Płatki owsiane to bardzo popularny produkt spożywczy, choć nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele cennych właściwości posiada. Dzięki lekturze tego artykułu dowiesz się, jakie są największe korzyści wynikające z ich regularnej konsumpcji. Poznasz także rodzaje płatków owsianych oraz popularne metody ich przyrządzania. Zdobędziesz również cenne informacje na temat tego, co sprawia, że stanowią one tak doskonały wybór na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie.
Zobacz także artykuł: https://www.wapteka.pl/blog/artykul/pelnowartosciowe-sniadanie-co-jesc-a-czego-unikac-5-przepisow-na-zdrowe-i-pozywne-sniadanie.
Siła natury w każdym kęsie: płatki owsiane na zdrowe śniadanie
Płatki owsiane stanowią jeden z lepszych wyborów na poranny posiłek. Wynika to w dużej mierze z faktu, iż są niezwykle zdrowe oraz sycące. Zanim jednak postanowi się po nie sięgnąć, dobrze byłoby dowiedzieć się, jakie wartości odżywcze płatki owsiane posiadają.
Płatki owsiane – wartości odżywcze w 100 g:
- 13 g białka,
- 6,6 g tłuszczy,
- 59 g węglowodanów, w tym 0,7 g cukrów,
- 9,6 g błonnika.
Warto zaznaczyć, że płatki owsiane są również bogatą skarbnicą wielu witamin oraz składników mineralnych. Nie brakuje w nich witamin z grupy B, jak również magnezu, potasu, żelaza, cynku czy miedzi. Jeżeli chodzi o kaloryczność - 100 g tego produktu zawiera około 370 kalorii. To kolejny dowód na to, że mogą stanowić podstawę śniadania, które pozwoli na zaspokojenie głodu.
Wyjątkowe właściwości odżywcze sprawiają, że płatki z owsa są świetnym wyborem na pełnowartościowy poranny posiłek. Ich atutem jest jednak nie tylko to, że są zdrowe, ale również i to, że wybornie smakują. Ich uniwersalny charakter sprawia, że można je przygotować na wiele sposobów. Mogą posłużyć nie tylko do przyrządzenia klasycznej owsianki, ale również i do przygotowania ciasteczek, fit batonów czy ciast.
Jeżeli wymienione wyżej korzyści nie przekonują Cię do sięgnięcia po omawiany produkt, poznaj kolejnych 7 zaskakujących właściwości płatków owsianych. Otóż okazuje się, że ich regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na:
- redukcję zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi,
- zmniejszenie ryzyka nowotworów jelita grubego,
- stabilizację poziomu glukozy i insuliny,
- redukcję problemów ze snem,
- poprawę nastroju,
- redukcję stanu zapalnego błony śluzowej żołądka,
- opóźnienie procesów starzenia.
Bogactwo smaku i zdrowia: płatki owsiane w różnych odsłonach
Płatki z owsa występują zazwyczaj w trzech rodzajach. Wyróżnia się bowiem płatki owsiane:
- górskie,
- zwykłe,
- błyskawiczne.
Odpowiedź na pytanie o to, jakie płatki owsiane są najzdrowsze, nie będzie jednoznaczna. Wydaje się jednak, że najbardziej wartościowe będą te zwykłe. Są bowiem najmniej przetworzone, posiadają najniższy indeks glikemiczny po ugotowaniu, a na dodatek zawierają najwięcej błonnika. Jeżeli chodzi jednak o najlepsze płatki owsiane na trawienie, będą to najpewniej te błyskawiczne. Ich zaletą jest również to, że można spożywać je bez poddawania ich uprzedniej obróbce termicznej. Stanowią zatem świetny dodatek do jogurtu czy muesli. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby zabrać je ze sobą do pracy czy na uczelnię. Sprawdzą się chociażby podczas szybkiego lunchu.
Płatki owsiane na wodzie czy mleku? Wybór, który zaskoczy Twoje podniebienie!
Skoro odpowiedź na pytanie o to, czy płatki owsiane są zdrowe jest oczywista, warto przyjrzeć się także innej kwestii. Należy zatem zwrócić baczną uwagę na to, jak przygotować płatki owsiane. Otóż okazuje się, że można ugotować je zarówno na mleku, jak i na wodzie. Jeżeli chodzi o pierwszą z wymienionych opcji, można skorzystać nie tylko z mleka krowiego czy koziego, ale również z mlek roślinnych. Wśród nich najbardziej wyróżniają się mleko sojowe, owsiane, ryżowe czy z zielonego groszku. Nietrudno zgadnąć, że owsianka przyrządzona na bazie mleka będzie bardziej kaloryczna, ale również i bardziej sycąca. Jeśli jest się na diecie, płatki owsiane można ugotować na wodzie. Trzeba jednak liczyć się z tym, że nie zaspokoją głodu tak dobrze, jak te przyrządzone na bazie mleka. Wybierając napój, na bazie którego ugotuje się owsiankę, warto brać pod uwagę także swoje upodobania. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby postawić na opcję, która jest zwyczajnie smaczniejsza.
Płatki owsiane i ich rola w utrzymaniu wagi: dlaczego warto jeść je na śniadanie?
Bardzo prawdopodobne jest to, iż chcesz wiedzieć, jakie płatki owsiane właściwości w kontekście funkcjonowania układu trawiennego posiadają. Jak już wspomniano wyżej, z uwagi na wysoką zawartość błonnika, sycą na długo. Z tego też względu, jeśli zje się na śniadanie owsiankę, nieprędko sięgnie się po kolejny posiłek. Najpewniej nastąpi to po 3-4 godzinach. Nie będzie się zatem miało ochoty na podjadanie. Wydaje się więc, że płatki z owsa mogą być wielkim sprzymierzeńcem osób na diecie odchudzającej. Trzeba jednak troszczyć się o to, aby oprócz płatków owsianych, na talerzu znajdowały się również inne wartościowe produkty. Dzięki temu, szybciej straci się nadprogramowe kilogramy, a na dodatek nie będzie mowy o niepożądanym efekcie jo-jo.
Płatki owsiane a zdrowe serce: jak wpływają na naszą kondycję?
Wiedza na temat tego, jakie wartości odżywcze płatki owsiane posiadają jest cenna, ale warto również poznać ich wpływ na układ krążenia, w tym na serce. Otóż okazuje się, że z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów, płatki te zmniejszają ryzyko schorzeń układu krążenia. Mowa tu między innymi o niewydolności serca. Dzięki systematycznemu sięganiu po nie, można także obniżyć poziom tak zwanego złego cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ryzyko niebezpiecznej miażdżycy. Jak wspomniano wyżej, płatki z ziarna owsa wspierają także metabolizm, a tym samym ułatwiają odchudzanie. Utrzymanie masy ciała również jest kluczowe w kontekście zachowania zdrowia układu krążenia.
Płatki owsiane a dieta wegańska: doskonałe połączenie smaku i zdrowia
Wiele osób może zastanawiać się nad tym, czy płatki owsiane można jeść codziennie. Można także zadać sobie pytanie o to, kto nie powinien jeść płatków owsianych. Wreszcie, sporo osób może mieć dylemat: czy płatki owsiane mogą być spożywane przez wegan? Na szczęście, dieta roślinna nie stanowi przeciwwskazania do sięgania po nie. Są one przecież produktem pochodzenia naturalnego, ale nie zwierzęcego. Jeżeli chodzi zaś o przeciwwskazania do ich spożycia, będą to przede wszystkim poważne schorzenia jelit, które wymagają diety ubogiej w błonnik. Mowa tu chociażby o wrzodziejącym zapaleniu jelit.
Płatki owsiane w diecie roślinnej mogą zostać wykorzystanie do przygotowania wielu dań, a na dodatek korzystnie wpłyną na wygląd zewnętrzny. Mowa tu przede wszystkim o skórze, włosach oraz o paznokciach. Płatki owsiane na trądzik czy inne problemy skórne pomogą nie tylko wówczas, gdy będą regularnie spożywane. Okazuje się bowiem, że mogą zostać wykorzystane także zewnętrznie. Wystarczy raz w tygodniu nakładać płatki owsiane na twarz w formie maseczki, aby zredukować ilość stanów zapalnych i złagodzić podrażnienia.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.