Z naszego artykułu dowiesz się:
- jak wybierać produkty poprawiające kondycję kardiologiczną;
- jakie są kluczowe zasady diety korzystnej dla serca;
- co lubi serce;
- jakie produkty są wskazane przy diecie kardiologicznej;
- jakie są najzdrowsze owoce na serce;
- jakie soki na wzmocnienie serca wybierać;
- które witaminy wspierają serce;
- jak powinien wyglądać tygodniowy jadłospis dla zdrowego i silnego układu sercowo-naczyniowego.
Zobacz również: "Dieta miażdżycowa – czym się charakteryzuje oraz czego trzeba unikać?".
Dieta na zdrowe serce - jak wybierać produkty poprawiające kondycję kardiologiczną?
Dieta na zdrowe serce powinna obejmować produkty, które są w stanie zregenerować układ sercowo-naczyniowy. Zasada jest prosta - unikamy produktów przetworzonych, sztucznych i wysokokalorycznych, które mogą powodować odkładanie się cholesterolu. Bardzo ważne jest, aby w diecie dominowały zdrowe tłuszcze, różnorodne warzywa i owoce, a także wartościowe białko. Koniecznie należy ograniczyć alkohol i papierosy. Używki w drastyczny sposób wpływają na serce, dlatego tak ważne jest, aby ograniczyć ich spożycie. Zaleca się, aby czytać etykiety produktów, dzięki czemu możliwa będzie rezygnacja z przetworzonych towarów, w których znajdziemy mnóstwo konserwantów i sztucznych barwników.
Dieta kardiologiczna - kluczowe zasady
Kardiolodzy już od wielu lat skupiają się na tym, aby uświadomić ludziom, jak duże znaczenie ma dieta w leczeniu chorób kardiologicznych i zapobieganiu ich wystąpienia. Dieta kardiologiczna obejmuje przede wszystkim:
- produkty pełnoziarniste - brązowy ryż i chleb pełnoziarnisty; wyróżniają się wysoką zawartością wartości odżywczych, dzięki czemu możliwe jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału, udaru i chorób sercowo-naczyniowych;
- warzywa i owoce - koniecznie należy stawiać na różnorodność, sięgać po pięć porcji warzyw i owoców dziennie, co pozwoli obniżyć ryzyko chorób serca; pamiętajmy, że wartościowe są nie tylko świeże warzywa i owoce, ale również mrożone, w puszkach i w wielu innych postaciach; oczywiście należy uważać na wysoką zawartość cukru, np. w dżemach;
- oleje roślinne - oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy słonecznikowy, a także olej lniany, wyróżniający się doskonałą zawartością kwasów omega-3;
- białko - roślinne i zwierzęce, np. ryby, fasola, orzechy, soczewica i tłusty nabiał.
Co lubi serce? Produkty wskazane przy diecie kardiologicznej
Dieta sercowa powinna uwzględniać produkty, które są w stanie regenerować serce. Polecane są szczególnie:
- migdały;
- pomidory;
- oliwa z oliwek;
- warzywa zielone liściaste;
- nasiona roślin strączkowych;
- oliwa z oliwek;
- owoce jagodowe;
- ryby morskie;
- jabłka.
Oczywiście warto wiedzieć, że dieta na serce powinna uwzględniać różnorodne owoce i warzywa, które są zbawienne dla zdrowia całego organizmu.
Najzdrowsze owoce na serce - super foods udrażniające żyły i wymiatające złogi z tętnic
Bardzo dużo mówi się o tym, jak ważne w diecie każdego człowieka są owoce i warzywa. Dieta w chorobach serca powinna obejmować kilka rodzajów owoców, które są w stanie udrożnić żyły i wymieść złogi z tętnic. Najzdrowsze owoce na serce to przede wszystkim:
- borówki - bogate w polifenole i antyoksydanty; ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej;
- winogrona - skutecznie chronią przed zawałem serca, miażdżycą, zakrzepicą, nadciśnieniem i chorobami nowotworowymi; w ich składzie znajdziemy sporą ilość naturalnych antyoksydantów;
- jagoda kamczacka - kolejny owoc, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia; chroni przed nadciśnieniem tętniczym, anemią i cukrzycą typu 2.
Oprócz tych owoców warto pomyśleć o spożywaniu jabłek, malin, wiśni, kiwi czy aronii.
Soki na wzmocnienie serca - napoje, które wspierają zdrowie serca
Wiele osób cierpiących na schorzenia układu krążenia może zastanawiać się nad tym, jak zregenerować serce. Do swojej diety warto włączyć soki na wzmocnienie serca. Jednym z najważniejszych jest sok pomidorowy, w którym znajdziemy spore ilości potasu. Warto kilka razy w tygodniu wypić 1 szklankę. Kolejnym napojem jest sok aroniowy. Korzystnie wpływa na serce, wzmacnia je oraz zmniejsza problemy z ciśnieniem. Może być stosowany profilaktycznie na miażdżycę i żylaki. Innym sokiem jest winogronowy. Choć w swoim składzie posiada spore ilości cukru, może korzystnie wpłynąć na obniżenie cholesterolu.
Jakie witaminy wspierają serce? Kluczowe składniki poprawiające pracę układu nerwowego i mięśniowego
Dieta na serce i cholesterol obejmuje również suplementację, która powinna zawierać witaminy i minerały wspierające układ krążenia. Jakie minerały i witaminy na serce? Ważne są witaminy z grupy B, a także magnez i potas, które dbają o prawidłową pracę serca. Kluczowe jest również żelazo, które warunkuje tworzenie się czerwonych krwinek i przepływ tlenu. W suplementach na serce znajdziemy także wiele wyciągów roślinnych, które mogą okazać się pomocne w walce ze schorzeniami serca. To głóg, melisa, serdecznik i wiele innych.
Dieta na serce - tygodniowy jadłospis dla zdrowego i silnego układu sercowo-naczyniowego
Każda osoba, która boryka się z problemami kardiologicznymi, powinna wiedzieć, co lubi serce, aby móc włączyć do swojej diety zdrowe i wartościowe produkty.
Dieta na serce - jadłospis na cały tydzień:
Poniedziałek
- Śniadanie: szklanka soku pomarańczowego, bułka grahamka z pomidorem i serkiem wiejskim
- Obiad: pieczony łosoś, ugotowany brązowy ryż, sałata z ogórkiem i pomidorem
- Podwieczorek: garść borówek
- Kolacja: fasolka po bretońsku i pół grahamki
Wtorek
- Śniadanie: szklanka soku pomidorowego, chleb pełnoziarnisty z twarogiem i rzodkiewką
- Obiad: pieczona pierś z kurczaka, pieczone ziemniaki, sałata z jogurtem
- Podwieczorek: banan
- Kolacja: spaghetti bolońskie z pełnoziarnistym makaronem i mielonym mięsem indyka
Środa
- Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z pomidorem i serkiem wiejskim, sok marchewkowo-jabłkowy
- Obiad: zupa fasolowa, pół grahamki
- Podwieczorek: jabłko
- Kolacja: grillowana pierś z kurczaka z komosą i pomidorem z cebulką
Czwartek
- Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem, cynamonem i jabłkiem, sok jabłkowy
- Obiad: dorsz z pestkami słonecznika podany z soczewicą
- Podwieczorek: duża brzoskwinia
- Kolacja: pasta z białej fasoli i żurawiny
Piątek
- Śniadanie: pasta z makreli z białym serem i dwie kromki chleba pełnoziarnistego, sok pomidorowy
- Obiad: wędzony dorsz, marchewka z groszkiem
- Podwieczorek: winogrona
- Kolacja: fasolka szparagowa gotowana, pół bułki grahamki
Sobota
- Śniadanie: musli na mleku, sok grejpfrutowy
- Obiad: zupa fasolowa z dodatkiem kminku, grahamka
- Podwieczorek: duża garść malin
- Kolacja: 200 gram gotowanej ryby morskiej, grzanka i pomidor
Niedziela
- Śniadanie: 1 gotowane jajko i 2 kromki chleba razowego, sok z aronii
- Obiad: pieczony łosoś skropiony sokiem z cytryny, puree z batatów, dowolna sałata z białej kapusty
- Podwieczorek: kiwi
- Kolacja: spaghetti z pełnoziarnistym makaronem i warzywami
Warto pamiętać o regularnym przyjmowaniu wody mineralnej, najlepiej średnio- lub wysoko zmineralizowanej.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.