Hiperglikemia (przecukrzenie) – objawy i przyczyny wysokiego cukru we krwi

Hiperglikemia (przecukrzenie) – objawy i przyczyny wysokiego cukru we krwi - zdjęcie

Podwyższone stężenie glukozy w surowicy krwi to inaczej hiperglikemia, czyli przecukrzenie. Jest to stan równie niebezpieczny jak niedocukrzenie, choć jego objawy nie zawsze są charakterystyczne. Czasami pacjenci mają również do czynienia z przewlekłą hiperglikemią, która powoduje liczne zmiany w organizmie, wpływając na pracę narządów wewnętrznych.

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest hiperglikemia,
  • jak rozpoznać pierwsze objawy hiperglikemii,
  • jakie są przyczyny hiperglikemii,
  • co się dzieje w organizmie, gdy poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki,
  • jak leczyć hiperglikemię,
  • jak pomóc osobie z atakiem hiperglikemii.

Czytaj także: Hipoglikemia - jak leczyć? Przyczyny i objawy niedocukrzenia

Co to jest hiperglikemia (przecukrzenie)?

Hiperglikemia - inaczej przecukrzenie - to stan, w którym stężenie glukozy w surowicy krwi jest podwyższone. Może występować u diabetyków w przypadku niepodjęcia leczenia bądź nieprawidłowego jego przebiegu. U osób zdrowych prawidłowy poziom cukru we krwi wynosi:

  • do 99 mg/dl na czczo,
  • do 140 mg/dl 2 godziny po posiłku.

Tymczasem w przypadku hiperglikemii pomiary przyjmują inne wartości - na czczo poziom cukru we krwi wynosi bowiem 100-125 gm/dl, tymczasem 2 godziny po posiłku - 140-199 mg/dl. 

Sygnały, które daje ci organizm - jak rozpoznać pierwsze oznaki hiperglikemii?

Objawy i postępowanie w hiperglikemii nie są tożsame u każdego pacjenta. Pierwsze symptomy przecukrzenia najczęściej nie są zauważalne, a dodatkowo rozwijają się bardzo wolno. Nie są też charakterystyczne - jeśli pojawią się u osób w starszym wieku, często bywają błędnie korelowane z innymi dolegliwościami. Niemniej jednak, w przypadku przedłużającej się hiperglikemii możemy mieć do czynienia z:

  • suchością skóry,
  • powolnym gojeniem się ran,
  • nadmierną utratą włosów,
  • nawracającymi infekcjami dróg rodnych,
  • problemami natury żołądkowo-jelitowej,
  • problemami z widzeniem.

Nieco inaczej objawia się nagłe przecukrzenie - objawy, które są widoczne, gdy poziom cukru we krwi przekroczy 180 mg/dl, to między innymi zmęczenie, niewyraźne widzenie czy ból głowy. 

Jakie są przyczyny hiperglikemii?

Przyczyny hiperglikemii u diabetyków to najczęściej źle leczona cukrzyca oraz zaniedbania ze strony pacjenta w kontekście utrzymywania prawidłowej diety. Chory nie przyjmuje leków przeciwcukrzycowych bądź ich dawka jest nieodpowiednio dobrana. Jednocześnie przyczyną hiperglikemii może być użycie insuliny nieaktywnej. Cukrzycy powinni unikać spożywania nadmiernej ilości węglowodanów, zwłaszcza prostych, o niskim indeksie glikemicznym. Ryzyko przecukrzenia zwiększa przyjmowanie niektórych leków, na przykład działających moczopędnie. Podwyższony poziom cukru we krwi może nastąpić na skutek nadmiernego przeforsowania organizmu - mowa tutaj zwłaszcza o intensywnym wysiłku fizycznym, do którego chory nie przygotował się odpowiednio, uprzednio spożywając pełnowartościowy posiłek. Tymczasem u osób zdrowych hiperglikemia najczęściej jest pierwszym objawem rozwijającej się cukrzycy. Warto mieć na uwadze, że problem ten dotyczy osób w każdym wieku, a nie jak się powszechnie uważa - wyłącznie seniorów. Ponadto na występowanie cukrzycy bardziej narażone są kobiety w ciąży - mówimy wtedy o tak zwanej cukrzycy ciążowej.

Objawy hiperglikemii, czyli co dzieje się z organizmem, kiedy cukier jest za wysoki?

