpowiednie suplementy na każdy trymestr ciąży. Szczegółowy przewodnik po suplementacji w ciąży....

Dieta i odchudzanie

Dieta okienkowa (Intermittent Fasting) – jak obliczyć deficyt kaloryczny i wybrać odpowiedni rodzaj IF?
Intermittent Fasting: naukowe podejście do okresowego postu. Dowiedz się, jak bezpiecznie wdrożyć dietę okienkową i obliczyć indywidualny deficyt kaloryczny....

Przeziębienie i grypa

Jak zbić gorączkę u dorosłego? Najlepsze domowe i farmakologiczne sposoby
Jak skutecznie i bezpiecznie zbić gorączkę? Kompletny przewodnik z domowymi i farmakologicznymi metodami leczenia podwyższonej temperatury u dorosłych....

Kosmetyki i uroda

Maść z witaminą A na twarz – efekty, które Cię zaskoczą!
Jednym z najbardziej popularnych produktów kosmetycznych oferowanych w aptekach, jak i drogeriach jest maść z witaminą A. Popularność tę zyskała ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie i korzystne działanie. Maść ta sprawdzi ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Odrobaczanie dziecka – jak to zrobić? Po czym poznać, że dziecko ma pasożyty?
Pasożyty jelitowe to problem, który może dotyczyć każdego dziecka, niezależnie od wieku. Zastanawiasz się, jak rozpoznać objawy zakażenia i skutecznie odrobaczyć dziecko?...

Choroby skóry

Czerwone pieprzyki na ciele – czy jest się czym niepokoić?
Czerwone pieprzyki na ciele, choć zazwyczaj niegroźne, budzą niepokój u wielu osób. Czy ich obecność na skórze wymaga konsultacji z lekarzem? W tym artykule omówim...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem