Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty - zdjęcie
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozwala na mniejszą podaż węglowodanów oraz utrzymywanie stanu ketozy.

Z artykułu dowiesz się:

  • na czym polega dieta białkowo-tłuszczowa,
  • czy ten sposób odżywiania jest zdrowy,
  • jakie są najważniejsze zasady diety,
  • jakie są poszczególne etapy diety,
  • na jakie efekty możesz liczyć,
  • o jakiej suplementacji pamiętać,
  • kiedy warto zdecydować się na dietę białkowo-tłuszczową.

Zobacz także artykuł: "Dieta niskowęglowodanowa: zasady, efekty, przykładowy jadłospis. Kto i kiedy powinien skorzystać z tej diety?"

Na czym polega dieta białkowo-tłuszczowa?

Dieta białkowo-tłuszczowa, znana pod nazwą: dieta niskowęglowodanowa, lotników oraz kosmonautów, polega na znacznym ograniczeniu węglowodanów. Model żywienia zakłada podaż tłuszczu na poziomie 50-60% energii, białka w ilości 20-30% oraz węglowodanów na poziomie 3-10%, co odpowiada ok. 20-50 g dziennie. Stanowi opcję dla niskotłuszczowych diet redukcyjnych. W pierwszych etapach pozwala na znaczne zmniejszenie masy ciała, co zachęca wiele osób do skorzystania z niskowęglowodanowego sposobu żywienia.

Czy dieta białkowo-tłuszczowa jest zdrowa?

Nie wiesz, czy dieta redukująca tkankę tłuszczową ograniczająca węglowodany jest zdrowa? Spożywanie zwiększonej ilości białka i tłuszczu umożliwia uzyskanie zadowalających efektów w redukcji masy ciała. Dieta pozwala na obniżenie apetytu, co związane jest z wprowadzeniem organizmu w stan ketozy. Ponadto zmniejsza stężenie insuliny we krwi oraz zwiększa odczuwanie uczucia nasycenia pomimo zmniejszenia ogólnej kaloryczności jadłospisu. Stosowana przez dłuższy czas dieta low-carb może prowadzić jednak także do wystąpienia skutków ubocznych, wśród których możemy wymienić m.in. zaparcia, wysychanie ust oraz nieprzyjemny zapach z ust. Kluczem staje się obserwowanie reakcji własnego organizmu i wybranie najlepszego modelu żywienia dla siebie.

Najważniejsze zasady diety białkowo-tłuszczowej

Główną zasadą diety białkowo-tłuszczowej jest znaczne ograniczenie węglowodanów. Jak w praktyce wygląda dieta białkowo-tłuszczowa? Proporcje zależą od przyjętego wariantu modelu żywienia. W diecie ketogenicznej ilość węglowodanów nie przekracza 50 g, czyli 10% energii, natomiast niskowęglowodanowa dieta LCD zakłada spożywanie od 50 do 130 g węglowodanów, czyli od 10 do 26% całkowitej energii. Jednocześnie pierwsza z nich polega na indukowaniu wzmożonej ilości ciał ketonowych, stanowiących dodatkowe źródło energii dla glukozy. Początkowo była stosowana w leczeniu padaczki u dzieci. Obecnie pomaga w terapii otyłości, cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych.

Etapy diety białkowo-tłuszczowej

Redukcja tkanki tłuszczowej

Pierwszy etap stosowania diety polega na znacznym ograniczeniu podaży węglowodanów. To właśnie wtedy następuje stabilizacja gospodarki węglowodanowej oraz znaczna utrata masy ciała, związana z pozbyciem się wody. W diecie ketogenicznej etap ten nazywany jest adaptacją i wymaga utrzymywania podaży węglowodanów na poziomie 20-30 g (ok. 5% energii). Okres ten trwa około 3-4 tygodni. W tym czasie mogą pojawić się także efekty uboczne, takie jak zaburzenia pracy układu trawiennego, problemy z koncentracją oraz ogólne osłabienie organizmu.

Zwiększenie ilości węglowodanów

Następny etap zakłada stopniowe zwiększanie ilości węglowodanów, przy zachowaniu wypracowanej gospodarki węglowodanowej. Na tym etapie powinieneś zapanować również nad uczuciem głodu. Większość osób odczuwa sytość, która chroni przed podjadaniem oraz zmniejsza ochotę na słodycze. Możesz sięgnąć jednocześnie po nowe produkty, bogatsze w węglowodany oraz zmniejszyć podaż tłuszczów, co pozwoli na efektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej.

Jak na tym etapie wygląda dieta białkowo-tłuszczowaCo jeść? Sięgaj po awokado, orzechy, szpinak i jarmuż. Warto pamiętać przy tym o rybach, mięsie, owocach morza, nasionach, serach oraz zdrowych tłuszczach, w tym o oliwie z oliwek. Ważnym aspektem jest również eliminacja żywności wysoko przetworzonej, słodyczy, napojów słodzonych oraz roślin strączkowych, które odznaczają się wysoką zawartością węglowodanów.

Stabilizacja organizmu i wagi

W przypadku przestrzegania zasad diety ketogenicznej w tym momencie możesz zdecydować się na dalsze indukowanie ciał ketonowych lub zwiększenie podaży węglowodanów do poziomu zaleconego przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Możesz także skorzystać z jednego z licznych wariantów diety białkowo-tłuszczowej, wśród których możemy wymienić m.in. cykliczną dietę ketogenicznąpost przerywany oraz Carb Back Loading (CBL), na który często decydują się osoby aktywne fizyczne.

Efekty diety białkowo-tłuszczowej

Co daje odchudzająca dieta białkowo-tłuszczowa? Efekty widoczne są już na pierwszym etapie odchudzania, gdy cieszymy się wzmożoną redukcją związaną ze spadkiem wody. Przestrzeganie zasad modelu żywieniowego korzystnie wpływa na obniżenie poziomu insuliny we krwi oraz reguluje odczuwanie głodu i sytości. Stanowi jednocześnie skuteczne narzędzie w walce z leczeniem otyłości. Odpowiednie zbilansowanie składników odżywczych sprawia, że jest to dieta wspierająca pracę mózgu.

Dieta białkowo-tłuszczowa a suplementacja – jakie witaminy i minerały należy dodatkowo dostarczyć organizmowi?

Etap adaptacji często wiąże się ze wzmożonym wypłukiwaniem sodu, co może prowadzić do licznych dolegliwości. Możemy wśród nich wymienić m.in. osłabienie, bóle głowy, wrażliwość oraz symptomy zbliżone do grypy. Warto zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości potasumagnezuwapniafosforu i chloru. Skuteczna może okazać się również suplementacja witaminy B oraz D.

Dla kogo sprawdzi się dieta białkowo-tłuszczowa?

Kiedy sprawdzi się dieta białkowo-tłuszczowa? Dla kogo będzie to najlepszy wybór? Początkowo dieta ketogeniczną stosowana była do leczenia padaczki u dzieci. Coraz więcej badaczy dostrzega także potencjał w leczeniu innych chorób neurologicznych, w tym choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona. Obecnie znajduje zastosowanie u osób z nadwagą i otyłością oraz u chorych na cukrzycę i insulinooporność.

Źródła:

  • Longina Kłosiewicz-Latoszek, Wiktor Bogdan Szostak, Kontrowersje wokół diet odchudzających, Postępy Nauk Medycznych nr 9/2011, https://www.czytelniamedyczna.pl/3778,kontrowersje-wokl-diet-odchudzajcych.html (dostęp 07.02.2024),
  • Natalia Pondel, Arkadiusz Liśkiewicz, Daniela Liśkiewicz, Dieta ketogeniczna – mechanizm działania i perspektywy zastosowania w terapii: dane z badań klinicznych, Postępy Biochemii, vol 66, nr 3/2020, https://postepybiochemii.ptbioch.edu.pl/index.php/PB/article/download/342/662/2575 (dostęp 07.02.2024),
  • Amy Ramos, Kompletna dieta ketogeniczna dla każdego, Białystok 2019.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem