Dieta Atkinsa – na czym polega sposób żywienia nakierowany na szybkie zrzucenie wagi?

Dieta Atkinsa – na czym polega sposób żywienia nakierowany na szybkie zrzucenie wagi? - zdjęcie
Dieta Atkinsa wywodzi się z lat 70., a jej stosowanie ma umożliwić szybkie i skuteczne odchudzanie. Od tego czasu zyskała bardzo wielu zwolenników, jednak pomimo spektakularnych efektów należy mieć na uwadze również jej wady. Nierzadko wiąże się z dość restrykcyjnymi zmianami w żywieniu. Czy Dieta Atkinsa jest warta zastosowania?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czy dzięki diecie Atkinsa szybko schudniesz;
  • jakie zostały wyróżnione fazy w diecie Atkinsa;
  • co możesz spożywać, a czego unikać;
  • czy dieta Atkinsa negatywnie wpływa na zdrowie;
  • jak wygląda przypadkowy jadłospis.

Zachęcamy również do zapoznania się z artykułem o zdrowej żywności.

Dieta Atkinsa – szybki sposób na utratę wagi?

Dieta Atkinsa zasady kształtuje w oparciu o zwiększone ilości spożywanego białka i tłuszczów, przy jednoczesnym ograniczeniu cukru. Organizm przechodzi w stan tzw. ketozy, czyli pozbawiony najszybszego źródła energii (cukru) zaczyna wykorzystywać alternatywne rozwiązania. Energię zaczyna czerpać ze zgromadzonej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie rozpadające się tłuszcze przekładają się na wzrost stężenia ciał ketonowych, co minimalizuje uczucie głodu. Mniejszy apetyt jest również wynikiem spożywania białek i tłuszczów, które są sycącym pożywieniem.

Amerykański kardiolog Robert Atkins opracował swój autorski program znany nam jako niskowęglowodanowa dieta. Szybka utrata wagi wymieniana jest jako jedna z głównych zalet. Każdego roku zaczynają ją prowadzić tysiące osób. W odniesieniu do innych diet można dostrzec fakt, że nie posiada ścisłego jadłospisu, a nawet limitów kalorycznych. Granice wyznaczane są przez produkty, które są dozwolone.

Fazy diety Atkinsa

W diecie Atkinsa zostały wyodrębnione poszczególne fazy, które kształtowane są w oparciu o zachowanie organizmu oraz spożywanie produktów dozwolonych. W prawidłowo przeprowadzonej diecie występują 4 fazy.

Faza wprowadzająca

Zamiennie bywa określana jako faza pierwsza czy też faza indukcji. Rekomendowane jest, aby trwała co najmniej 2 tygodnie. Jest to okres, kiedy rozpoczyna się okres odchudzania. W przypadku osób z większą nadwagą lub otyłością okres ten należy odpowiednio wydłużyć. W fazie wprowadzającej zalecane jest ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów do 20 g na dobę. Szacunkowo można przyjąć, że 2 0g węglowodanów zawierają 2 szklanki gotowanych warzyw. Podczas fazy wprowadzającej należy spożywać od 3 do 5 posiłków. Maksymalny okres pomiędzy posiłkami to 6 godzin. Kluczowe jest, aby składnikiem każdego dania było mięso zwierzęce. Nie zachodzi konieczność usuwania nadmiernych tłuszczów lub skór. Dodatkowo można stosować masła i oleje roślinne. Dozwolone są także słodziki. Kluczowe jest, aby każdego dnia pić wodę mineralną, a także herbatki ziołowe. Dopuszczalne jest umiarkowane picie herbat i kawy kofeinowej, choć lepszą alternatywą będzie kawa bezkofeinowa.

Faza kontynuacyjna

W II fazie następuje kontynuacja efekty redukcji masy ciała, jednak zachodzi ona o wiele wolniej niż wcześniej. Występuje tu wzrost ilości spożywanych węglowodanów i wynosi od 25 do 60g. Rekomendowane jest, aby w I tygodniu było to 25, a następnie stopniowo zwiększać o 5g w każdym tygodniu. Docelowa wartość spadku wagi powinna wynosić ok. 1 kg/tydzień. Zalecane jest dalsze spożywanie produktów ze wcześniejszej fazy, jednak można je rozszerzyć o orzechy, zboża, a nawet niektóre owoce (jagody, truskawki, maliny, melony).

Faza stabilizacji wstępnej

W fazie III nadal ma miejsce dalsza redukcja masy ciała, jednak następuje w nieco wolniejszym tempie. Każdy indywidualnie musi określić dozwoloną dla siebie ilość węglowodanów, które umożliwiają dalszy ubytek masy ciała. W tej fazie wraz z każdym tygodniem można spożywać o 10 g węglowodanów więcej, aż do momentu ustabilizowania wagi. W fazie stabilizacji wstępnej można poszerzyć listę dozwolonych produktów o ziemniaki, marchewki, rośliny strączkowe. Dodatkowo można spożywać także banany, jabłka, kiwi, śliwki, a nawet brzoskwinie czy mango. W ciągu dnia można spożyć nawet 1/2 szklanki płatków owsianych lub brązowego ryżu.

Faza stabilizacji ostatecznej

W czwartej fazie nadal spożywane są produkty, które są rekomendowane podczas III fazy. Ilość węglowodanów powinna być utrzymywana na poziomie, który umożliwia zachowanie docelowej masy ciała. Istotne jest włączenie aktywności fizycznej w umiarkowanym stopniu. Trening powinien trwać około 30 minut przez 5-6 dni w tygodniu.

Dopuszczalne produkty w diecie Atkinsa - co można jeść, a czego należy unikać?

Dieta niskowęglowodanowa z pozoru może wydawać się jako skomplikowana, jednak w rzeczywistości jest tylko nieco restrykcyjna. Zakłada spożywanie posiłków co 4 godziny. Równolegle istotne jest, aby wypijać bardzo dużo wody. Jest to szczególnie istotne ze względu na to, że dieta Atkinsa cechuje się odwadnianiem organizmu.

Wśród rekomendowanych produktów, które można spożywać prawie bez ograniczeń, znajdują się:

  • mięsa (drobiowe, wieprzowe, wołowe, jagnięce),
  • ryby i owoce morza,
  • jajka,
  • nabiał i tłuszcze roślinne,
  • herbata i kawa, ale bez cukru i innych dodatków,
  • warzywa posiadające niską zawartość węglowodanów, np. szpinak, jarmuż, brokuły, szparagi, a w III fazie dozwolone są te zawierające skrobie (marchew, ziemniaki),
  • orzechy, nasiona słonecznika, lnu i chia.

Owoce o niskiej zawartości cukru można spożywać dopiero od II fazy diety.

Osoby decydowane na przejście na dietę Atkinsa muszą zrezygnować z najpowszechniejszych produktów. Na diecie Atkinsa zabronione jest spożywanie produktów zbożowych tj. ryże, kasze, makarony, pieczywo. Dodatkowo poza dozwolonymi ilościami należy wyłączyć z diety cukier. Konieczne jest także zrezygnowanie z soków i napojów słodzonych, gazowanych. Równolegle nie można spożywać wysokoprzetworzonej żywności.

Dieta Atkinsa a dieta ketogenna – na czym polega różnica?

Dieta Atkinsa a dieta ketogenna często bywają ze sobą mylone. W rzeczywistości lista dopuszczalnych produktów jest bardzo podobna, jednak zasadnicza różnica wynika z ilości dopuszczalnego spożycia białka i węglowodanów. Dieta Low Carb zakłada wprowadzenie organizmu w stan ketozy tylko podczas I fazy, później włączany jest cukier, który uniemożliwia dalsze kontynuowanie procesu. W rezultacie I faza pokrywa się z ideą diety ketogennej. Dieta niskowęglowodanowa pozwala na zwiększony udział białka w dziennym profilu mikroskładników. Wynosi aż 30%, kiedy w przypadku diety ketogennej jest to raptem 20%. Nie jest to jednak dieta wysokobiałkowaDieta Atkinsa efekty daje w podobnym czasie jak dieta ketogoniczna, jednak w porównaniu do niej jest bardziej różnorodna ze względu na przyzwolenie na późniejsze spożywanie węglowodanów.

Czy dieta Atkinsa jest bezpieczna? Obawy i kontrowersje wokół planu żywieniowego

Dieta Atkinsa potocznie określana jest jako szybka dieta, jednak wokół tego tematu narosło bardzo wiele różnych kontrowersji. Szczególnie odnoszące się do sposobu, w jaki osiągane są oczekiwane rezultaty. Przede wszystkim należy podkreślić, że nagłe ograniczenie spożywania węglowodanów skutkuje ograniczeniem posiadanych zapasów glikogenów. Równolegle pierwsza utrata wagi wynika z utraty wody z organizmu, a nie z utraty tkanki tłuszczowej. Sam stan ketozy jest dla organizmu szokiem, dlatego moment przechodzenia występuje nierzadko razem z bólami głowy, osłabieniem czy nawet nieprzyjemnym zapachem z ust. Dodatkowo mogą powstawać zaparcia. Długotrwałe spożywanie zbyt wysokiej tłuszczów doprowadza często do wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji miażdżycorodnej, a to powoduje rozwój miażdżycy. Ponadto spożywanie dużej ilości białka doprowadza do wyzbywania się wapnia z kości, co z kolei znacząco je osłabia. Ta dieta na zrzucenie wagi jest z drugiej strony sposobem na szybkie uzyskanie oczekiwanych rezultatów, co w szczególności osób z otyłością jest kluczem do odzyskania utraconego zdrowia. Należy pamiętać, że otyłość stanowi przyczynę ponad 200 innych przypadłości, a w tej grupie znajduje się również miażdżyca. Niewątpliwie zamiar rozpoczęcia diety Atkinsa warto skonsultować z lekarzem.

Przykładowy jadłospis w diecie Atkinsa - jak wygląda dzień zdrowego odżywiania?

Dieta Atkinsa nierzadko podoba się osobom, które dietę i odchudzanie kojarzą wyłącznie z lekkostrawnymi potrawami. Istotny jest także fakt, że nie jest konieczne liczenie kalorii, a każdy może jeść, ile chce. Choć w praktyce jest to trudne do osiągnięcia, ponieważ spożywane posiłki umiejętnie nasycają organizm, a stan ketozy wycisza uczucie głodu.

Przedstawiamy przykładowe propozycje posiłków dla osób rozpoczynających dietę Atkinsa:

  • śniadanie: omlet z pomidorem, jajecznica z cebulą i bekonem, wafle serowe z szynką i ogórkiem.
  • II śniadanie: sałatka z szynką i indykiem wraz z zieloną sałatą i majonezem, sałatka z kalafiora z papryczkami jalapeno i cebulką z sosem przygotowanym z soku z cytryny, musztardy i majonezu, grecka sałatka z kurczakiem,
  • obiad: pieczony dorsz z pietruszką podany z brukselką, kurczak w sosie curry, kapuśniak ugotowany na kiełbasie.
  • podwieczorek: kabanosy, roladki z wędzonego łososia, pokrojony seler z papryką i dipem czosnkowym.
  • kolacja: stek i pieczona cukinia, klopsiki w sosie pomidorowym, krewetki w sosie winegret.

Na deser można spożywać np. niesłodzoną galaretkę, bitą śmietanę bez cukru, jogurt sojowy.

Źródła:

  • RUXER, J.; MOŻDŻAN, MICHAŁ; LOBA, JERZY. Dieta Atkinsa a leczenie otyłości. Clin Exp Med, 2005, 14.5: 1027-1032.
  • ATKINSA, Dieta. Dieta Atkinsa–wady i zalety jej stosowania.
  • ZIELIŃSKA, Martyna; BUCZKOWSKA-RADLIŃSKA, Jadwiga. Wpływ diety niskowęglowodanowej na stan zdrowia człowieka. Pomeranian Journal of Life Sciences, 2017, 63.4.
  • GAWOR, E.; GLOWKA, B. Kontrowersje wokół diet bogatobiałkowych o niskiej zawartości węglowodanów. Cz. 2. Diety: dr. Atkinsa, Zone (strefowa), paleo. Kosmetologia Estetyczna, 2015, 4.2.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Przeziębienie i grypa

Ranking skutecznych leków przeciwbólowych, które musisz mieć pod ręką, gdy "coś Cię bierze”
Ból to jeden z najczęstszych objawów towarzyszących infekcjom wirusowym, takim jak przeziębienie czy grypa. W takich sytuacjach wybór odpowiedniego środka przeciwbólowego może zadecydować o sz...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Układ nerwowy

Jak utrzymać zdrową psychikę w pracy i życiu prywatnym? Rola psychosomatyki w medycznym podejściu do work-life balance
W dzisiejszych czasach pytanie „jak utrzymać zdrową psychikę” zadaje sobie coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na początku swojej kariery, czy mamy już za sobą wiele lat doświadczeń zawodowych, dbałość o zdrowi...

Dieta i odchudzanie

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
W poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób natrafia na różne diety, które obiecują szybkie i efektywne rezultaty. Jedną z takich diet jest dieta norweska, która zdobywa coraz większą popularność......

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem