Dieta dr. Dąbrowskiej wzbudza wiele kontrowersji. Z jednej strony polecana jest jako idealny przepis na zrzucenie nadmiarowych kilogramów, a z drugiej obwiniana jest za powodowanie szeregu niedoborów. Z poniższego artykułu dowiesz się: - kto może przejść na dietę Dąbrowskiej? - jakie są główne zasady żywienia na tej diecie? - jakie są wady diety dr Dąbrowskiej? - kim jest doktor Dąbrowska? W artykule zawarte są również ciekawe przepisy i przykładowy jednodniowy jadłospis.
Interesują Cię merytoryczne artykuły na temat diet? Zachęcamy do przeczytania: "Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?"
Do kogo skierowana jest dieta Dąbrowskiej?
Dieta dr Dąbrowskiej kierowana jest do osób, które cierpią z powodu chorób przewlekłych, takich jak m.in. Hashimoto, niedoczynność tarczycy, astma, alergie. Autorka poleca ją również osobom z zakrzepicą, miażdżycą, chorobami układu krwionośnego. Jej zwolennicy twierdzą, że obserwowana jest poprawa u osób cierpiących z powodu choroby Parkinsona, padaczki, stwardnienia rozsianego, jak również w przypadku kobiet z torbielami jajnika i mięśniakami macicy.
W przeciwieństwie jednak do wielu diet takich jak np. dieta wątrobowa, cukrzycowa czy dieta niskowęglowodanowa, ta proponowana przez dr Dąbrowską może bardzo negatywnie odbić się na zdrowym organizmie. Warto to uwzględnić przed podjęciem decyzji o odchudzaniu się w ten sposób. Najlepszym rozwiązaniem będzie zasięgnięcie w tej kwestii porady lekarza prowadzącego.
Jakie są główny zasady diety dr. Dąbrowskiej?
Dieta według Dąbrowskiej jest tak naprawdę dietą warzywno-owocową, której najbliżej jest do formy postu. To dwuetapowy schemat zrzucania zbędnych kilogramów, którego podstawowym założeniem jest jednak eliminacja toksyn z organizmu. Ewa Dąbrowska dietę swojego pomysłu nazywa również "leczniczym postem".
Podstawową zasadą układania jadłospisu zgodnie z wytycznymi dr Dąbrowskiej jest zamieszczanie w nim wyłącznie warzyw i owoców, przez cały okres przebywania na diecie. Po jej zakończeniu możliwe jest poszerzenie puli spożywanych produktów o nasiona, orzechy i warzywa strączkowe, jak np. soczewica. Sporadycznie można pozwolić sobie na mięso czy inne produkty, jednak filarem powinny być wymienione rośliny.
Okres przebywania na diecie powinien być nie krótszy, niż 6 tygodni. W ciągu dnia dopuszczalne jest zjadanie 3. posiłków głównych i 2. przekąsek, których łączna kaloryczność nie powinna przekraczać 600 kcal. Podstawą diety są warzywa, którym mogą w ograniczonym stopniu towarzyszyć również owoce.
Wszystkie posiłki przygotowywane w trakcie diety powinny być jak najmniej przetworzone. Dopuszcza się pieczenie i gotowanie na parze. Zakazana jest sól, ale za to można dowolnie dodawać ulubione zioła. Z napojów zalecana jest czysta, niegazowana woda, ewentualnie herbatki ziołowe lub wywary z warzyw.
Jakie są zalety i wady diety Dąbrowskiej?
Dr Ewa Dąbrowska przekonuje, że polecany przez nią sposób odżywiania doskonale eliminuje z organizmu toksyny i pozwala mu się zregenerować. Takie działanie ma być powodowane uderzeniową dawką przeciwutleniaczy, które mają naturalną zdolność do odmładzania komórek. Ze względu na niską kaloryczność, dieta uruchamia tzw. trawienie endogenne. Oznacza to, że organizm na diecie zaczyna spalać zniszczone komórki i złogi, których do tej pory nie usunął w procesach metabolicznych. Dla porównania: gdy przebywamy na diecie standardowej, energię organizm pozyskuje z węglowodanów i białek, które na bieżąco dostarczamy wraz z posiłkami. Autorka diety jest zdania, że większość przyjmowanych przez nas na co dzień posiłków jest nadmiernie przetworzona, a konserwanty i sztuczne dodatki z żywności atakują nasze jelita sprawiając, że zaczynają one "przeciekać". Temu zjawisku zapobiegać ma dieta Dąbrowskiej. Opinie na ten temat wśród lekarzy są jednak podzielone: nie wszyscy uznają, aby nieszczelne jelita mogły być leczone bardzo ograniczoną i ubogą w składniki odżywcze dietą.
Pierwsze efekty diety Dąbrowskiej są spektakularne i widać je gołym okiem już po kilkunastu dniach. Waga znacząco spada, cera może stać się bardziej promienna i czysta. Sylwetka wydaje się optycznie znacznie szczuplejsza, a brzuch staje się płaski. Miłośnicy diety podkreślają, że dieta pomaga przywrócić naturalny cykl metaboliczny organizmu, poprawia odporność i samopoczucie.
Każda restrykcyjna dieta wiąże się również z negatywnymi konsekwencjami - wyjątkiem od tej reguły nie jest i dieta Dąbrowskiej. Efekty uboczne, które są najczęściej obserwowane to osłabienie, irytacja, złe samopoczucie, rozregulowanie cyklu miesiączkowego, awitaminoza, omdlenia i problemy ze snem. Wszystkie te efekty uboczne powodowane są zbyt małą podażą kalorii i zdecydowanie zbyt małą ilością posiłków. Co więcej, dieta ta zdecydowanie nie zachęca do uprawiania jakiejkolwiek aktywności sportowej, ze względu na brak "paliwa" dla organizmu. Bardzo często po zakończonej diecie obserwuje się efekt jo-jo: wygłodzony organizm zaczyna nadmiernie magazynować tkankę tłuszczową na wypadek kolejnego postu.
Długotrwałe stosowanie diety dr Dąbrowskiej bez nadzoru lekarza i regularnie przeprowadzanych badań może prowadzić do całkowitego wyniszczenia organizmu.
Jakie produkty można jeść w diecie dr. Dąbrowskiej?
Najbardziej polecane warzywa to:
- cebulowe (cebula, por)
- liściaste (sałata, zioła)
- kapustne (brokuł, kalafior, brukselka i wszystkie kapusty)
- psiankowate (z wyjątkiem ziemniaków!)
- korzeniowe (pietruszka, marchew, seler, rzodkiew, buraki)
- kwiaty, jak np. karczochy
- kiełki warzyw
W przypadku owoców można sięgać tylko i wyłącznie po jabłka, cytryny, grejpfruty, maliny, borówki, czarna porzeczka, wiśnie, granat i aronię. Owoce powinny być jednak dodawane jedynie dla smaku i urozmaicenia posiłków, nie powinny stanowić podstawy jadłospisu.
Niestety, ale niedopuszczalne są suszone owoce takie jak daktyle. Chociaż osoby przebywające na diecie mogą sięgać po kwaśne owoce, nie znajdziemy wśród nich rabarbaru czy pomarańczy, które nie są raczej odradzane w przypadku innych diet. Sycące i gęste odżywczo banany również nie mogą być spożywane w trakcie diety dr. Dąbrowskiej.
Przykładowy jadłospis przy diecie Dąbrowskiej
Śniadanie:
- zakwas z buraków
- sok z ulubionego warzywa: np. selera z domieszką marchwi
- herbata zielona
- surówka ze startej marchewki z odrobiną chrzanu i paroma kroplami cytryny
- plastry pomidora z kiszonym ogórkiem i koperkiem
- tradycyjna warzywna zupa
- brokuł na parze
- parę malin dla smaku.
