Warto dodatkowo przeczytać artykuł: Dieta cukrzycowa – co powinien jeść cukrzyk? Produkty dozwolone i przeciwwskazane dla chorych na cukrzycę.
Przejdź do zagadnienia:
- Maltodekstryna - zastosowanie w produktach spożywczych i napojach
- Maltodekstryna a indeks glikemiczny: jak wpływa na poziom cukru we krwi?
- Maltodekstryna a cukrzyca: czy jest odpowiednia dla osób z tym schorzeniem?
- Maltodekstryna w żywieniu dzieci
- Badania naukowe na temat maltodekstryny: co mówią naukowcy?
Co to jest maltodekstryna?
Czytając składy różnego rodzaju produktów spożywczych, nierzadko spotkać można się ze składnikiem, jakim jest maltodekstryna. Wielu konsumentów nie ma jednak wiedzy na temat tego, czym ta substancja jest i w jakim celu dodawana jest do produktów spożywczych i napojów. Maltodekstryna to wielocukier składający się przede wszystkim z glukozy. Pozbawiona jest jednak smaku. Występuje w postaci białego proszku, który pozyskiwany jest w procesie częściowej hydrolizy enzymatycznej skrobi roślinnej. Po rozpuszczeniu w wodzie maltodekstryna przyjmuje postać kleistej mazi. Wiedząc, co to maltodekstryna, można teraz kilka słów powiedzieć o jej właściwościach. Przede wszystkim wyróżnia się dużą kalorycznością. Jednocześnie indeks glikemiczny maltodekstryny jest dość wysoki - wynosi bowiem 105. 100g tej substancji dostarcza do organizmu aż 384 kcal. Z tego też powodu nie powinna być ona spożywana przez osoby przebywające na diecie odchudzającej. Substancja nie powinna być także obecna w codziennej diecie cukrzyka. Jeśli zaś chodzi o osoby całkowicie zdrowe, to maltodekstryna w małych ilościach nie jest dla nich szkodliwa.
Maltodekstryna - zastosowanie w produktach spożywczych i napojach
Jak wspomniano, maltodekstryna zastosowanie znajduje przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Znajduje się w składzie wielu produktów, a jej zadaniem jest zagęszczanie, wiązanie, spulchnianie lub stabilizowanie. Poza tym wzmacnia smak i zapach produktów spożywczych, a także przedłuża ich termin przydatności. Wśród produktów, w jakich znajduje się maltodekstryna, wymienić można produkty typu light, energetyczne przekąski, mleko modyfikowane, majonez, lody, produkty mleczarskie, wyroby cukiernicze i słodycze oraz dania instant. Jest także składnikiem niektórych suplementów diety i odżywek dla sportowców (węglowodanowe typu carbo i węglowodanowo-białkowych typu gainer), jak również napojów izotonicznych oraz żeli i batonów węglowodanowych.
Maltodekstryna a indeks glikemiczny: jak wpływa na poziom cukru we krwi?
Jak wspomniano, maltodekstryna IG ma wysoki. Jest to substancja należąca do węglowodanów, których proces trawienny jest bardzo szybki. W konsekwencji po spożyciu produktów zawierających maltodekstrynę poziom glukozy we krwi wzrasta. Takie wahania mogą być niebezpieczne, zwłaszcza dla osób borykających się z cukrzycą. Tego typu skoki mogą obniżać koncentrację, a także sprawiać, że będzie się miało znacznie mniej energii do codziennego funkcjonowania. Dlatego maltodekstrynę ze swojej diety wyeliminować powinni wszyscy cukrzycy niezależnie od jej stopnia. Spożywanie maltodekstryny nie jest wskazane również w przypadku osób, u których wykryto insulinooporność. W przybliżeniu indeks glikemiczny maltodekstryny plasuje się na poziomie 105. Jest to wynik wysoki, jeśli weźmie się pod uwagę, że IG cukru wynosi 68.
Maltodekstryna a cukrzyca: czy jest odpowiednia dla osób z tym schorzeniem?
Jak wcześniej wskazano, wahania poziomu glukozy we krwi są niebezpieczne. Dotyczy to nawet osób zdrowych. Prowadzą do wilczego głodu, problemów z koncentracją i obniżenia energii. Nie trudno jest się zatem domyślić, że szkodliwość maltodekstryny widoczna będzie jeszcze bardziej u osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność. U pacjentów borykających się z takimi problemami odpowiedź organizmu na glukozę jest zaburzona. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny maltodekstryny po jej spożyciu poziom glukozy we krwi wzrasta w niezwykle szybkim tempie. Oczywiście tempo wzrostu uzależnione jest od ilości substancji w spożywanym produkcie. Im jest jej więcej, tym silniejsza jest reakcja organizmu. Dlatego spożywanie produktów z maltodekstryną odradza się osobom z cukrzycą, z insulinoopornością, diabetykom, a także osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Maltodekstryna w żywieniu dzieci
Maltodekstryna w mleku modyfikowanym dostarcza niemowlakom energii, a dodatkowo może zmniejszać ilość zastosowanego w produkcie tłuszczu lub laktozy, której nie toleruje każde dziecko. Dla zdrowych dzieci maltodekstryna w niewielkich ilościach nie powinna być szkodliwa. Warto tu dodać, że jest to substancja, którą o wiele lepiej przyswaja jeszcze niecałkowicie rozwinięty układ trawienny niemowlaka w porównaniu ze skrobią. Stanowi dla dziecka ważny składnik węglowodanowy. Poza tym maltodekstryna wykorzystywana jest przez florę jelitową jako prebiotyk, który pozytywnie wpływa na skład mikroflory jelitowej, gospodarkę mineralną, perystaltykę jelit, syntezę triglicerydów i witamin z grupy B, a także na poziom cholesterolu. Szkodliwość maltodekstryny dla niemowląt jest minimalna. Ważne jest jednak, aby maltodekstryna dla niemowląt dawkowana była w odpowiednich ilościach. Jej zbyt duża ilość może być dla dziecka szkodliwa. Warto tu dodać, że spożywania produktów zawierających maltodekstrynę nie zaleca się jednak kobietom w ciąży.
Badania naukowe na temat maltodekstryny: co mówią naukowcy?
Badania na zwierzętach wykazały, że maltodekstryna może sprzyjać zaburzeniom mikroflory jelit i przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych i uszkodzeń błony śluzowej jelit. Badania na ludziach potwierdziły, że rzeczywiście substancja ta wpływa na zmiany w naturalnej florze bakteryjnej jelit. Co jednak ważne, zmiany te są zróżnicowane i w dużej mierze uzależnione są od rodzaju stosowanej na co dzień diety. Inne badania wskazują, że maltodekstryna nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie u osób borykających się z celiakią. Podsumowując, warto zatem zapytać, czy maltodekstryna jest zdrowa? Jeśli spożywania jest w rozsądnych ilościach, to jest całkowicie bezpieczna. Mowa tu oczywiście o osobach zdrowych, niecierpiących choćby na cukrzycę. Jakie mogą być jednak skutki uboczne maltodekstryny przy jej spożywaniu w nadmiernych ilościach? Wskazać trzeba tu przede wszystkim na zmniejszoną ilość dobrych bakterii i na zwiększoną liczbę szkodliwych bakterii w jelitach. Doprowadzić może to w konsekwencji do uszkodzenia jelit i do choroby zapalnej jelit. Badania wykazały, że maltodekstryna może zwiększać aktywność bakterii Escherichia coli, co może prowadzić do zachorowania na chorobę Leśniowskiego-Crohna.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.