Miechunka, zwana przez Inków „złotą jagodą”, słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości i korzystnego wpływu na funkcjonowanie organizmu. W Polsce znana jest także pod nazwą „brazylijskiego rodzynka” oraz „peruwiańskiej wiśni”. Od tysięcy lat uprawiana jest w Ameryce Południowej.
W dzisiejszym artykule wyjaśnimy:
- czemu warto wprowadzić miechunkę do codziennej diety,
- jakie witaminy zawiera owoc,
- jakich składników odżywczych i mineralnych dostarcza,
- dlaczego bywa wykorzystywana przez cukrzyków,
- jak pomaga w odchudzaniu,
- jak jeść miechunkę.
Zobacz także artykuł: "Superfoods - najzdrowsze produkty dla ciała i umysłu. Dlaczego warto po nie sięgać?".
Miechunka - niewielki owoc, ogromne korzyści zdrowotne - odkryj jego potencjał
Miechunka peruwiańska (łac. Physalis peruviana Lam.) od stuleci słynie ze swoich właściwości leczniczych. Zaliczana jest do grupy superfood, czyli nieprzetworzonych produktów żywieniowych, które odznaczają się wyjątkowo wysokim poziomem witamin, minerałów i składników odżywczych. Ich regularne spożywanie pozwoli uzupełnić dietę w niezbędne aminokwasy, błonnik oraz inne ważne związki. Czy istnieją przeciwskazania do spożywania miechunki? Mimo iż nie ma poważniejszych przeciwwskazań, warto pamiętać o tym, że powinno się spożywać jedynie dojrzałe owoce lub takie poddane obróbce termicznej.
Złota jagoda słynie m.in. z bogatej zawartości fyzaliny i witanolidy, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Związki te wykorzystywane bywają także w profilaktyce chorób nowotworowych. Owoc jest niezastąpionym źródłem alkaloidów, przez co działa moczopędnie. Właśnie dlatego bywa pomocniczo stosowany w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Łagodzi przy tym objawy zapalenia prostaty.
Miechunka jadalna (peruwiańska) - superfood pełen witamin
Miechunka jest bogatym źródłem witaminy A, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Ponadto uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek oraz korzystnie wpływa na wygląd. Ułatwia bowiem utrzymanie prawidłowego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Witamina A ma kluczowe znaczenie w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Złota jagoda zawiera przy tym kwas askorbinowy, czyli witaminę C, będącą jedną z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy.
Owoc ten stanowi tym samym naturalny antyoksydant, który działa przeciwnowotworowo, spowalnia procesy starzenia oraz wspomaga pracę układu krążenia. Miechunka zawiera jednocześnie witaminy z grupy B, w tym tiaminę, ryboflawinę i niacynę. Związek kompleksowo działa na organizm, dbając o wygląd włosów, skóry i paznokci oraz zwiększając poziom energii i przyspieszając metabolizm. Wpływa również korzystnie na zdrowie psychiczne oraz odporność na stres.
Właściwości odżywcze miechunki: bogactwo białka, błonnika i kwasów tłuszczowych
Na co jeszcze pomaga miechunka? Właściwości przeciwzapalne owoców związane są przede wszystkim z bogatą zawartością witanolidów. Niektóre badania naukowe sugerują nawet, iż związek ten może stanowić skuteczną profilaktykę przeciw chorobom nowotworowym okrężnicy. Dodatkowo jest to jeden ze skuteczniejszych antyoksydantów, sprawnie zwalczających wolne rodniki. Opóźnia tym samym starzenie się organizmu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. W medycynie naturalnej owoce miechunki stosowane były również do leczenia astmy, malarii i chorób skóry.
Złota jagoda zawiera spore ilości kwercetyny, należącej do grupy flawonoidów roślinnych. Także ten związek wykazuje silne działanie antynowotworowe, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Jego działanie polega na usuwaniu zmienionych chorobowo komórek organizmu. Ponadto wspiera organizm w walce z chorobami układu krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia powikłań kardiologicznych. Jednocześnie hamuje wytwarzanie histaminy, dzięki czemu sprawdza się w codziennej diecie alergików.
Miechunka jako źródło składników mineralnych - klucz do zdrowia i witalności
Czym jeszcze może zaskoczyć miechunka? Owoc pozostaje bogatym źródłem fosforu, który odpowiada za utrzymanie układu nerwowego w optymalnej kondycji. Minerał uczestniczy w produkcji energii oraz warunkuje prawidłowe funkcjonowanie mięśni i kości. Poza tym w brazylijskich rodzynkach znajdziesz wapń, czyli główny składnik mineralny w organizmie człowieka. To właśnie on odpowiada za stan kości, zębów oraz wpływa na prawidłowe wydzielanie płynów trawiennych.
Mały pomarańczowy owoc z listkami zawiera liczne składniki mineralne, w tym żelazo, będące kluczowym elementem hemoglobiny. Związek warunkuje prawidłowy transport tlenu oraz regenerację tkanek. Ponadto wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego, skutecznie chroniąc przed infekcjami i chorobami.
Miechunka - sposób na poprawę trawienia i regulację poziomu cukru we krwi
Miechunka była powszechnie wykorzystywana w medycynie ludowej jako naturalny sposób na zaparcia. Pestki miały wykazywać bowiem lekkie działanie przeczyszczające. Zawarta w owocach pektyna korzystnie wpływa przy tym na pracę całego układu trawiennego. Złote jagody mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być stosowane przez diabetyków oraz osoby z insulinoopornością. Wykazuje aktywność biologiczną, która reguluje poziom cukru we krwi, stanowiąc ciekawą profilaktykę przeciwcukrzycową.
Miechunka a utrata wag - czy mały pomarańczowy owoc może pomóc w procesie odchudzania?
Peruwiańska wiśnia może być skutecznym narzędziem w walce z otyłością. Jest bogatym źródłem kwercetyny, która prowadzi do naturalnej śmierci komórek tłuszczowych, jednocześnie hamując tworzenie się nowych. Dodatkowo odpowiada za wzrost lipolizy. Miechunka dostarcza również pektyny, która odpowiada za uczucie sytości. Jest to świetna przekąska o niskiej zawartości kalorii, która pozwoli na skuteczne wspomaganie odchudzania. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, sięgaj po świeże owoce. Suszone są bowiem bardziej kaloryczne.
Jak jeść miechunkę? Proste i smaczne sposoby na włączenie jej do codziennej diety
Miechunka ma postać małych słodkich owoców o kwaskowatych nutach. Niektórym jej smak kojarzy się z połączeniem pomarańczy i pomidora. Można spożywać ją na surowo, jak i po obróbce termicznej. Konfiturę lub dżem z miechunki możesz dodawać do swoich ulubionych śniadań i deserów. Sprawdzi się jako dodatek do jogurtu oraz naleśników. Suszone owoce natomiast możesz z powodzeniem dorzucać do swojej ulubionej owsianki. Stanowią one także ciekawą alternatywę dla słonych i słodkich przekąsek. Warto przypomnieć o tym, że suszone jagody są świetnym źródłem białka, stając się ważnym składnikiem osób aktywnych fizycznie.
Poza tym z miechunki możesz zrobić pyszne galaretki oraz nalewki. Świeże owoce stanowią przy tym ciekawym uzupełnieniem sałatek i ciast. Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, możesz na ich podstawie stworzyć wyjątkowy sos do mięsa i ryby. Pamiętaj jednak, aby przed spożyciem usunąć osnówki oraz umyć owoce. Regularne spożywanie peruwiańskiej wiśni będzie stanowić świetne uzupełnienie diety, zapobiegając wystąpieniu poważnych dla zdrowia niedoborów.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.