Obiad:
- kompot z jabłek
- herbata malina z jeżyną
- sok z marchwi, pietruszki korzeniowej i dodatkiem jabłka
- surówka z pomidorów, papryki, białej rzodkwi i zielonej cebuli doprawiona pieprzem i odrobiną ostrej papryki
- surówka z selera z jabłkiem i plastrem grejpfruta
- kapuśniak z kiszonej kapusty
- dynia pieczona
- mus jabłkowy z dodatkiem cynamonu lub goździków
Kolacja:
- sok z marchwi i jabłek
- herbatka wieloowocowa bez cukru
- surowy kalafior z ogórkiem kiszonym
- zielona sałata z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
- zupa krem z pomidorów
- gotowane warzywa: marchew, seler i pietruszk
- sałatka z grejpfruta, jabłek i jagód
W ramach przekąsek: mus jabłkowy, małe kiwi, odrobina borówek
Dieta Dąbrowskiej – ciekawe przepisy
Już wiesz, na czym polega dieta Dąbrowskiej. Przepisy, które doskonale sprawdzają się w trakcie postu warzywnego, można również stosować na co dzień - są smaczne i zdrowe, świetnie urozmaicają standardową dietę.
Brukselka w pomidorach
- 0,5 kg świeżej brukselki
- puszka pomidorów
- duża cebula
- rozmaryn suszony
- lubczyk
- Brukselkę umyć, odciąć końcówki i ugotować na parze na półtwardo. Odcedzić.
- Pomidory pokroić w kostkę.
- Cebulę drobno posiekać, poddusić w garnku z grubym dnem.
- Do cebuli dodać pomidory i przyprawy i dusić kilka minut.
- Dodać brukselkę i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut.
W wersji dla osób nie stosujących się restrykcyjnie do zaleceń diety dr Dąbrowskiej, możliwe jest dodanie soli.
Pieczone warzywa
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 4 cebule szalotki
- niewielki burak
- ulubione zioła: np. papryka słodka, papryka wędzona i oregano
1. Wszystkie warzywa pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm
2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
3. Warzywa rozrzucić na wyłożonej papierem blasze
4. Zapiekać przez ok. 15-20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć.
Poza dietą dr Dąbrowskiej powyższy przepis doskonale uzupełnia odrobina oleju, w którym można rozmieszać zioła. Taką przyprawą należy natrzeć warzywa przed wyłożeniem ich na blachę (najwygodniej to zrobić w misce).
Kim jest dr. Ewa Dąbrowska?
Doktor Ewa Dąbrowska jest lekarzem specjalistą ds. chorób wewnętrznych. Głównie zasłynęła jako twórczyni restrykcyjnego jadłospisu. Powstawał on przez wiele lat i bazuje na pracach naukowych Dąbrowskiej, w których autorka przedstawia sposoby radzenia sobie z chorobami cywilizacyjnymi za pomocą diety. Oprócz popularnej diety Dąbrowskiej, lekarka stworzyła również tzw. dietę Daniela, jednak nie spotkała się ona z tak szerokim entuzjazmem. Środowisko lekarskie jest podzielone w kwestii oceniania osiągnięć doktor Dąbrowskiej - jej przeciwnicy są zdania, że jadłospisy przez nią proponowane są zbyt ubogie w składniki odżywcze i mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. W przeciwieństwie do Dąbrowskiej uważają oni, że organizm samodzielnie na bieżąco eliminuje toksyny i nie ma potrzeby stosowania głodówek, aby osiągnąć ten stan.
Doktor Ewa Dąbrowska nie jest jednak jedyną twórczynią popularnej diety, która spotkała się z krytyką: podobne kontrowersje dotyczą np. znanej diety Dukana.
Przechodząc na jakąkolwiek dietę warto stosować się do zaleceń zaufanego lekarza i podejmować rozsądne decyzje w oparciu o zdanie autorytetów.
Interesuje Cię temat diet? Sprawdź nasz kolejny specjalistyczny artykuł: "Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?"
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.