Jeżyny - polski superfood. Właściwości zdrowotne, witaminy i zastosowanie w diecie

Jeżyny - polski superfood. Właściwości zdrowotne, witaminy i zastosowanie w diecie - zdjęcie
Mianem jeżyny nazywa się nie jeden owoc, a aż około 700 gatunków roślin. Nierzadko rosną one dziko, a znane są ze swojego kwaskowatego, aromatycznego posmaku. Obecnie popularnością cieszą się produkty znane i reklamowane jako superfoods. Jeżyny to właśnie jedne z polskich superowoców o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych – nie trzeba więc przeszukiwać sklepów w poszukiwaniu najbardziej egzotycznych artykułów spożywczych, by dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych. Warto wiedzieć, jakie witaminy mają jeżyny, w jaki sposób wpływają na organizm oraz co można z nich przygotować.

Czego dowiesz się z artykułu? Przeczytasz o takich zagadnieniach jak:

  • jeżyny – właściwości lecznicze tego niepozornego owocu;
  • wpływ jeżyn na układ immunologiczny, serce i zdrowie oczu;
  • jeżyny w profilaktyce nowotworów;
  • Jeżyny jako owoc obniżający poziom cukru we krwi.

Zobacz także artykuł: "Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego nie wolno? Podstawowe zasady i przykładowy jadłospis".

Jeżyny - polski superowoc bogaty w witaminy i minerały

Jadalne części jeżyn to przede wszystkim owoce. Są spożywane zarówno na surowo, jak i w formie przetworów. Produkuje się z nich dżemy, wina, galaretki, lody, desery czy suszone herbaty. Jeżyny są jednak znane nie tylko ze swoich doskonałych walorów smakowych. Stanowią źródło dużej ilości substancji bioaktywnych o właściwościach leczniczych. Zawierają związki takie jak przeciwutleniacze (kwasy fenolowe, flawonoidy, taniny, flawanole), witaminy C i E, karotenoidy.

Przeciwutleniacze hamują wolne rodniki tlenowe, czyli cząsteczki działające prostarzeniowo. Jeżyny mają najwyższą zawartość polifenoli spośród owoców jagodowych. Cechują je także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Ekstrakty z jeżyny mogą wzmacniać właściwości bakteriobójcze antybiotyków i hamować wydzielanie markerów stanu zapalnego. To nie jedyne zalety, jakie mają jeżyny – kcal w 100 gramach tych owoców to tylko 43, co sprawia, że są odpowiednie także dla osób dbających o linię. Oczywiście, jak w każdym przypadku, nie można przesadzać z ilością. Warto wiedzieć, jakie ilości poszczególnych makroskładników mają jeżyny. Węglowodany stanowią ich główną część, tak jak w przypadku innych owoców. Na szczęście ze względu na niski indeks glikemiczny owoce te mogą być spożywane również przez diabetyków.

Zdrowotne właściwości jeżyn - co sprawia, że są wyjątkowe?

Jeżyny są cennym źródłem wymienionych już witamin C i E, a także witaminy K, błonnika pokarmowego, manganu, przeciwutleniaczy, polifenoli czy elagotanin. Wpływają dobrze na układ pokarmowy i pracę mózgu, są polecane w profilaktyce osteoporozy, leczeniu przeziębień, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. To tylko niektóre z ich zalet. Warto omówić je szerzej na przykładzie konkretnych układów i narządów w organizmie.

Liście jeżyny jako herbata – zdrowotny napar dla zdrowia układu pokarmowego

Owoce jeżyny cieszą się największą popularnością, ale warto poznać nieco bliżej także liście jeżyny.Właściwości tych liści umożliwiają obniżenie poziomu glukozy we krwi, działają ściągająco na błony śluzowe i hamują nieżyt przewodu pokarmowego. Liście jeżyny jako herbata mogą wesprzeć właśnie układ pokarmowy. Wszystko dzięki związkom z grupy garbników, flawonoidom i kwasom fenolowym. Odwar z jeżyn polecany jest w objawowym leczeniu nieżytu przewodu pokarmowego i biegunek. Wykazuje skuteczność szczególnie w przypadku ostrych, niespecyficznych biegunek, takich jak „biegunka podróżnych” lub „biegunka letnia”. Stosowanie liści jeżyny na żołądek to naturalne wsparcie dla układu trawiennego. Przygotowanie naparu jest proste i zajmuje dosłownie chwilę. Do szklanki należy wsypać 1-2 łyżeczki suszonych, rozdrobionych liści i zalać je wrzącą wody. Małe porcje herbatki można pić 2-3 razy dziennie. W lecie warto urozmaicić smak naparu, dodając do niego kilka świeżych jeżyn.

Jeżyny a układ immunologiczny - jak wzmacniają odporność?

Poza herbatą warto zwrócić uwagę na sok z jeżyn. Właściwości soku mogą wesprzeć układ immunologiczny, podobnie jak surowe owoce. Ma to związek przede wszystkim z dużą ilością witaminy C znajdującą się w owocach. Sok sprawdzi się zarówno w przypadku trwającej infekcji, jak i w profilaktyce w okresie jesienno-zimowym, w celu wsparcia organizmu. W infekcjach przydatne są też moczopędne i napotne właściwości owoców. Warto pić również sok z jeżyny na wątrobę – hamuje on zmiany oksydacyjne oraz toksyczne. Kiedy najlepiej zaopatrzyć się w jeżyny? Kiedy zbierać te owoce? Liście najlepiej zrywać pod koniec maja i na początku czerwca, natomiast owoce – pod koniec lata i na początku jesieni. Te wskazówki pozwolą nie przegapić możliwości zrobienia zdrowych przetworów wspomagających układ odpornościowy.

Wpływ jeżyn na zdrowie serca i układ krążenia

Jeżyny wspomagają układ krążenia dzięki obecności trzech substancji. Pierwsze z nich to antocyjany. Zwiększają one elastyczność naczyń włosowatych, wzmacniają i odtruwają serce. Witamina C zwiększa z kolei odporność komórek – szklanka jeżyn pokrywa 60 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Ostatnia substancja to błonnik. Szklanka owoców pokrywa 30 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów i w ten sposób zmniejsza ryzyko chorób serca.

Jeżyny w profilaktyce chorób przewlekłych - potencjał przeciwnowotworowy

Jeżyny mogą być pomocne w leczeniu nowotworów. Dzieje się tak głównie ze względu na dużą zawartość związków przeciwutleniających. Zauważono, że szczególnie ekstrakt z korzenia jeżyny wykazuje korzystny wpływ na niszczenie komórek nowotworowych, nie wpływając przy tym szkodliwie na organizm chorego. Ponadto, alkaloidy zawarte w jeżynach mają funkcję antyangiogenną, czyli hamują tworzenie się nowych naczyń krwionośnych. Ma to istotne znaczenie w kontekście rozrostu guza nowotworowego. Jeżyny znalazły się na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.

Jeżyny a zdrowie oczu - jak wspierają wzrok?

Ze względu na dużą zawartość witamin C i E jeżyny mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Ryzyko to niwelują również antocyjany zwalczające stany zapalne siatkówki oka i obniżające wysokie ciśnienie krwi. Te właściwości jeżyn sprawiają, że ich spożywanie jest zalecane przede wszystkim osobom starszym, bardziej narażonym na rozwój chorób oczu.

Jeżyny a cukrzyca – owoc idealny dla diabetyków

Choć głównym składnikiem jeżyn są wspomniane już węglowodany, owoce te mogą być bezpiecznie spożywane przez diabetyków. Posiadają one niski indeks glikemiczny – 25. Zawierają też duże ilości błonnika spowalniającego wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, według badań jeżyny skutecznie hamują działanie dwóch podstawowych enzymów przemiany węglowodanowej: alfa-amylazy i alfa-glukozydazy. Wykazują więc skuteczność podobną do leków antycukrzycowych.

Diabetycy mogą spożywać wspomniany już sok z jeżyn. By go przygotować, potrzebny będzie 1 kg świeżych owoców i szczypta kwasku cytrynowego. Oczyszczone jeżyny należy przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Następny krok to dodanie kwasku cytrynowego i wymieszanie. Gorący sok trzeba przecedzić przez sitko, przelać do słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Gotowy sok powinien być po otwarciu przechowywany w lodówce i spożyty w ciągu 3 dni.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...

Mięśnie i kości Ból stopy: możliwe przyczyny. Jak pozbyć się bólu stóp?
Ból stopy może mieć wiele przyczyn, zaczynając od urazu, na poważnych chorobach ogólnoustrojowych kończąc. Potrafi mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie, dlatego warto nie zwl...
Informacje dla pacjenta Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować?
Cenne właściwości lecznicze ostropestu znane były już w średniowieczu. Później, podobnie jak inne zioła, popadł w niełaskę, ponieważ ludzie zachłysnęli się nowoczesną medycyną, oferują...
Układ oddechowy Zapalenie płuc: rodzaje, objawy, diagnoza. Jak leczyć powikłania po zapaleniu płuc?
Zapalenie płuc jest szczególnie groźne w przypadku osób w podeszłym wieku oraz dzieci – nieleczone może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań (czasem nawet zagrażających życiu chorego)....
Układ pokarmowy Podagrycznik - właściwości, skutki uboczne. Na co pomaga?
Stosowanie ziół może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z niezwykle dobroczynnych roślin jest podagrycznik pospolity - ziele stosowane od setek lat w zwalczaniu dny moczanowej oraz wielu innych rozmaitych dolegliwości i schorzeń....
Choroby i dolegliwości Ból z lewej strony brzucha. Co jest po lewej stronie brzucha na dole?
Bóle brzucha stanowią częstą dolegliwość zarówno u dorosłych, jak i dzieci. W zależności od tego, w której jego części jest zlokalizowany, może świadczyć o innych pr...
Serce i układ krążenia MCHC w morfologii krwi: badanie, normy i interpretacja wyników
MCHC w morfologii krwi to wskaźnik oznaczający stężenie hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Choć nie jest to samodzielny parametr stanowiący podstawę do diagnozy, zbyt wysokie lub zbyt n...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem