Jagoda kamczacka jest łatwym w uprawie krzewem owocowym z wyglądu podobnym do borówki amerykańskiej. Owoce tego krzewu zostały wpisane na listę nutraceutyków, są to produkty spożywcze łączące zarówno właściwości pożywienia, jak i środków farmaceutycznych. Jagoda kamczacka właściwości - są znane od wieków i wykorzystywane między innymi w medycynie chińskiej, rosyjskiej i japońskiej. Na wyspie Hokkaido owoce te są nazywane nawet "eliksirem życia".
Zobacz także artykuł: Dieta cukrzycowa - co powinien jeść cukrzyk?
W niniejszym artykule dowiesz się między innymi:
- Skąd pochodzi jagoda kamczacka?https://www.wapteka.pl/blog/artykul/borowka-amerykanska-dla-zdrowia-najwazniejsze-wlasciwosci-zdrowotne-borowki-amerykanskiej
- Kiedy można zbierać jej owoce?
- Jakie są właściwości zdrowotne jagody kamczackiej?
- Jagoda kamczacka- leczenie cukrzycy i chorób układu krążenia.
- Właściwości antybakteryjne jagody kamczackiej.
- Ochrona przed promieniowaniem radioaktywnym.
- Sok z jagody kamczackiej właściwości.
- Co można zrobić z jagody kamczackiej?
Długowieczny krzew - skąd pochodzi jagoda kamczacka i gdzie można ją znaleźć?
Jagoda kamczacka znana również pod nazwą wiciokrzew kamczacki pochodzi z Azji północno-wschodniej, krzew ten jest uprawiany także w chłodniejszych krajach Europy. Przywędrowała do nas z Rosji, roślina opisywana była w XVIII wieku przez rosyjskiego przyrodnika, który przebywał na półwyspie Kamczatka, jako "nibyjagoda". Jagoda kamczacka - jej właściwości były opisywane również w starych tekstach chińskich i japońskich. Obecnie jest coraz bardziej popularną rośliną uprawianą w wielu przydomowych ogrodach i sadach.
Sezon na jagodę kamczacką – kiedy zbierać i spożywać dojrzałe owoce?
Jagoda kamczacka ma wiele prozdrowotnych właściwości, a jej uprawa wymaga wiele cierpliwości. Owoce jagody kamczackiej są jednymi z najwcześniej owocujących w naszej szerokości geograficznej. Dojrzewają od połowy maja i można je zbierać do połowy czerwca, mają lekko kwaśny smak z wyczuwalną nutką goryczy. Roślina nie jest zbyt dekoracyjna, a jej główną zaletą są niewielkie wydłużone owoce w niebiesko-czarnym kolorze, pojawiają się 4 lata po posadzeniu. W każdym roku w miarę dorastania rośliny przybywa ich coraz więcej. Krzew dorasta do 2 m wysokości i jest wyjątkowo wytrzymały na mróz, nawet do -45 stopni C.
Prawdziwy superowoc – 8 zdrowotnych właściwości jagody kamczackiej
Owoce wiciokrzewu kamczackiego to wyjątkowe bogactwo witamin i minerałów, ich spożywanie chroni organizm przed wieloma chorobami. Najważniejsze właściwości jagody kamczackiej:
- Łagodzi stany zapalne, ponieważ zawiera polifenole, są one silnymi przeciwutleniaczami i przeciwdziałają np. zapaleniu dziąseł. Pozytywne właściwości przeciwzapalne soku z jagody kamczackiej wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych stawów różnego pochodzenia.
- Działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniacze zawarte w jagodach kamczackich zapobiegają uszkodzeniom komórek i rozwojowi komórek nowotworowych.
- Działanie przeciwcukrzycowe, antocyjany zawarte w jagodach kamczackich mają pozytywny wpływ na poprawę wrażliwości tkankowej na działanie insuliny, pozytywnie wpływają na metabolizm i rozkład cukrów w organizmie.
- Sprawna praca mózgu, ponieważ owoce jagody kamczackiej stymulują do pracy neurony odpowiedzialne za funkcje poznawcze.
- Wysoka wartość odżywcza jagód kamczackich, owoce zawierają wiele witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
- Pozytywne działanie na wzrok, zawartość witaminy A pozytywnie zapobiega rozwojowi zaćmy i plamki żółtej.
- Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom "złego" cholesterolu.
- Przeciwdziałanie infekcjom dróg moczowych, syrop z jagody kamczackiej ma właściwości moczopędne i bakteriobójcze.
Jagoda kamczacka w leczeniu cukrzycy i chorób układu krążenia
Dieta zawierająca produkty z jagody kamczackiej jest sposobem na to, jak zatrzymać cukrzycę. Badania wykazały, że jagoda kamczacka wyrównuje poziom glukozy i lipidów we krwi, dlatego są to owoce wskazane dla cukrzyków. Jej obecność w diecie znacząco zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy. Owoce jagody kamczackiej są dobrym rozwiązaniem na to, jak obniżyć cholesterol LDL, który ma niekorzystny wpływ na organizm, wzmacniają również naczynia krwionośne, neutralizując enzymy niszczące tkankę łączną. Pomagają w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi.
Właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne jagody kamczackiej
Związki polifenolowe mające działanie przeciwbakteryjne zawarte w jagodzie kamczackiej, hamują rozwój bakterii Helicobacter Pylori, która wywołuje chorobę wrzodową żołądka, dlatego można powiedzieć, że są to owoce antybakteryjne. Antyoksydanty zawarte w jagodzie kamczackiej usuwają wolne rodniki, a także przeciwdziałają ich powstawaniu, jest to bardzo ważne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, nowotworów i chorób układu krążenia. Liście jagody kamczackiej właściwości, na które warto zwrócić uwagę to skuteczność w leczeniu ran, mają one cechy antyseptyczne i zazwyczaj są stosowane w formie sproszkowanej.
Ochrona przed promieniowaniem radioaktywnym – zobacz, co mówią eksperci
Eksperci potwierdzają, że jagoda kamczacka wykazuje wyjątkowo dobroczynne właściwości, ponieważ chroni przed promieniowaniem słonecznym i radioaktywnym. Proces ochrony przed nadmiernym promieniowaniem oparty jest o eliminację wolnych rodników z organizmu. Występujące w wysokich stężeniach antocyjany oraz towarzyszące im związki flawonoidowe uważane są za silne antyoksydanty, które mają lepsze działanie niż witamina E, beta-karoten i witamina C. Jagoda kamczacka właściwości, jakie posiada, to także usuwanie z organizmu metali ciężkich, co jest bardzo przydatne w przypadku zatrucia tymi związkami.
Sok z jagody kamczackiej – poznaj prozdrowotne wartości tego napoju
Owoce jagody kamczackiej można zbierać tylko ręcznie, dlatego proces ten jest wyjątkowo czasochłonny i kosztowny. Z tego powodu uprawa przemysłowa jest nieopłacalna, a przetwory są zarezerwowane wyłącznie dla osób, które mają krzew w swoim ogrodzie. Jagoda kamczacka to samo zdrowie, a przeciwwskazania do jej spożywania i robienia przetworów występują tylko wtedy, kiedy owoce jagód nie są w pełni dojrzałe. W trakcie zrywania trzeba zwrócić na to szczególną uwagę. Jest wiele pomysłów na to, co można zrobić z jagody kamczackiej, są to konfitury, soki, nalewki i wina. Sok z jagody kamczackiej również ma pozytywne właściwości - przede wszystkim łagodzenie objawów wielu chorób skóry, stosowany wewnętrznie działa wspomagająco w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Związki fenolowe zawarte w soku mają właściwości przeciwzapalne, przeciwdziałają otyłości, cukrzycy, normalizują krążenie i ciśnienie krwi.
Smacznie i zdrowo – co można zrobić z jagody kamczackiej?
Jagody kamczackie są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne, można je dodawać do koktajli, deserów, smoothie. Zastanawiając się, co można zrobić z jagody kamczackiej, należy pamiętać, że warto korzystać z jej dobrodziejstw poza sezonem letnim, dlatego można przeznaczyć trochę czasu na przygotowanie galaretek, dżemów, soków i nalewek. W zależności od upodobań przetwory można wzbogacać innymi owocami, np. porzeczkami, jeżynami i przyprawiać cynamonem albo goździkami.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.