Pigwa to smaczny owoc, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być wykorzystywany jako składnik napojów, przetworów czy też deserów. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, jak wysokie pigwa ma właściwości odżywcze, a także lecznicze. To bogate źródło witaminy C, doskonale wspiera organizm podczas przeziębienia i pomaga znacząco wzmocnić odporność w okresach grypy.
Z tego artykułu dowiesz się:
- skąd pochodzi i jak smakuje pigwa,
- czym różnią się od siebie pigwa i pigwowiec,
- jakie właściwości zdrowotne i odżywcze ma pigwa,
- przy jakich dolegliwościach warto ją stosować,
- jakie witaminy ma pigwa,
- jak stosować pigwę, aby wzmocnić odporność całej rodziny,
- co zrobić z pigwy – 5 zdrowych przepisów
Zobacz również artykuł: Źródła naturalnej witaminy C – owoce i warzywa. W czym jest jej najwięcej?, aby dowiedzieć się, które owoce zawierają najwięcej witaminy C, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego człowieka.
Pigwa: skąd pochodzi i jak smakuje?
Roślina pochodzi z południowo-zachodniej Azji, prawdopodobnie z okolic Kaukazu. Niektóre źródła historyczne donoszą, że w starożytności rosła również na greckiej Krecie. Następnie trafiła do Rzymu, skąd rozpowszechniono jej uprawę na całą Europę. Pigwa może być uprawiana zarówno w sadach, jak i przydomowych ogródkach. Jej owoce przypominają niewielkie jabłka lub gruszki, a z uwagi na smak oraz dużą zawartość witamin i minerałów, pigwa nazywana jest w naszym kraju "polską cytryną". Owoc ten najlepiej sprawdzi się jako składnik przetworów np. sok z pigwy. Owoc ten ma nieco cierpki smak, dlatego spożywany na surowo nie posiada wysokich walorów smakowych. Jednakże pigwa poddana odpowiedniej obróbce termicznej stanowi idealny składnik dżemów, kompotów, soków czy też nalewek.
Pigwa czy pigwowiec – czym różnią się od siebie?
Niektórzy mylnie nazywają pigwę pigwowcem. W rzeczywistości są to dwie nieco inne rośliny, które różnią się przede wszystkim wyglądem i smakiem. Pigwa to wysokie drzewo, które dorasta do 5 m, natomiast pigwowiec to nieduży krzew, który osiąga maksymalną wysokość do 1,5 m. Różnicę w wyglądzie można dostrzec również w owocach rośliny. Pigwa ma duże owoce, które wielkością przypominają gruszki. Ich zapach jest dość intensywny i charakterystyczny, a skórka ma lekko woskowatą fakturę. Z kolei owoce pigwowca są małe, okrągłe i dość twarde. Inaczej też wygląda jego skórka, która jest gładka w dotyku. Oba gatunki różnią się również smakiem. Dojrzała pigwa jest bardzo aromatyczna, ale i neutralna w smaku. Pigwowiec jest zdecydowanie kwaśniejszy. Oba owoce zachowują się nieco inaczej podczas gotowania – pigwa pod wpływem gotowania z dodatkiem cukru szybko się rozpada i zmienia kolor na czerwony.
Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze pigwy
Pigwa to doskonałe źródło witaminy C i minerałów. Pomaga dostarczyć do organizmu pektyny i taniny, które działają antyoksydacyjnie i bakteriobójczo. Można w niej również odnaleźć związki z grupy polifenoli m.in.: procyjanidyny, kwas neochlorogenowy i kwas chlorogenowy. Związki te obniżają ciśnienie, a także korzystnie wpływają na układ immunologiczny. Dodatkowo pigwa posiada całą masę składników mineralnych w tym: potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Dzięki tak bogatemu składowi pigwa ma wiele właściwości zdrowotnych. Skutecznie wzmacnia odporność, a także działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i bakteriostatycznie. Właśnie z tych powodów jest zalecana do wspomagania organizmu w trakcie leczenia przeziębienia i grypy, a także przy wszelkich stanach zapalnych.
Pigwa przeciwwskazania
Należy jednak pamiętać, że na preparaty z pigwą (zwłaszcza słodzone) powinni uważać cukrzycy, ponieważ mogą spowodować pojawienie się nadmiernego stężenia glukozy we krwi.
Pigwa nie tylko na przeziębienie – w jakich dolegliwościach można ją stosować?
Pigwa słynie ze swojego wpływu na odporność człowieka, jednakże ma znacznie szersze zastosowanie lecznicze. Doskonale pobudza apetyt, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom dlatego zaleca się jej spożywanie podczas wszelkich dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Pigwa wykazuje działanie prewencyjne w chorobach nowotworowych oraz wielu problemach z układem krążenia. Jej stosowanie zaleca się osobom wzmagającym się z anemią i niedokrwistością. Dodatkowo jej nasiona mają działanie lekko przeczyszczające, wspomagają pracę przewodu pokarmowego i sprawdzą się dla osób cierpiących na niestrawności lub zgagę. Przeciwzapalne właściwości pigwy mogą być wykorzystane w walce z chorobą wrzodową żołądka.
Niedocenione źródło witaminy C. Jakie jeszcze witaminy ma pigwa?
Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie należy lekceważyć jej niedoborów, dlatego zdrowa i zbilansowana dieta zawsze powinna obfitować w warzywa i owoce bogate w witaminę C. Pigwa, oprócz tej substancji, jest również bogata w witaminy A, B2 i B6. Witamina A odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci. B2 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, narządu wzroku oraz błon śluzowych. Witamina B6 bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych i korzystnie wpływa na odporność. Jej niedobory mogą objawiać się bezsennością, niedokrwistością i podatnością na infekcje. Wszystkie te witaminy mają znaczący wpływ na zdrowie, a także dobre samopoczucie człowieka.
Jak stosować pigwę, aby wzmocnić odporność całej rodziny?
Jest pigwa. Jak jeść ten owoc, aby skutecznie wzmocnić odporność? Zdrowym i smacznym pomysłem na jej zastosowanie w kuchni jest dodanie pigwy do herbaty. Można do tego wykorzystać małe świeże kawałeczki owoców, które nadadzą jej lekko kwaskowatego smaku. W aptekach dostępny jest duży wybór syropów i soków z pigwy, które można dodawać do herbaty, aby wzbogacić jej smak i właściwości zdrowotne. Dla miłośników nieco słodszych rozwiązań idealnie sprawdzi się syrop z pigwy z miodem. Ten delikatnie słodki przysmak to nieoceniony preparat do walki z przeziębieniem i grypą. Odporność można również wzmocnić za pomocą konfitur, powideł i dżemów z pigwy. To pyszne rozwiązanie, z pewnością zasmakuje całej rodzinie oraz zadba o zdrowie zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Co zrobić z pigwy? 5 pomysłów na zdrowe przepisy z pigwą w roli głównej
Istnieje wiele pomysłów na to, co zrobić z pigwy we własnym domu. Oto kilka sprawdzonych przepisów:
Sok z pigwy
Do przygotowania soku z pigwy potrzeba około kilograma świeżych owoców. Pigwę należy pokroić w plasterki (nie trzeba obierać jej ze skórki) i ułożyć na dnie naczynia, posypując wszystko niewielką ilością cukru. Tak przygotowane owoce należy odstawić na 5 dni. Następnie powstały syrop wystarczy przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.
Dżem z pigwy
Innym pomysłem na pigwę jest przygotowanie dżemu. Pokrojone owoce należy najpierw ugotować do miękkości, a następnie wsypać do mikstury cukier. Całość trzeba ponownie gotować, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gęstego musu o lekko złotym kolorze. Tak zrobiony dżem wystarczy przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy świetnie sprawdza się przy leczeniu problemów trawiennych. Do jej przygotowania potrzeba owoców, cukru i spirytusu. Kilogram owoców najpierw należy zasypać kilogramem cukru. Po 2 tygodniach tak powstały syrop wystarczy wymieszać z litrem spirytusu i ponownie odstawić nalewkę, tym razem czekając 2 miesiące.
Sałatka z grillowaną pigwą
Ciekawym sposobem przyrządzenia pigwy jest grillowanie. Można ją przygotować na tradycyjnym grillu lub smażąc ją na patelni. Aby pigwa nabrała wytrawnego smaku najlepiej usmażyć ją z cebulką i niewielką ilością białego wina. Tak przygotowany owoc to doskonały dodatek do sałatki na bazie rukoli, roszponki, kruszonej fety i posiekanych orzeszków.
Galaretka z pigwy
Pektyny zawarte w pigwie to substancje żelujące. To dzięki nim możliwe jest wykonanie pysznej galaretki z tych owoców. Na początku należy ugotować pokrojoną pigwę, a następnie ją przecedzić. Tak przygotowany syrop wystarczy wymieszać z cukrem i gotować kolejne 2 godziny. W tym procesie substancje żelujące zawarte w pigwie nadadzą miksturze galaretowatej konsystencji. Po ugotowaniu należy przełożyć galaretkę do miseczek i zaczekać na jej wystygnięcie.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.