Kapary - pożywienie dla serca i mózgu. Właściwości, witaminy, potencjał przeciwnowotworowy

Kapary - pożywienie dla serca i mózgu - zdjęcie
Kapary to jeden z ciekawszych produktów pochodzenia roślinnego, który zajmuje ważne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej, uchodzącej za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania na świecie. Przyprawa jest istotnym źródłem korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych.

W artykule odpowiemy na pytania:

  • czym dokładnie są kapary,
  • jakie mają właściwości odżywcze,
  • czy wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • na czym polega ich działanie antyoksydacyjne,
  • jak pomagają w leczeniu niedokrwistości,
  • w jaki sposób wspierają układ trawienny,
  • dlaczego warto stosować zasady diety śródziemnomorskiej.

Zobacz także artykuł: "Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady, wady i zalety oraz jadłospis? Czy warto przejść na dietę śródziemnomorską?".

Kapary: smak, pochodzenie, zastosowanie w kuchni i medycynie

W pierwszej kolejności odpowiedzmy na pytanie, gdzie rosną kapary. Kapary cierniste to roślina z rodziny kaparowatych, występująca naturalnie na terenach Azji Mniejszej i w rejonie śródziemnomorskimSzczególną popularność zyskała w Europie, gdzie stała się ważnym składnikiem kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej.

Dlaczego warto sięgnąć po kapary? Smak jest wyjątkowo intensywny, odznaczający się cierpkością i goryczą. Często kojarzy się ze smakiem oliwek z dodatkiem pieprzu lub chrzanu. Charakterystyczny aromat sprawia, że z powodzeniem można dodawać je do ryb, pieczonych mięs oraz sałatek.

Kapary to ususzone pąki kaparu ciernistego. Najczęściej spożywa się je pod postacią kiszoną lub marynowaną. Jak wyglądają kapary? Wyróżniają się niewielkimi rozmiarami i okrągłym kształtem. Tradycyjnie uważa się, że początkowo były wykorzystywane w kuchni Bliskiego Wschodu i Azji Mniejszej, skąd przywędrowały na południe Europy.

Co wyróżnia kapary? Właściwości zdrowotne i lecznicze sprawiają, że jest to jedna z najchętniej wykorzystywanych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej, stając się ważnym elementem zdrowego odżywiania. Słyną z bogatej zawartości polifenoli, witamin, minerałów i składników odżywczych.

Kapary – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Czy kapary są zdrowe? Kwiaty kaparów ciernistych składają się w ponad 80% z wody, będąc jednocześnie ważnym źródłem witamin A, C i K. Witamina A odpowiada za regulowanie procesów zachodzących w naszym organizmie. Warunkuje prawidłowe widzenie, wzmacnia układ odpornościowy oraz uczestniczy w produkcji białych krwinek. Witamina C wspomaga produkcję żelaza, wspiera gojenie się ran oraz poprawia pracę neuroprzekaźników, wpływając korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Na co jeszcze pomagają kapary? Właściwości zdrowotne rośliny obejmują także pozytywny wpływ na układ kostny oraz układ krążeniowo-naczyniowy. Witamina K zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi oraz zwiększa mineralizację kości, stanowiąc ważny składnik profilaktyki zdrowia. Kapary pomagają przy tym wleczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i pęcherza moczowego. Wiele osób ceni je ponadto z powodu ich korzystnego wpływu na układ trawienny. Pomagają zmniejszyć wzdęcia oraz pobudzić apetyt.

Przeciwnowotworowy potencjał kaparów - co mówią badania?

Wartości odżywcze kaparów obejmują m.in. działanie przeciwnowotworowe. Wśród ważnych składników możemy wymienić m.in. witaminę A, która skutecznie wzmacnia układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworu. Co więcej, charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartości polifenoli, czyli antyoksydantów. Polifenole to aktywne substancje roślinne, który charakteryzują się działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwstarzeniowym.

Jednym z ważnych składników jest kwercetyna, która zmniejsza namnażanie się komórek rakowych. Rutyna natomiast doskonale zwalcza wolne rodniki, skutecznie chroniąc komórki naszego organizmu. Badania potwierdziły, że wyciąg z kaparów powoduje śmierć komórek kancerogennych.

Kapary jako źródło przeciwutleniaczy

Co szczególnego znajduje się w kaparach? Antyoksydanty, takie jak rutyna czy kwercetyna. To właśnie rutyna odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych, spowalnia utlenianie witaminy C oraz chroni przed działaniem wolnych rodników. Razem z selenem wykorzystywana jest w okresie grypowym. Wzmacnia system odpornościowy, umożliwiając szybsze wyleczenie infekcji.

Kwercetyna natomiast hamuje wydzielanie mediatorów stanu zapalnego, ograniczając występowanie reakcji alergicznej. Jako środek przeciwutleniający jest wykorzystywana m.in. do odbudowy bariery jelit oraz obniżania ciśnienia tętniczego. Zapobiega ponadto rozwojowi miażdżycy i innych poważnych chorób kardiologicznych. Skutecznie spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływając na wygląd cery.

