Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało aktywny tryb życia. Konsekwencją bagatelizowania wysokiego cholesterolu mogą być liczne dysfunkcje w układzie krwionośnym i rozwijanie się chorób wieńcowych, miażdżycy, a nawet ryzyko zawału serca. Jednym z najskuteczniejszych sposobów walki z takim stanem ustroju jest zmiana nawyków żywieniowych. Na czym powinna polegać dieta na obniżenie cholesterolu?
Z artykułu dowiesz się:
- jak objawia się zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi;
- jakie produkty pokarmowe doprowadzają do hipercholesterolemii;
- jaką dietę warto stosować w walce ze schorzeniem;
- jakie jest TOP 10 produktów, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu.
Zobacz też artykuł: Triglicerydy - inaczej trójglicerydy. Stężenie trójglicerydów we krwi.
Objawy wysokiego cholesterolu - nie ignoruj sygnałów, które daje ci organizm
Cholesterol jest związkiem chemicznym należącym do grupy lipidów, który fizjologicznie występuje w organizmie człowieka. W naturalny sposób jest produkowany w wątrobie, niemniej jednak jego dostarczanie do krwioobiegu odbywa się również poprzez regularne spożywanie pokarmu. Obecna medycyna wyróżnia dwie frakcje cholesterolu: HDL, czyli związek odpowiadający za transportowanie cząsteczek substancji z wątroby do krwioobiegu oraz LDL, którego głównym zadaniem jest przenoszenie cząsteczek tłuszczu z wątroby do krwioobiegu. W przypadku przeniesienia przez cholesterol LDL większej ilości cząsteczek tłuszczu, niż wymagają tego komórki organizmu, dochodzi do ich odkładania w naczyniach krwionośnych, co może doprowadzić do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego czy też zawału serca lub udaru mózgu.
Objawy wysokiego cholesterolu w krwioobiegu, których nie należy bagatelizować:
- dotkliwy ból w kończynach dolnych,
- dyskomfort kończyn dolnych w trakcie odpoczynku,
- powtarzające się skurcze łydek,
- gładka, naciągnięta, błyszcząca skóra,
- blady kolor nóg.
Warto wiedzieć, że objawy wysokiego cholesterolu we krwi pojawiają się w momencie, gdy jego poziom bardzo wykracza poza normę. Wprowadzenie diety cholesterolowej i w razie potrzeby leczenie daje szansę na zmniejszenie liczby komórek tłuszczowych oblepiających ścianki naczyń krwionośnych, a tym samym powrót do pełnej homeostazy ustroju.
Jakie produkty podnoszą poziom złego cholesterolu?
Cholesterol jest naturalną dla organizmu ludzkiego substancją, która wytwarzana jest w wątrobie. Poza produkowaniem jej wewnątrz ustroju do namnożenia się poziomu komórek złego cholesterolu LDL dochodzi na skutek spożywania określonej grupy produktów spożywczych.
Podczas walki ze zbyt wysokim poziomem frakcji LDL, która zagraża zdrowiu i kondycji organizmu, należy wykluczyć z diety tak zwane produkty zakazane dla cholesterolu, do których należą:
- tłuste wędliny i kiełbasy: boczek, słonina, pasztety oraz podroby,
- tłusty nabiał: mleko, sery, zwłaszcza topione, śmietana z wysoką zawartością procentową tłuszczu,
- produkty spożywcze posiadające w składzie olej palmowy,
- nieodpowiednia obróbka termiczna mięsa i ryb, czyli ich smażenie na tłuszczu,
- tak zwane fast foody,
- dania instant,
- słodycze sklepowe.
Wyeliminowanie ze swojej diety tłuszczu, produktów zawierających jego wysoką ilość oraz dań wykonywanych z przetworzonej żywności daje szansę na obniżenie poziomu cholesterolu. Połączenie zmiany nawyków żywieniowych z włączeniem choćby umiarkowanej aktywności fizycznej daje najlepsze efekty terapeutyczne, które są udokumentowane naukowo.
Dieta na obniżenie cholesterolu - z pomocą przychodzi wegetarianizm i dieta śródziemnomorska
Dieta na obniżenie cholesterolu jest najlepszym sposobem na poprawę kondycji fizycznej organizmu i przywrócenie mu pełnej homeostazy. Specjaliści do spraw żywienia, a także specjaliści zajmujący się zdrowiem układu krwionośnego, informują, że najlepszym wyborem podczas zmagania się z nagromadzeniem cholesterolu i komórek tłuszczowych w naczyniach krwionośnych jest wybranie diety wegetariańskiej lub diety śródziemnomorskiej.
Dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów pochodzenia odzwierzęcego, czyli mięsa, ryb oraz owoców morza. Wegetarianie komponują swoje posiłki głównie z warzyw i owoców, a także jajek i zdrowych dla organizmu tłuszczów. Unikanie mięsa oraz jego przetworów daje szanse na szybkie obniżenie poziomu złego cholesterolu, niemniej jednak warto pamiętać o odpowiedniej obróbce termicznej produktów spożywczych.
Dieta śródziemnomorska z kolei uznawana jest za jeden z najzdrowszych sposobów żywienia, który również sprzyja redukcji frakcji LDL z krwioobiegu. Menu śródziemnomorskie również opiera się przede wszystkim na posiłkach złożonych z warzyw i owoców połączonych ze zdrowymi olejami, niemniej jednak dopuszcza stosowanie chudego mięsa i bogatych w kwasy omega-3 ryb. Mięso i ryby w żywieniu śródziemnomorskim zazwyczaj przygotowywane jest na parze lub gotowane i pieczone.
Jakie warzywa i zioła obniżają cholesterol?
Co jeść przy wysokim cholesterolu? To bardzo ważne pytanie, które powinien zadać sobie każdy, kto posiada zbyt wysoki poziom tej substancji w krwioobiegu. Dieta ma bardzo duży wpływ na przywrócenie cholesterolu do fizjologicznego poziomu z uwagi na jego spożywanie wraz z konkretnymi grupami produktów spożywczych. Podczas zmiany nawyków żywieniowych warto sięgać po produkty, które wyjątkowo efektywnie działają na redukcję tej substancji z żył i tętnic. Doskonałym rozwiązaniem jest sięganie po zioła i przyprawy, które dzięki swojej recepturze chemicznej doprowadzają do obniżenia poziomu substancji. Swoje posiłki i dania warto wzbogacić przede wszystkim o kozieradkę, lucernę siewną, ostropest plamisty, a także imbir czy czosnek. Jakie warzywa obniżają cholesterol? Do przygotowywania sałatek czy zup należy wybierać warzywa zawierające pektynę, czyli substancję redukującą cholesterol, na przykład marchew, ziemniaki, cukinię oraz bakłażana.
10 produktów, które obniżają cholesterol. Co jeść, by zatroszczyć się o swoje zdrowie?
Co obniża cholesterol? Dieta na obniżenie cholesterolu powinna opierać się na wysokiej jakości warzywach i owocach, najlepiej sezonowym, błonniku, a także zdrowych tłuszczach. Poniżej przedstawiono 10 najlepszych produktów, które włączone do diety redukują poziom cholesterolu i przywracają organizmowi pełną homeostazę.
Owoce oraz warzywa
Dieta na obniżenie cholesterolu powinna obfitować w owoce i warzywa zawierające pektynę, czyli jabłka, truskawki, jagody, ziemniaki, bakłażany czy zielone warzywa. Ich zjadanie wspomoże redukcję substancji z krwi, a tym samym przyczyni się do poprawy zdrowia i ogólnego samopoczucia.
Zdrowe tłuszcze
Dieta cholesterolowa powinna być bogata w zdrowe tłuszcze, czyli oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy. To produkty, które zawierają dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych skutecznie zbijających poziom złego cholesterolu.
Produkty zawierające błonnik
Liczne badania kliniczne dowodzą, że błonnik ma korzystny wpływ na redukcję frakcji LDL. Do diety warto włączyć pełnoziarniste wyroby, czyli płatki owsiane, kasze i pełnoziarniste pieczywo, a także jabłka i gruszki, suszone śliwki czy rośliny strączkowe.
Różne orzechy
W diecie obniżającej cholesterol nie może zabraknąć różnorodnych orzechów: włoskich, laskowych, nerkowca czy brazylijskich. To artykuły spożywcze, które obfitują w kwasy omega-3, fitosterole oraz błonnik, które świetnie wpływają na wyniki badań krwi osób walczących z hipercholesterolemią.
Ryby morskie
Tłuste ryby morskie, czyli łosoś, śledź czy makrela zawierają w swoim mięsie wysokiej jakości kwasy tłuszczowe omega-3. To ważna substancja w walce z cholesterolem, której właściwością jest wyrównanie frakcji LDL oraz HDL.
Siemię lniane
To atrakcyjny cenowo, łatwo dostępny produkt spożywczy, który świetnie wpływa na przewód pokarmowy oraz perystaltykę jelit. Dodatkowo, zawarte w nim przeciwutleniacze wpływają na ograniczenie wchłaniania złego cholesterolu w krwioobiegu, a najlepsze efekty daje zmielenie ziaren siemienia przed spożyciem.
Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao
Kakao oraz gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao skutecznie zmniejsza ryzyko rozwijania się chorób wieńcowych i sercowych. Zjadanie niewielkiej ilości czekolady dostarcza do organizmu sporej dawki flawonoidów, które wykazują zdolność do zmniejszania frakcji LDL w krwi.
Babka płesznik
To ziele, które przez wielu specjalistów nazywane jest naturalnym błonnikiem. Jej spożywanie zapewnia osobie walczącej ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu uczucie sytości, a dodatkowo prowadzi do redukcji jego poziomu oraz niebezpiecznej dla zdrowia glukozy.
Awokado
Awokado to owoc, który niemal w całości składa się z wysokiej jakości, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Włączenie awokado do swojej diety pozwala zwiększyć poziom dobrego cholesterolu, a także redukować jego niebezpieczną frakcję.
Zielona, biała oraz czarna herbata
Przygotowywanie ziołowych naparów z białej, zielonej lub czarnej herbaty przynosi niemal takie same efekty, jak włączenie do diety produktów spożywczych obniżających poziom cholesterolu. W ich recepturze znajduje się katechina, czyli substancja redukująca cholesterol, a także pozytywnie wpływająca na ciśnienie krwi.
Suplementy na cholesterol - polecane produkty obniżające poziom cholesterolu
Zmiana diety i nawyków żywieniowych oraz aktywność fizyczna stanowi podstawę w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Osoby, które chcą dodatkowo wspomóc swój organizm, decydują się na zastosowanie wysokiej klasy przebadanych preparatów, które również redukują jego poziom w krwioobiegu.
Suplementy na cholesterol zazwyczaj występują w formie tabletek lub kapsułek. Ich główną substancją aktywną zwykle jest składnik pochodzenia naturalnego, który posiada udokumentowany wpływ na redukcję cząsteczek złego cholesterolu. Warto wybierać przede wszystkim preparaty zawierające witaminę E, kwas foliowy, chrom, a także ekstrakt z ziela karczocha, babki płesznik czy imbiru. Należy również zwrócić uwagę na występowanie w kapsułkach kwasów omega-3, które również pomagają zwalczać zły cholesterol.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.