Wiadomo już, co to jest hiperglikemia, jednak warto także poznać jej objawy. Te, niestety, nie są charakterystyczne, chyba że mamy do czynienia z atakiem hiperglikemii, który wymaga podjęcia odpowiednich kroków. Gdy poziom cukru we krwi jest za wysoki, organizm zaczyna wysyłać nam konkretne sygnały, jednak często błędnie je interpretujemy. Czujemy się przemęczeni, chce nam się pić, częściej boli nas głowa, częściej oddajemy mocz. Jednocześnie nasza skóra staje się sucha, zaczynają wypadać nam włosy. Po posiłku zazwyczaj czujemy się ospali, nie mamy na nic siły - wtedy też dopada nas hiperglikemia posiłkowa. Tymczasem w przypadku ataku hiperglikemii objawy są nieco inne, jednak wciąż niecharakterystyczne - z tego powodu trudno odróżnić hiperglikemię od hipoglikemii, czyli nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi. Symptomy, jakie mogą wskazywać na hiperglikemię, to:

  • zapach acetonu wydobywający się z ust,
  • sucha skóra,
  • przyspieszone tętno.

Chory ma trudności z poruszaniem się, zaczyna bełkotać. Może się wydawać, że jest po wpływem alkoholu bądź środków odurzających.

Jak leczyć hiperglikemię? Czy wystarczy zbilansowana dieta?

Hiperglikemia w pierwszej kolejności wymaga odpowiedniego zdiagnozowania. W tym celu pacjent powinien udać się na badanie OGTT, nazywane potocznie krzywą cukrową. Jego celem jest oznaczenie poziomu cukru we krwi na czczo, godzinę oraz dwie godziny po spożyciu roztworu glukozy. Wynik badania podlega ocenie lekarza rodzinnego, który może skierować pacjenta do diabetologa. Ten natomiast podejmuje decyzję odnośnie dalszego postępowania. Najczęściej leczenie hiperglikemii zależy od stopnia zaawansowania choroby. W przypadku kobiet ciężarnych zwykle wystarczy stosowanie odpowiedniej diety i kontrolowanie poziomu cukru we krwi po posiłkach. Dieta powinna bazować na węglowodanach złożonych, białku i zdrowych tłuszczach. Należy natomiast unikać słodyczy, owoców w nadmiernej ilości czy produktów przetworzonych zawierających spore ilości cukru. Dieta może okazać się wystarczająca także w przypadku, gdy wyniki chorego nie odbiegają znacząco od normy, a odpowiednie odżywianie pozwala zachować poziom cukru w ryzach. Niemniej jednak w niektórych przypadkach konieczne może być włączenie leczenia specjalistycznego polegającego na zażywaniu leków przeciwcukrzycowych bądź wstrzykiwaniu insuliny. Decyzję w tym zakresie zawsze podejmuje lekarz. On również dobiera dawki leku. Należy jednak pamiętać, że samo zażywanie preparatów nie spowoduje regresu choroby - bardzo istotne jest stosowanie się do zaleceń dietetycznych, a także prowadzenie zdrowego trybu życia, pamiętając jednocześnie o umiarkowanej aktywności fizycznej.

Pierwsza pomoc - jak wygląda atak hipoglikemii? Jak pomóc osobie chorej?

W kontekście tego, jak wygląda atak hiperglikemii, warto uświadomić sobie, że przypomina on atak hipoglikemii - chory ma problemy z utrzymaniem równowagi, bełkocze, często traci przytomność. Co zrobić przy ataku hiperglikemii? Jeśli nie mamy możliwości dokonania pomiaru poziomu cukru we krwi, lepiej nie podawać pacjentowi żadnych napojów ani przekąsek. Należy wezwać pomoc medyczną, gdyż konieczne jest jak najszybsze podanie kroplówki z insuliną. Układamy chorego w pozycji bocznej bezpiecznej i dbamy o to, aby nie doszło do wychłodzenia organizmu. Pewne symptomy, takie jak zapach acetonu z ust czy sucha skóra, mogą wskazywać na to, że mamy do czynienia z hiperglikemią, a nie hipoglikemią. Niemniej jednak przecukrzenie w momencie ataku powinno być odpowiednio zdiagnozowane oraz leczone przez specjalistów - samodzielnie nie podejmujemy żadnych kroków, tak aby nie zaszkodzić choremu. Jednocześnie pamiętajmy, że naszym prawnym obowiązkiem jest udzielenie pierwszej pomocy i wezwanie pogotowia ratunkowego. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowy...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem