Babka płesznik i babka jajowata to mało znane w naszym kraju rośliny o właściwościach prozdrowotnych. Ich spożywanie szczególnie poleca się osobom, które chciałyby zrzucić nadmiarowe kilogramy. W poniższym artykule przedstawimy najważniejsze informacje na ich temat.
Z poniższego artykułu dowiesz się:
- skąd pochodzą babka płesznik i babka jajowata,
- jakie są ich najważniejsze właściwości zdrowotne,
- ja powinno się je stosować,
- jakie znaczenie w leczeniu zaparć ma babka jajowata,
- dlaczego warto sięgnąć po babkę płesznik podczas odchudzania,
- jaką rolę odgrywają babka jajowata i babka płesznik w przypadku osób chorujących na insulinooporność i cukrzycę,
- czy każdy może bezpiecznie stosować babkę jajowatą i babkę płesznik.
Przeczytaj również: Błonnik - rola w organizmie, źródła w diecie, normy spożycia
Babka płesznik i babka jajowata - prozdrowotne rośliny wprost znad Morza Śródziemnego
Obie rośliny pochodzą z basenu Morza Śródziemnego i to właśnie w tej części Europy są najlepiej znane. Poza tym uprawia się je w północnej Afryce i w zachodniej Azji. W Polsce dopiero zyskują popularność dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Jak wygląda babka jajowata? Ma lancetowate, lekko włochate liście o intensywnie zielonym kolorze. Zarówno babka jajowata, jak i babka płesznik mają w swoich owocniach niewielkie nasionka w kolorze jasnego brązu, charakteryzujące się bardzo wysoką zawartością błonnika, odpowiadającego za dobroczynny wpływ roślin na nasz organizm.
Zdrowotne właściwości babki płesznik i babki jajowatej
Obecność błonnika w roślinach sprawia, że regularnie spożywane wpływają pozytywnie na nasz układ trawienny oraz wydalniczy. Oba rodzaje babki poprawiają naszą odporność. Wpływają na poziom cholesterolu i cukru we krwi, skutecznie je regulując. Ich dobroczynny wpływ na nasz organizm jest bardzo szeroki, tym bardziej warto więc zdecydować się na ich regularne spożywanie. Właściwości babki jajowatej poprawią Twoje ogólne samopoczucie.
Babka płesznik i babka jajowata - bogate źródło błonnika niezastąpione przy odchudzaniu
Błonnik działa na jelita niczym miotełka, usuwając z nich zbędne składniki, które w nich zalegają. Działa pobudzająco na ściany jelit, zwiększa objętość kału, co sprzyja regularnym wypróżnieniom. Przy kontakcie z wodą błonnik zwiększa swoją objętość i pęcznieje. Dzięki temu zmniejsza uczucie głodu, sprawiając, że najadamy się mniejszą porcją. W przypadku osób, które są na diecie i skrupulatnie liczą kalorie, takie działanie jest nie do przecenienia. Mimo iż obie rośliny są do siebie zbliżone pod tym względem, są też pewne cechy, które różnią je między sobą.
Jak stosować babkę płesznik i babkę jajowatą? Proporcje, dawkowanie, pora spożywania
Babka płesznik i babka jajowata dostępne są w wielu różnych formach. Najbardziej praktyczna i najłatwiejsza w użyciu jest babka płesznik mielona. Można dodawać ją do posiłków, posypywać nią jogurty, czy muesli lub przygotowywać napary. To najpopularniejsza forma babki płesznik jak spożywać babkę jajowatą? Babka jajowata może być przygotowywana również w formie nasion. Wystarczy zalać ją wodą i odstawić na kilka minut do otrzymania konsystencji lekkiego żelu. Gotową mieszankę można po prostu wypić. To, czego nie posiada babka płesznik a babka jajowata tak, to łuska, którą również można wykorzystywać w celach leczniczych.
Najlepsze rezultaty przynosi spożywanie obu roślin równocześnie. Dzięki temu ich dobroczynne właściwości będą się dopełniać i działać jeszcze skuteczniej. W sprzedaży dostępne są preparaty zawierające w swoim składzie zarówno nasiona babki płesznik, jak i łuski babki jajowatej. Decydując się na stosowanie babki jajowatej i babki płesznik należy dbać o spożywanie odpowiedniej ilości wody. Przyjmuje się, że powinny to być minimum dwa litry wody dziennie. W przeciwnym razie możemy się odwodnić.
Jeśli przyjmowanie babki ma służyć leczeniu zaparć, powinniśmy dodawać ją do każdego posiłku, aż do momentu ustąpienia nieprzyjemnych objawów. Jeśli sięgamy po babkę profilaktycznie, wystarczy, że będziemy ją spożywać raz dziennie. Dawkowanie babki płesznik powinno być dopasowane do indywidualnych potrzeb. Za uniwersalną dawkę przyjmuje się jedną łyżeczkę dziennie.
Babka jajowata na zaparcia - jak stosować, aby uregulować pracę jelit?
Babka jajowata ma delikatne właściwości przeczyszczające, dlatego może pomóc w łagodnym pozbyciu się zaparć i usuwać wzdęcia. Babka jajowata skutecznie wspomaga również usuwanie toksyn z organizmu, bardzo dobrze go oczyszczając. Warto pamiętać o tym, że kiedy problem zaparć minie, nie powinniśmy automatycznie odstawiać babki. Jeśli zależy nam na tym, by utrzymać efekt lekkości, a zaparcia już nie powróciły, powinniśmy kontynuować jej regularne spożywanie. Babka jajowata na zaparcia może być przyjmowana przez dłuższy czas, bez żadnych skutków ubocznych.
Babka płesznik na odchudzanie - jak spożywać, aby zminimalizować uczucie głodu?
Po babkę płesznik często sięgają osoby odchudzające się, ze względu na wspomniane wyżej uczucie sytości, jakie zapewnia. Babka płesznik swoje właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości błonnika. Ponadto ogranicza wchłanianie tłuszczu. Poza tym babka płesznik wpływa na obniżenie frakcji LDL cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone badaniami, a także wspiera ogólną odporność organizmu. Babka jajowata na odchudzanie sprawdza się nieco gorzej niż babka płesznik. Stosując babkę płesznik na odchudzanie, należy zadbać również o picie większej ilości wody. Dzięki temu zawarty w niej błonnik będzie mógł pęcznieć i powodować uczucie sytości. Wiesz już, jak działa babka płesznik i jak stosować zawierające ją preparaty, by maksymalizować ich pozytywny wpływ na Twój organizm.
Insulinooporność i cukrzyca - co łączy babkę jajowatą, babkę płesznik oraz siemię lniane?
Babka jajowata sprzyja obniżeniu poziomu cukru we krwi, co ma duże znaczenie dla chorujących na cukrzycę. Babka jajowata i babka płesznik mają podobne zastosowanie jak siemię lniane. Wszystkie te nasiona po kontakcie z wodą żelują, tworząc galaretkę. Stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego w formie nierozpuszczalnej. Ogranicza on wchłanianie cukru z jelit do krwi, co przekłada się na obniżenie odpowiedzi glikemicznej organizmu. W praktyce oznacza to, że przy spożywaniu pokarmów bogatych w cukry proste nie będziemy doświadczać tak dużych wahań cukru.
Babka płesznik i babka jajowata - czy dla każdego?
Zanim sięgniesz po babkę płesznik albo babkę jajowatą, powinieneś wiedzieć, że nie w każdym przypadku będą odpowiednim suplementem. Nie powinny stosować ich osoby z niedrożnością jelit. Zdarzają się też przypadki alergii na te rośliny, objawiającej się katarem, kichaniem i opuchlizną powiek. Jeśli zaobserwujesz takie objawy u siebie, jak najszybciej zakończ przyjmowanie babki, a w razie ostrej reakcji alergicznej, skonsultuj się z lekarzem. U zdrowych osób, bez skłonności do uczuleń, stosowanie babki jajowatej i babki płesznik nie powinno nieść za sobą żadnych przykrych skutków ubocznych. Mimo wszystko warto uzgodnić jej przyjmowanie z lekarzem, zwłaszcza jeśli chorujemy na choroby przewlekłe i regularnie przyjmujemy jakieś leki.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.