Kapary w walce z niedokrwistością

Na co pomagają kapary? Przyprawa bywa stosowana w walce z niedokrwistością. Roślina wyróżnia się bogatą zawartością żelaza, które uczestniczy w produkcji hemoglobiny oraz transporcie tlenu. Właśnie dlatego uchodzi za jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów leczenia anemii, która może prowadzić do wielu uciążliwych objawów. Choroba często uważana jest za przyczynę przewlekłego zmęczenia, utraty apetytu oraz ogólnego osłabienia organizmu. Pamiętaj również o tym, że żelazo wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego.

Kapary a trawienie – jak wspierają układ pokarmowy?

Kapary pomagają także w regulowaniu układu trawiennego. Mogą sięgać po nie osoby cierpiące na dolegliwości ze strony wątroby i układu pokarmowego. Skutecznie pomagają w łagodzeniu wzdęć oraz uczestniczą w odbudowie naturalnej bariery jelitowej. Co więcej, usprawniają procesy metaboliczne oraz przeciwdziałają biegunce. Jest to przyprawa ceniona jednocześnie wśród osób przestrzegających zasad diety redukcyjnej. Wykazują wyjątkowo niską kaloryczność, wzbogacając smak różnego rodzaju potraw.

Kapary a dieta śródziemnomorska – wpływ na zdrowie serca

Kapary stanowią ważny element zdrowego odżywiania. Dieta SIRT oraz dieta śródziemnomorska często odwołują się do korzystnego wpływu przyprawy na zdrowie człowieka. Białka sirtuiny, niacyna, miedź, sód i żelazo sprawiają, że jest to jeden z najważniejszych produktów spożywczych.

Do czego dodajemy kapary? Ich smak doskonale komponuje się z rybami i owocami morza. Możesz dodawać je do dorsza oraz krewetek. Świetnie sprawdzą się także jako uzupełnienie pasty na kanapki z łososiem. Możesz z powodzeniem dodawać je również do ulubionych sosów i sałatek. Mogą być wykorzystane jako jeden ze składników marynat do dań mięsnych, w tym potraw na bazie drobiu. Jeśli zależy Ci na regularnym dodawaniu kaparów do swojego menu, możesz wzbogacić nimi zapiekanki oraz kanapki. Pamiętaj jednak o tym, że nie należy spożywać ich zbyt dużo. Zawierają bowiem znaczne ilości słodu. Kto nie powinien jeść kaparów? W ciąży nie musisz się ich obawiać. Jednak nie należy podawać ich w zbyt dużej ilości małym dzieciom ze względu na dużą zawartość soli.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań.&n...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Przeziębienie i grypa

Katar i zatkany nos częste objawy przeziębienia: 5 skutecznych sposobów jak szybko odblokować zatkany nos?
Zatkany nos to jedna z najbardziej uciążliwych dolegliwości towarzyszących przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Utrudnia swobodne oddychanie, zaburza sen i obniża komfort życia. Na szczęście...

Układ pokarmowy

Zaburzenia pracy jelit – przyczyny, objawy, leczenie
Zaburzenia pracy jelit to częsty problem, który może objawiać się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Ich przyczyny są różnorodne – od nieprawidłowej diety ...

Układ oddechowy

Wirus hMPV - cichy sprawca infekcji dróg oddechowych: co musisz wiedzieć od objawów po diagnostykę i leczenie
Ludzki metapneumowirus (hMPV) to stosunkowo mało znany, lecz powszechnie występujący patogen, który wywołuje infekcje dróg oddechowych. Choć objawy zakażenia przypominają grypę lub przeziębienie, wirus ten ...

Choroby skóry

Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Skuteczne zabiegi i polecane produkty
Blizny potrądzikowe to problem, z którym boryka się wiele osób, niezależnie od wieku. Choć trądzik sam w sobie może być uciążliwy, to często jego skutki w postaci blizn są jeszc...

Choroby i dolegliwości

Nietrzymanie moczu w nocy – jak odzyskać spokojny sen?
Nietrzymanie moczu to dolegliwość, która może dotknąć każdego, niezależnie od wieku i płci. Statystycznie, zmagają się z nią częściej kobiety, przede wszystkim ze względu na anatomię u...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jakie witaminy i suplementy zażywać po 65. roku życia? Ranking najlepszych produktów dla seniora na 2025 rok
Z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby żywieniowe i może mieć trudności z przyswajaniem niektórych składników odżywczych. Właściwie dobrana suplementacja może znacząco wpłynąć na jakość życia seniorów, wspierając ich zdrowie i d...

Układ nerwowy

Jak zwiększyć poziom testosteronu? Naturalne metody i najlepsze boostery testosteronu
Testosteron to kluczowy hormon występujący zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, który wpływa nie tylko na libido i samopoczucie, ale ma znacznie szersze spektrum działania na organizm. Utrzymanie jego prawidłowego poziomu jest możliwe dzięki...

Układ rozrodczy i moczowy

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać, aby złagodzić objawy choroby?
Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub podagra, to przewlekła choroba zapalna dotykająca około 1% populacji. Charakteryzuje się stanami zapalnymi stawów i nerek, spowodowanymi nadmiernym gromadzeniem się kwasu moczowego w organiz...

Pierwsza pomoc

Zawał serca – objawy, przyczyny i rozpoznanie na wczesnym etapie
Współczesny styl życia - ciągły pośpiech, stres i niezdrowe nawyki - może mieć poważny wpływ na zdrowie, szczególnie na nasze serce. Zawał mięśnia sercowego pozostaje jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem