Płatki owsiane – idealne śniadanie dla zdrowia

Płatki owsiane – idealne śniadanie dla zdrowia - zdjęcie

Płatki owsiane to bardzo popularny produkt spożywczy, choć nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele cennych właściwości posiada. Dzięki lekturze tego artykułu dowiesz się, jakie są największe korzyści wynikające z ich regularnej konsumpcji. Poznasz także rodzaje płatków owsianych oraz popularne metody ich przyrządzania. Zdobędziesz również cenne informacje na temat tego, co sprawia, że stanowią one tak doskonały wybór na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie.

Zobacz także artykuł: https://www.wapteka.pl/blog/artykul/pelnowartosciowe-sniadanie-co-jesc-a-czego-unikac-5-przepisow-na-zdrowe-i-pozywne-sniadanie.

Siła natury w każdym kęsie: płatki owsiane na zdrowe śniadanie

Płatki owsiane stanowią jeden z lepszych wyborów na poranny posiłek. Wynika to w dużej mierze z faktu, iż są niezwykle zdrowe oraz sycące. Zanim jednak postanowi się po nie sięgnąć, dobrze byłoby dowiedzieć się, jakie wartości odżywcze płatki owsiane posiadają.

Płatki owsiane – wartości odżywcze w 100 g:

  • 13 g białka,
  • 6,6 g tłuszczy,
  • 59 g węglowodanów, w tym 0,7 g cukrów,
  • 9,6 g błonnika.

Warto zaznaczyć, że płatki owsiane są również bogatą skarbnicą wielu witamin oraz składników mineralnych. Nie brakuje w nich witamin z grupy B, jak również magnezu, potasu, żelaza, cynku czy miedzi. Jeżeli chodzi o kaloryczność - 100 g tego produktu zawiera około 370 kalorii. To kolejny dowód na to, że mogą stanowić podstawę śniadania, które pozwoli na zaspokojenie głodu.

Wyjątkowe właściwości odżywcze sprawiają, że płatki z owsa są świetnym wyborem na pełnowartościowy poranny posiłek. Ich atutem jest jednak nie tylko to, że są zdrowe, ale również i to, że wybornie smakują. Ich uniwersalny charakter sprawia, że można je przygotować na wiele sposobów. Mogą posłużyć nie tylko do przyrządzenia klasycznej owsianki, ale również i do przygotowania ciasteczek, fit batonów czy ciast.

Jeżeli wymienione wyżej korzyści nie przekonują Cię do sięgnięcia po omawiany produkt, poznaj kolejnych 7 zaskakujących właściwości płatków owsianych. Otóż okazuje się, że ich regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na:

  • redukcję zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi,
  • zmniejszenie ryzyka nowotworów jelita grubego,
  • stabilizację poziomu glukozy i insuliny,
  • redukcję problemów ze snem,
  • poprawę nastroju,
  • redukcję stanu zapalnego błony śluzowej żołądka,
  • opóźnienie procesów starzenia.

Bogactwo smaku i zdrowia: płatki owsiane w różnych odsłonach

Płatki z owsa występują zazwyczaj w trzech rodzajach. Wyróżnia się bowiem płatki owsiane:

  • górskie,
  • zwykłe,
  • błyskawiczne.

Odpowiedź na pytanie o to, jakie płatki owsiane są najzdrowsze, nie będzie jednoznaczna. Wydaje się jednak, że najbardziej wartościowe będą te zwykłe. Są bowiem najmniej przetworzone, posiadają najniższy indeks glikemiczny po ugotowaniu, a na dodatek zawierają najwięcej błonnika. Jeżeli chodzi jednak o najlepsze płatki owsiane na trawienie, będą to najpewniej te błyskawiczne. Ich zaletą jest również to, że można spożywać je bez poddawania ich uprzedniej obróbce termicznej. Stanowią zatem świetny dodatek do jogurtu czy muesli. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby zabrać je ze sobą do pracy czy na uczelnię. Sprawdzą się chociażby podczas szybkiego lunchu.

Płatki owsiane na wodzie czy mleku? Wybór, który zaskoczy Twoje podniebienie!

