Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?

Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką? - zdjęcie

Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczących bezpieczeństwa stosowania postu i jego rodzajów.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • na czym dokładnie polega głodówka,
  • jaki jest cel głodówki,
  • jakie są rodzaje głodówek,
  • jak przygotować się do głodówki i z niej wyjść,
  • czy głodówka może być zagrożeniem,
  • jak przetrwać głodówkę.

Zobacz także: Dieta na zaparcia, czyli jak poradzić sobie z dokuczliwymi problemami z wypróżnianiem? Co można jeść, a czego nie przy zaparciach?

Czym tak właściwie jest głodówka?

Głodówka, nazywana także postem, jak sama nazwa wskazuje, polega na powstrzymaniu się przez pewien czas od spożywania pokarmów. W ścisłym słowa znaczeniu oznacza całkowite zaprzestanie jedzenia i przyjmowanie tylko płynów. Warto jednak pamiętać, że obecnie stosuje się to określenie również w przypadku niskoenergetycznych diet, zakładających spożywanie np. niewielkich ilości warzyw i owoców.

Po co robi się głodówkę?

Istnieje wiele przyczyn, dla których ludzie decydują się na rozpoczęcie głodówki. Jednym z najczęściej wymienianych powodów jest chęć schudnięcia. Zwolennicy tego rozwiązania liczą na efekty głodówki w postaci utraty wagi – traktują ją jak bardziej drastyczną dietę redukcyjną. Inne osoby uważają głodówkę za dobry sposób na detoksykację organizmu. Okresowy post pozwala usunąć zbędne produkty przemiany materii, pozbyć się złogów jelitowych, dodać energii i witalności.

Niektórzy rozpoczynają głodówkę w celach leczniczych. Doskonałym przykładem jest popularna dieta dr Dąbrowskiej, w restrykcyjny sposób ograniczająca przyjmowane pokarmy (nie jest postem w ścisłym znaczeniu tego słowa, ponieważ opiera się na jedzeniu warzyw i owoców). Według dr Dąbrowskiej post owocowo-warzywny pozwala pozbyć się toksyn i zregenerować organizm – wszystko dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Stosowanie tej diety ma uruchamiać tzw. trawienie endogenne, prowadzące do usuwania szkodliwych substancji, złogów i zniszczonych komórek.

Jakie są rodzaje głodówek?

Głodówki możemy podzielić ze względu na czas ich trwania. Do najpopularniejszych należą:

  • głodówka jednodniowa,
  • głodówka trzydniowa,
  • głodówka 7 dni,
  • głodówka 10 dni.

Warto zwrócić uwagę na trend polegający na stosowaniu codziennie czasowej głodówki. Oznacza to, że przez większość dnia pościmy i przyjmujemy jedynie płyny, a w krótkim tzw. oknie żywieniowym możemy zjeść określone pożywienie.

Inny podział głodówek związany jest z przyjmowanymi ograniczeniami lub celem ich stosowania. Jak już wspomniano, obecnie stosowane są również głodówki-diety, podczas których spożywa się niektóre pokarmy lub przyjmuje bardziej kaloryczne płyny (np. soki). Poniżej kilka rodzajów głodówek.

  • głodówka lecznicza – jej celem jest uzyskanie pewnych efektów zdrowotnych, może być zalecona przez lekarza np. podczas walki z otyłością
  • głodówka oczyszczająca – ma na celu detoksykację organizmu
  • głodówka wodna – dopuszcza przyjmowanie jedynie czystej wody
  • dieta sokowa – dopuszcza przyjmowanie soków owocowych i warzywnych
  • głodówka odchudzająca – jej celem jest redukcja masy ciała

Jak przygotować się do głodówki?

Przed rozpoczęciem głodówki warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Jeśli planujemy dłuższą głodówkę, staje się to koniecznością – nie mogą stosować jej osoby mające jakiekolwiek problemy ze zdrowiem, a także kobiety w ciąży. Ważne jest przygotowanie organizmu na głodówkę poprzez ograniczenie kaloryczności przyjmowanych pokarmów na kilka dni przed jej rozpoczęciem. Dzięki temu organizm nie odczuje tak silnie tej zmiany.

Jak poprawnie wyjść z głodówki?

Wychodzenie z głodówki powinno odbywać się stopniowo. Powoli zwiększamy ilość i kaloryczność przyjmowanego pożywienia, przyzwyczajając organizm do większych porcji. W przeciwnym razie musimy przygotować się na tzw. efekt jo-jo. Wiele osób zastanawia się, ile można schudnąć na głodówce. Trzeba podkreślić, że zależy to od różnych czynników: czasu trwania postu, stosowanych ograniczeń, kwestii indywidualnych. Niezwykle ważny jest właśnie etap wychodzenia z głodówki, od którego w dużej mierze zależy trwałość osiągniętego efektu.

Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?

Głodówka nie jest rozwiązaniem dla wszystkich. Powinny korzystać z niej tylko w pełni zdrowe osoby, najlepiej będące pod opieką lekarza lub dietetyka. Chociaż post w wielu przypadkach przynosi pewne korzyści zdrowotne, niestety niesie ze sobą również sporo zagrożeń. Zaliczyć do nich można zaburzenia pracy układu nerwowego, związane z koniecznością zużywania własnego białka i powstaniem nadmiernej ilości związków ketonowych, prowadzących do zakwaszenia organizmu (świadczą o tym np. ketony w moczu). Problemy z pamięcią i koncentracją, zaburzenia nastroju, zawroty głowy i omdlenia to stosunkowo częste skutki uboczne. Mogą pojawić się również problemy z układem pokarmowym, wątrobą lub nerkami. U kobiet długotrwała głodówka doprowadza zwykle do zaburzeń w cyklu miesiączkowym.

Jak przetrwać głodówkę?

Przetrwanie głodówki wymaga sporo silnej woli, jednak odpowiednie przygotowanie znacznie ułatwia sprawę. Jeśli organizm jest przyzwyczajony do mniejszych porcji, objawy takie jak ból brzucha z głodu, irytacja czy ból głowy powinny być mniej dokuczliwe. W razie jakichkolwiek problemów zawsze warto skonsultować się z lekarzem, możemy też kontrolować takie parametry jak poziom cukru we krwi. Niezwykle istotne jest wypijanie dużych ilości płynów – minimum 2 l dziennie.

Głodówka stosowana jest często w celu redukcji wagi czy oczyszczenia organizmu z toksyn. Pamiętajmy o zachowaniu ostrożności i przestrzeganiu zasad pozwalających na bezpieczne przeprowadzenie postu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem