Pigwa - nie tylko do herbaty. Właściwości lecznicze, odżywcze i przeciwskazania

Pigwa - nie tylko do herbaty. Właściwości lecznicze, odżywcze i przeciwskazania - zdjęcie

Pigwa to smaczny owoc, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być wykorzystywany jako składnik napojów, przetworów czy też deserów. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, jak wysokie pigwa ma właściwości odżywcze, a także lecznicze. To bogate źródło witaminy C, doskonale wspiera organizm podczas przeziębienia i pomaga znacząco wzmocnić odporność w okresach grypy.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • skąd pochodzi i jak smakuje pigwa,
  • czym różnią się od siebie pigwa i pigwowiec,
  • jakie właściwości zdrowotne i odżywcze ma pigwa,
  • przy jakich dolegliwościach warto ją stosować,
  • jakie witaminy ma pigwa,
  • jak stosować pigwę, aby wzmocnić odporność całej rodziny,
  • co zrobić z pigwy – 5 zdrowych przepisów

Zobacz również artykuł: Źródła naturalnej witaminy C – owoce i warzywa. W czym jest jej najwięcej?, aby dowiedzieć się, które owoce zawierają najwięcej witaminy C, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego człowieka. 

Pigwa: skąd pochodzi i jak smakuje?

Roślina pochodzi z południowo-zachodniej Azji, prawdopodobnie z okolic Kaukazu. Niektóre źródła historyczne donoszą, że w starożytności rosła również na greckiej Krecie. Następnie trafiła do Rzymu, skąd rozpowszechniono jej uprawę na całą Europę. Pigwa może być uprawiana zarówno w sadach, jak i przydomowych ogródkach. Jej owoce przypominają niewielkie jabłka lub gruszki, a z uwagi na smak oraz dużą zawartość witamin i minerałów, pigwa nazywana jest w naszym kraju "polską cytryną". Owoc ten najlepiej sprawdzi się jako składnik przetworów np. sok z pigwy. Owoc ten ma nieco cierpki smak, dlatego spożywany na surowo nie posiada wysokich walorów smakowych. Jednakże pigwa poddana odpowiedniej obróbce termicznej stanowi idealny składnik dżemów, kompotów, soków czy też nalewek.  

Pigwa czy pigwowiec – czym różnią się od siebie?

Niektórzy mylnie nazywają pigwę pigwowcem. W rzeczywistości są to dwie nieco inne rośliny, które różnią się przede wszystkim wyglądem i smakiem. Pigwa to wysokie drzewo, które dorasta do 5 m, natomiast pigwowiec to nieduży krzew, który osiąga maksymalną wysokość do 1,5 m. Różnicę w wyglądzie można dostrzec również w owocach rośliny. Pigwa ma duże owoce, które wielkością przypominają gruszki. Ich zapach jest dość intensywny i charakterystyczny, a skórka ma lekko woskowatą fakturę. Z kolei owoce pigwowca są małe, okrągłe i dość twarde. Inaczej też wygląda jego skórka, która jest gładka w dotyku. Oba gatunki różnią się również smakiem. Dojrzała pigwa jest bardzo aromatyczna, ale i neutralna w smaku. Pigwowiec jest zdecydowanie kwaśniejszy. Oba owoce zachowują się nieco inaczej podczas gotowania – pigwa pod wpływem gotowania z dodatkiem cukru szybko się rozpada i zmienia kolor na czerwony. 

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze pigwy

Pigwa to doskonałe źródło witaminy C i minerałów. Pomaga dostarczyć do organizmu pektyny i taniny, które działają antyoksydacyjnie i bakteriobójczo. Można w niej również odnaleźć związki z grupy polifenoli m.in.: procyjanidyny, kwas neochlorogenowy i kwas chlorogenowy. Związki te obniżają ciśnienie, a także korzystnie wpływają na układ immunologiczny. Dodatkowo pigwa posiada całą masę składników mineralnych w tym: potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Dzięki tak bogatemu składowi pigwa ma wiele właściwości zdrowotnych. Skutecznie wzmacnia odporność, a także działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i bakteriostatycznie. Właśnie z tych powodów jest zalecana do wspomagania organizmu w trakcie leczenia przeziębienia i grypy, a także przy wszelkich stanach zapalnych. 

Pigwa przeciwwskazania

Należy jednak pamiętać, że na preparaty z pigwą (zwłaszcza słodzone) powinni uważać cukrzycy, ponieważ mogą spowodować pojawienie się nadmiernego stężenia glukozy we krwi. 

Pigwa nie tylko na przeziębienie – w jakich dolegliwościach można ją stosować?

Pigwa słynie ze swojego wpływu na odporność człowieka, jednakże ma znacznie szersze zastosowanie lecznicze. Doskonale pobudza apetyt, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom dlatego zaleca się jej spożywanie podczas wszelkich dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Pigwa wykazuje działanie prewencyjne w chorobach nowotworowych oraz wielu problemach z układem krążenia. Jej stosowanie zaleca się osobom wzmagającym się z anemią i niedokrwistością. Dodatkowo jej nasiona mają działanie lekko przeczyszczające, wspomagają pracę przewodu pokarmowego i sprawdzą się dla osób cierpiących na niestrawności lub zgagę. Przeciwzapalne właściwości pigwy mogą być wykorzystane w walce z chorobą wrzodową żołądka. 

Niedocenione źródło witaminy C. Jakie jeszcze witaminy ma pigwa?

Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie należy lekceważyć jej niedoborów, dlatego zdrowa i zbilansowana dieta zawsze powinna obfitować w warzywa i owoce bogate w witaminę C. Pigwa, oprócz tej substancji, jest również bogata w witaminy A, B2 i B6. Witamina A odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci. B2 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, narządu wzroku oraz błon śluzowych. Witamina B6 bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych i korzystnie wpływa na odporność. Jej niedobory mogą objawiać się bezsennością, niedokrwistością i podatnością na infekcje. Wszystkie te witaminy mają znaczący wpływ na zdrowie, a także dobre samopoczucie człowieka.

Jak stosować pigwę, aby wzmocnić odporność całej rodziny?

Jest pigwa. Jak jeść ten owoc, aby skutecznie wzmocnić odporność? Zdrowym i smacznym pomysłem na jej zastosowanie w kuchni jest dodanie pigwy do herbaty. Można do tego wykorzystać małe świeże kawałeczki owoców, które nadadzą jej lekko kwaskowatego smaku. W aptekach dostępny jest duży wybór syropów i soków z pigwy, które można dodawać do herbaty, aby wzbogacić jej smak i właściwości zdrowotne. Dla miłośników nieco słodszych rozwiązań idealnie sprawdzi się syrop z pigwy z miodem. Ten delikatnie słodki przysmak to nieoceniony preparat do walki z przeziębieniem i grypą. Odporność można również wzmocnić za pomocą konfitur, powideł i dżemów z pigwy. To pyszne rozwiązanie, z pewnością zasmakuje całej rodzinie oraz zadba o zdrowie zarówno dzieci, jak i dorosłych. 

Co zrobić z pigwy? 5 pomysłów na zdrowe przepisy z pigwą w roli głównej

Istnieje wiele pomysłów na to, co zrobić z pigwy we własnym domu. Oto kilka sprawdzonych przepisów:

Sok z pigwy

Do przygotowania soku z pigwy potrzeba około kilograma świeżych owoców. Pigwę należy pokroić w plasterki (nie trzeba obierać jej ze skórki) i ułożyć na dnie naczynia, posypując wszystko niewielką ilością cukru. Tak przygotowane owoce należy odstawić na 5 dni. Następnie powstały syrop wystarczy przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut. 

Dżem z pigwy

Innym pomysłem na pigwę jest przygotowanie dżemu. Pokrojone owoce należy najpierw ugotować  do miękkości, a następnie wsypać do mikstury cukier. Całość trzeba ponownie gotować, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gęstego musu o lekko złotym kolorze. Tak zrobiony dżem wystarczy przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy świetnie sprawdza się przy leczeniu problemów trawiennych. Do jej przygotowania potrzeba owoców, cukru i spirytusu. Kilogram owoców najpierw należy zasypać kilogramem cukru. Po 2 tygodniach tak powstały syrop wystarczy wymieszać z litrem spirytusu i ponownie odstawić nalewkę, tym razem czekając 2 miesiące.

Sałatka z grillowaną pigwą

Ciekawym sposobem przyrządzenia pigwy jest grillowanie. Można ją przygotować na tradycyjnym grillu lub smażąc ją na patelni. Aby pigwa nabrała wytrawnego smaku najlepiej usmażyć ją z cebulką i niewielką ilością białego wina. Tak przygotowany owoc to doskonały dodatek do sałatki na bazie rukoli, roszponki, kruszonej fety i posiekanych orzeszków

Galaretka z pigwy 

Pektyny zawarte w pigwie to substancje żelujące. To dzięki nim możliwe jest wykonanie pysznej galaretki z tych owoców. Na początku należy ugotować pokrojoną pigwę, a następnie ją przecedzić. Tak przygotowany syrop wystarczy wymieszać z cukrem i gotować kolejne 2 godziny. W tym procesie substancje żelujące zawarte w pigwie nadadzą miksturze galaretowatej konsystencji. Po ugotowaniu należy przełożyć galaretkę do miseczek i zaczekać na jej wystygnięcie. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem