Powrót
do
Mama i dziecko
Znaleziono produktów: 133
(133)
W swoich rekomendacjach z 2020 roku PTGiP wskazało 5 składników, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę, będąc w ciąży – są to: kwas foliowy, kwas DHA (kwas tłuszczowy z grupy kwasów omega-3) jod, witamina D i żelazo.
Najważniejsza zmiana w nowych wytycznych PTGiP dotyczy suplementacji żelaza. Zaleca się regularną kontrolę morfologii i stężenia ferrytyny. Jeśli wyniki mieszczą się w granicach normy, to nie rekomenduje się zażywania preparatów, które zawierają żelazo w ciąży, ponieważ udowodniono, że jego nadmiar może wpływać negatywnie na rozwój płodu. Obecnie zaleca się także suplementację jodu w ilości 150-200 μg (mikrogramów) na dobę, a więc dawka została zmniejszona w porównaniu z wcześniejszymi zaleceniami. Dane te dotyczą u kobiet w ciąży bez stwierdzonych chorób tarczycy! W okresie ciąży i laktacji kobietom z prawidłowym BMI i bez niedoboru witaminy D rekomenduje się dawkę witaminy D w zakresie 1500-2000 j.m. na dobę. Najlepiej będzie jednak dopasować dawkę do stężenia witaminy D we krwi. Warto też wiedzieć, że ciężarnym zaleca się się suplementację DHA w ilości minimum 200 mg.
Zastanawiasz się, jaki kwas foliowy w ciąży sprawdzi się najlepiej? Musisz wiedzieć, że spore zmiany w wytycznych PTGiP dotyczą także suplementacji tego składnika. Kobiety planujące ciążę powinny pomyśleć o suplementacji 400 µg kwasu foliowego na dobę. Kobietom w I trymestrze ciąży zaleca się suplementację dawką 400-800 µg 5-MTHF. Z kolei przyszłe mamy w kolejnych trymestrach ciąży i podczas laktacji powinny suplementować 800 μg (0,8 mg) witaminy B9 na dobę. Jeśli interesuje Cię to, jakie witaminy w ciąży na początku są najważniejsze, to musisz wiedzieć, że kwas foliowy jest jedną z nich.
Pamiętaj o tym, że zalecane ilości niektórych składników dla ciężarnych uzależnione są od trymestru ciąży. Sprawdź, jakie witaminy w ciąży w I trymestrze są szczególnie ważne – suplementacja dla kobiet w ciąży powinna nieco zmieniać się w wraz z rozwojem płodu.
Czy wiesz, że mikroflora kobiety ciężarnej zmienia się, zwłaszcza w ostatnim trymestrze ciąży, i wykazuje wówczas oznaki stanu zapalnego? U kobiet w ciąży maleje ilość bakterii Lactobacillus, które wytwarzają kwas mlekowy chroniący organizm przed bakteriami chorobotwórczymi! Oprócz tego u ciężarnych wzrasta też stężenie bakterii Staphylococcus, Bacteroidetes i maleje Bifidobacterium. Probiotyki dla ciężarnych pozytywnie wpływają na układ odpornościowy dziecka, ponadto ich przyjmowanie ogranicza ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych oraz AZS.
Obowiązujące zalecenia PTGiP wyraźnie wskazują, że najkorzystniejsze dla kobiety w ciąży, a także dla rozwoju płodu, jest spożywanie żywności bogatej w kwas foliowy, kwasy DHA, witaminę D3 i jod – składniki te można dostarczać organizmowi także wraz z suplementami diety. Ważną rolę odgrywa także żelazo, ponadto niezwykle ważny jest wapń oraz niektóre witaminy, nie można też zapomnieć o znaczeniu magnezu.
Trzeba zaznaczyć, że choć wieloskładnikowa suplementacja ciężarnej jest powszechna, to jednak PTGiP nie rekomenduje jej w sytuacji, gdy nie ma ku temu wyraźnych wskazań medycznych. Z drugiej strony jednak, przyszłym mamom trudno jest zadbać o to, aby dostarczyć sobie i dziecku wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich ilościach. Warto więc pomyśleć o regularnym wykonywaniu badań, dzięki którym można będzie ustalić, jakie suplementy wieloskładnikowe są zalecane w konkretnym przypadku.
Jakie witaminy brać w ciąży? Wśród składników mających szczególne znaczenie dla zdrowia przyszłej mamy i jej dziecka, dużą rolę odgrywają witaminy. Które z nich są najważniejsze? Witamina D w ciąży jest potrzebna do budowy kości i zębów dziecka. Istotne są też witaminy: A, E i cholina, czyli witamina B4. Trzeba też wiedzieć, że witamina B12 w ciąży pozwala ochronić dziecko przed anemią i nieprawidłowym rozwojem układu nerwowego. Niedobór witaminy B12 w ciąży grozi cukrzycą u dziecka.
Jakie witaminy w ciąży warto suplementować? Należy podkreślić, że dostarczenie do organizmu koniecznej dawki choliny czy kwasu foliowego (witamina B9) wraz z żywnością jest bardzo trudne. Dlatego też ważne jest przyjmowanie specjalistycznych preparatów dla ciężarnych zawierających właśnie te składniki. Trzeba też mieć uwadze to, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę D w naszej strefie geograficznej można sobie zapewnić bez suplementacji tylko od kwietnia do września. Jeśli chcesz stosować tran w ciąży (źródło witamin A, D, E oraz kwasów omega-3), zwróć szczególną uwagę na ilość witaminy A, ponieważ jej przedawkowanie może być niebezpieczne. Znajdź suplementy dla kobiet w ciąży, które będą najlepiej służyć Tobie i dziecku!
Odbiór osobisty w aptece
Profesjonalna obsługa
Szybka wysyłka
Legalnie działająca apteka
Płatność online lub za pobraniem
Informacje
Pomoc
Inne
© 2024 wapteka.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Born in Dotandspot.pl