Z artykułu dowiesz się:
- dlaczego warto sięgać po kiwi,
- jakie składniki odżywcze zawiera,
- czy kiwi chroni przed chorobami serca,
- jak kiwi zmniejsza stres oksydacyjny,
- w jaki sposób poprawia pracę jelit,
- czy kiwi dodaje energii,
- jak wzmacnia układ immunologiczny.
Zobacz także artykuł: "Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty - naturalne źródła przeciwutleniaczy".
Kiwi – mały owoc, wielkie korzyści dla zdrowia i urody
Urozmaicona dieta, bogata w składniki odżywcze, stanowi jeden z najważniejszych elementów codziennej profilaktyki zdrowotnej. Jednym z ciekawszych owoców, które znacznie wzbogacą nasz jadłospis, jest kiwi. Naturalnie aktinidia uprawiana jest m.in. na północno-wschodnich terenach Chin, w Mandżurii, na półwyspie Sachalińskim oraz w Japonii.
Dlaczego warto sięgać po kiwi? Właściwości prozdrowotne opierają się przede wszystkim na bogatej zawartości witamin, minerałów i innych związków odżywczych. Owoc słynie ze swojego działania wzmacniającego. Możesz sięgać po niego zarówno w celach profilaktycznych, jak i w czasie przeziębienia i grypy. Pozytywnie wpływa na kondycję cery. Aktinidia wyróżnia się niską zawartością kalorii. Produkty lekkostrawne doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie diety redukcyjnej. Wartość odżywcza kiwi szacowana jest na ok. 60 kcal w 100 gramach, co sprawia, że jedno kiwi ma 45 kcal.
Bogactwo składników odżywczych w kiwi – właściwości wyróżniające je wśród innych owoców
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w kiwi? Owoc od wieków ceniony był w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu. Co znajdziemy w aktinidii? Między innymi witaminę C, sole mineralne, magnez, potas, wapń i fosfor. Ponadto w nasionach zawarta jest także witamina E i K. Korzystnie na nasze zdrowie wpłyną również flawonoidy, związki fenolowe i chlorofil. Co więcej, owoc słynie z bogatej zawartości karotenoidów, w tym beta-karotenu i luteiny.
Potas w kiwi - dla zdrowego serca i prawidłowego ciśnienia krwi
Potas jest jednym z najważniejszych kationów, występujących w naszym organizmie. To właśnie gospodarka potasowa warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego i sercowo-naczyniowego. Warto pamiętać o tym, że nasze dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 40–50 mmol/dobę. Jak na nasz organizm wpływa potas? Przede wszystkim zmniejsza ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego. Utrzymywanie odpowiedniego stężenia jonu potasowego ma kluczowe znaczenie w przypadku pacjentów leczących choroby niedokrwienne serca, mających przewlekłą niewydolność oraz w przypadku osób po zawale mięśnia sercowego.
Aktinidia może pomóc również osobom cierpiącym na schorzenia układu moczowego. Zastanawiasz się, jaki związek ma kiwi z dną moczanową? Owoc słynie z niskiej zawartości kwasu moczowego, przez co znajduje zastosowanie w diecie osób cierpiących na wspomnianą chorobę. W takiej sytuacji konieczne jest bowiem ograniczenie produktów bogatych w związki purynowe, które są następnie metabolizowane do kwasu moczowego.
Antyoksydanty w kiwi - jak chronią nasze komórki przed stresem oksydacyjnym?
Aktinidia chińska jest także bogata w antyoksydanty. Jednym z najważniejszych jest witamina C w kiwi oraz związki fenolowe. Ich głównym zadaniem jest neutralizowanie działania wolnych rodników, co pozwala na skuteczną redukcję stresu oksydacyjnego. Antyoksydanty wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, układu nerwowego i immunologicznego. Jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i zespołu metabolicznego. Właśnie dlatego jest to doskonały owoc dla cukrzyka.
Kiwi a poprawa funkcji układu pokarmowego - jak pomaga w regulacji pracy jelit?
Jak działa kiwi na zaparcia? Przede wszystkim owoc jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, pektyny oraz enzymu proteolitycznego – aktynidyny. Włókna pokarmowe w kiwi uczestniczą w wiązaniu wody, przez co zmiękczają masę kałową, ułatwiając wypróżnianie. Należy podkreślić, że błonnik dodatkowo umożliwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, stając się jednocześnie istotnym uzupełnieniem diety redukcyjnej. Włókna pokarmowe stanowią przy tym istotną profilaktykę chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążeniowego oraz nadciśnienia. Błonnik może ponadto zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi.
Kiwi jako źródło energii - jak wspomaga naszą witalność?
Szybkie tempo życia i natłok obowiązków sprawiają, że często borykamy się ze spadkiem energii. Warto pamiętać o tym, że poczucie zmęczenia może być także efektem niedoborów. Kiwi wyróżnia się bogatą zawartością składników odżywczych, w tym magnezu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wśród najczęściej występujących objawów niedoboru związku możemy wymienić osłabienie, zmęczenie, zwiększoną podatność na stres oraz skurcze mięśni. Niedobór magnezu może sprzyjać ponadto występowaniu zaburzeń snu oraz miażdżycy.
Korzyści dla układu immunologicznego - jak wzmacnia naszą odporność?
Kiwi jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego. To właśnie witamina C uchodzi za jeden z najważniejszych elementów profilaktyki zdrowotnej. Związek wspiera nasz układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia sezonowych infekcji dróg oddechowych. Jednocześnie neutralizuje działanie wolnych rodników oraz przyspiesza rekonwalescencję po przebytych chorobach, w tym po zapalaniu płuc. Jakie są skutki niedoboru witaminy C? Wśród najważniejszych konsekwencji niedoborów możemy wymienić m.in. zwiększoną podatność na zachorowania, pogorszenie kondycji cery oraz zaburzenia w produkcji kolagenu, co może prowadzić do trudności w gojeniu się ran, krwawienia dziąseł oraz utraty elastyczności skóry.
Źródła:
- Bartłomiej Bancerz, et. al., „Wpływ magnezu na zdrowie człowieka”, Prz Gastroenterol, vol. 7, nr 6/2012.
- Sylwia Bojarska-Hurnik, Agata Skorupińska, „Błonnik pokarmowy. Rola i znaczenie w diecie”, Kosmetologia Estetyczna, vol. 7, nr 3/2018.
- Andrzej Chamienia, „Gospodarka potasowa – podstawy teoretyczne i codzienna praktyka lekarska”, Choroby Serca i Naczyń, t. 1, nr 2/2004.
- Natalia Dobros, „Owoce mniej znanych gatunków roślin użytkowych jako cenny surowiec dla przetwórstwa. Cz.2. Aktinidia ostrolistna i Aktinidia pstrolistną”, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, t. 68, nr 3/2013.
- Agnieszka Kantorska, Witamina C rola i znaczenie dla organizmu, https://www.woia.pl/dat/attach/921_witamina-c-rola-i-znaczenie---praca-specjalizacja-apteczna-agnieszka-kantorska.pdf (dostęp 01.03.2024).
- Profilaktyka dny moczanowej, materiały udostępnione przez Narodowy Fundusz Zdrowia, https://www.nfz-lodz.pl/attachments/article/5712/%C5%9Aroda%20z%20profilaktyk%C4%85%20-%20Profilaktyka%20dny%20moczanowej.pdf (dostęp 01.03.2024).
- Joanna Zielonka-Brzezicka, et. al., „Aktinidia chińska jako źródło prozdrowotnych antyoksydantów”, Probl Hig Epidemiol, vol. 99, nr 3/2018.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.