Mała ciemnofioletowa jagoda acai pochodzi z deszczowych lasów Amazonii. Z wyglądu przypomina znaną nam borówkę amerykańską, ale w swoim wnętrzu skrywa znacznie większe bogactwo. Świat zwariował na punkcie acai. Czy słusznie?
Co kryje się w acai?
Acai mają szczęście rosnąć na jednych z najbardziej żyznych gleb świata, co bez wątpienia wpływa na ich bogate wnętrze. To między innymi dzięki warunkom, w których żyją są pełne witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów egzogennych. Te egzotyczne jagody charakteryzują się także wysoką zawartością niemalże wszystkich rodzajów substancji przeciwutleniających np. zbawiennej dla naszego wzroku luteiny oraz zeaksantyny, opóźniającego procesy starzenia i hamującego rozwój komórek nowotworowych resweratrolu, cyanidin-3-glukozydu i kwasu ferulowego.
Czy jagody acai odchudzają?
Jagody są również źródłem dużej ilości błonnika pokarmowego (w 100 g owoców jest go aż 16,9 g), usprawniają proces trawienia, przyspieszają przemianę materii, pomagają pozbyć się toksyn i wspomagają odchudzanie. Dają długotrwałe uczucie sytości i sprawiają, że jemy mniej. Czy są cudownym środkiem odchudzającym? Zdecydowanie nie. Podstawą każdego procesu odchudzającego jest odpowiednio zbilansowana dieta i wzmożona aktywność fizyczna. Nic nie zrobi się samo, ale z całą pewnością acai w procesie odchudzania będą naszym sprzymierzeńcem. Oprócz niezliczonych zalet jagody acai mają jedną wadę. Ze względu na swój skład są niezwykle delikatne i już kilkanaście godzin od momentu ich zerwania zaczynają się psuć. Dlatego ciężko kupić świeże jagody, za to w sprzedaży dostępny jest sok z jagód acai czy zawierające jagodowy wyciąg kapsułki. Zdjęcie: bbb.org
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.