Skoro odpowiedź na pytanie o to, czy płatki owsiane są zdrowe jest oczywista, warto przyjrzeć się także innej kwestii. Należy zatem zwrócić baczną uwagę na to, jak przygotować płatki owsiane. Otóż okazuje się, że można ugotować je zarówno na mleku, jak i na wodzie. Jeżeli chodzi o pierwszą z wymienionych opcji, można skorzystać nie tylko z mleka krowiego czy koziego, ale również z mlek roślinnych. Wśród nich najbardziej wyróżniają się mleko sojowe, owsiane, ryżowe czy z zielonego groszku. Nietrudno zgadnąć, że owsianka przyrządzona na bazie mleka będzie bardziej kaloryczna, ale również i bardziej sycąca. Jeśli jest się na diecie, płatki owsiane można ugotować na wodzie. Trzeba jednak liczyć się z tym, że nie zaspokoją głodu tak dobrze, jak te przyrządzone na bazie mleka. Wybierając napój, na bazie którego ugotuje się owsiankę, warto brać pod uwagę także swoje upodobania. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby postawić na opcję, która jest zwyczajnie smaczniejsza.

Płatki owsiane i ich rola w utrzymaniu wagi: dlaczego warto jeść je na śniadanie?

Bardzo prawdopodobne jest to, iż chcesz wiedzieć, jakie płatki owsiane właściwości w kontekście funkcjonowania układu trawiennego posiadają. Jak już wspomniano wyżej, z uwagi na wysoką zawartość błonnika, sycą na długo. Z tego też względu, jeśli zje się na śniadanie owsiankę, nieprędko sięgnie się po kolejny posiłek. Najpewniej nastąpi to po 3-4 godzinach. Nie będzie się zatem miało ochoty na podjadanie. Wydaje się więc, że płatki z owsa mogą być wielkim sprzymierzeńcem osób na diecie odchudzającej. Trzeba jednak troszczyć się o to, aby oprócz płatków owsianych, na talerzu znajdowały się również inne wartościowe produkty. Dzięki temu, szybciej straci się nadprogramowe kilogramy, a na dodatek nie będzie mowy o niepożądanym efekcie jo-jo.

Płatki owsiane a zdrowe serce: jak wpływają na naszą kondycję?

Wiedza na temat tego, jakie wartości odżywcze płatki owsiane posiadają jest cenna, ale warto również poznać ich wpływ na układ krążenia, w tym na serce. Otóż okazuje się, że z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów, płatki te zmniejszają ryzyko schorzeń układu krążenia. Mowa tu między innymi o niewydolności serca. Dzięki systematycznemu sięganiu po nie, można także obniżyć poziom tak zwanego złego cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ryzyko niebezpiecznej miażdżycy. Jak wspomniano wyżej, płatki z ziarna owsa wspierają także metabolizm, a tym samym ułatwiają odchudzanie. Utrzymanie masy ciała również jest kluczowe w kontekście zachowania zdrowia układu krążenia.

Płatki owsiane a dieta wegańska: doskonałe połączenie smaku i zdrowia

Wiele osób może zastanawiać się nad tym, czy płatki owsiane można jeść codziennie. Można także zadać sobie pytanie o to, kto nie powinien jeść płatków owsianych. Wreszcie, sporo osób może mieć dylemat: czy płatki owsiane mogą być spożywane przez wegan? Na szczęście, dieta roślinna nie stanowi przeciwwskazania do sięgania po nie. Są one przecież produktem pochodzenia naturalnego, ale nie zwierzęcego. Jeżeli chodzi zaś o przeciwwskazania do ich spożycia, będą to przede wszystkim poważne schorzenia jelit, które wymagają diety ubogiej w błonnik. Mowa tu chociażby o wrzodziejącym zapaleniu jelit.

Płatki owsiane w diecie roślinnej mogą zostać wykorzystanie do przygotowania wielu dań, a na dodatek korzystnie wpłyną na wygląd zewnętrzny. Mowa tu przede wszystkim o skórze, włosach oraz o paznokciach. Płatki owsiane na trądzik czy inne problemy skórne pomogą nie tylko wówczas, gdy będą regularnie spożywane. Okazuje się bowiem, że mogą zostać wykorzystane także zewnętrznie. Wystarczy raz w tygodniu nakładać płatki owsiane na twarz w formie maseczki, aby zredukować ilość stanów zapalnych i złagodzić podrażnienia.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem