Jaki jest związek pomiędzy kwasem alfa-liponowym a cukrzycą? Kwas ten jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, obniża także poziom cukru we krwi i usprawnia pracę wątroby, dzięki czemu jest zalecanym suplementem dla osób borykających się z cukrzycą, otyłością oraz innymi chorobami. Kwas ALA występuje m.in. w zielonych warzywach i podrobach wołowych, jednak warto go suplementować w syntetycznej postaci.
Z poniższego artykułu dowiesz się:
- w jaki sposób działa kwas alfa-liponowy i jakie jest jego zastosowanie;
- dlaczego kwas ALA stosuje się w leczeniu neuropatii cukrzycowej;
- jakie jest zalecane dawkowanie kwasu alfa-liponowego;
- przy jakich chorobach i dolegliwościach warto przyjmować ten suplement;
- w jakich produktach odnajdziemy kwas ALA;
- z czym łączyć ten suplement diety.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o cukrzycy i suplementach dla diabetyków, zobacz także artykuł: „Dieta cukrzycowa – co powinien jeść cukrzyk? Produkty dozwolone i przeciwwskazane dla chorych na cukrzycę”.
Kwas alfa-liponowy – działanie i szerokie zastosowanie
Kwas alfa-liponowy (ALA) to kwas tłuszczowy działający w organizmie podobnie jak witaminy. Ma on szereg różnorodnych funkcji, między innymi neutralizowanie szkodliwych wolnych rodników, spowalnianie procesu starzenia się tkanek, zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych czy działanie przeciwzapalne. Wśród właściwości kwasu alfa-liponowego można także wymienić niwelowanie odczucia bólu oraz regenerację i udział w procesach przeciwutleniania. Związek ten ma także właściwości immunomodulacyjne oraz hipoglikemizujące, a także pozwala zredukować negatywne skutki chemioterapii.
Kwas ALA okazuje się niezwykle pomocny w walce z różnymi chorobami i dolegliwościami, m.in. astmą, cukrzycą, stwardnieniem rozsianym, miażdżycą oraz otyłością.
Kwas alfa-liponowy jako środek prewencyjny i leczniczy w neuropatii cukrzycowej
Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, ALA doskonale neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu sprawdza się w zapobieganiu oraz leczeniu neuropatii cukrzycowej. Kwas alfa-liponowy poprawia także wrażliwość organizmu na insulinę oraz obniża stężenie glukozy i znacznie przyspiesza metabolizm, co pozwala na skuteczne zapobieganie cukrzycy, a w przypadku osób cierpiących na tę chorobę – redukowanie dolegliwości bólowych oraz leczenie neuropatii cukrzycowej.
Pogromca wolnych rodników, czyli kwas ALA w profilaktyce skutków cukrzycy – dawkowanie
Kwas ALA jest często nazywany „pogromcą wolnych rodników” czy też „królem antyoksydantów”. Jego działanie wykorzystywane jest w profilaktyce skutków cukrzycy, gdyż niwelowanie tzw. stresu oksydacyjnego znacznie zmniejsza ryzyko uszkodzenia włókien nerwowych i śródbłonka naczyń krwionośnych, a ponadto redukuje glikację białek i powstawanie stanów zapalnych. Kwas alfa-liponowy znacznie zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę oraz nasila wychwytywanie glukozy z krwi przez mięśnie i wątrobę, co bezpośrednio wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Skutecznie ogranicza więc rozwój neuropatii cukrzycowej i związane z nią dolegliwości bólowe.
Rekomendowane dawkowanie kwasu alfa-liponowego wynosi od 200 do 600 mg na dobę, w postaci tabletek, kapsułek bądź też infuzji żylnych. Preparaty i suplementy przy cukrzycy powinny być stosowane na czczo, czyli co najmniej pół godziny przed posiłkiem lub dwie godziny po jego zakończeniu.
Oprócz suplementów zawierających kwas alfa-liponowy, przy cukrzycy warto także sięgnąć po witaminy dla diabetyków, których niedobór związany jest ze specyficzną dietą. Jakich witamin brakuje przy cukrzycy? Najczęściej są to witaminy z grupy B, głównie B12, a także witamina C oraz E. Osoby borykające się z tą przypadłością powinny zadbać o dostarczanie odpowiedniej ilości tych składników w postaci suplementów diety czy innych dostępnych na rynku preparatów.
Właściwości antyoksydacyjne – kwas ALA pomocny w walce z otyłością
Działanie kwasu alfa-liponowego nie ogranicza się jedynie do profilaktyki czy leczenia cukrzycy. Właściwości antyoksydacyjne tego związku skutecznie pomagają w zwalczaniu otyłości, poprawiając metabolizm węglowodanów i tłuszczów oraz ograniczając wytwarzanie w organizmie chemeryny odpowiedzialnej za zwiększenie predyspozycji do otyłości. Kwa ALA redukuje tkankę tłuszczową, a także wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych, dzięki czemu stanowi idealne rozwiązanie dla osób borykających się z nadmiarem masy ciała.
Szpinak, brokuły, pomidory – gdzie jeszcze szukać kwasu ALA?
Gdzie występuje kwas alfa-liponowy? Związek ten odnajdziemy przede wszystkim w warzywach, takich jak ziemniaki, brokuły, brukselka, zielony groszek szpinak czy pomidory. Kwas ALA obecny jest także w otrębach ryżowych oraz produktach mięsnych – na przykład w sercu, nerkach, śledzionie i móżdżku wołowym.
Niestety kwas alfa-liponowy w naturalnej postaci często jest niewystarczający, aby skutecznie walczyć z cukrzycą, otyłością czy innymi chorobami. W takim przypadku warto sięgnąć po leki i preparaty zawierające ten związek w odpowiedniej ilości. Warto także zwrócić uwagę, że organizm znacznie lepiej przyswaja syntetyczny kwas ALA, niż występujący w warzywach czy podrobach mięsnych.
Kwas alfa-liponowy pomocny nie tylko w cukrzycy – przy jakich schorzeniach warto go przyjmować?
Szerokie działanie kwasu ALA czyni go idealnym suplementem nie tylko w przypadku cukrzycy czy leczenia otyłości, ale także innych chorób i dolegliwości. Związek ten przyspiesza metabolizm oraz spowalnia procesy starzenia się ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne. Obniża także ciśnienie krwi oraz rozluźnia żyły i tętnice, dzięki czemu jest nieoceniony w leczeniu miażdżycy oraz profilaktyce rozmaitych schorzeń układu krwionośnego.
Z powodzeniem możemy stosować kwas alfa-liponowy na nerki oraz wątrobę, usprawniając pracę tych organów i chroniąc je przed uszkodzeniami. Warto przyjmować ten suplement także w przypadku stanów zapalnych i chorób zwyrodnieniowych stawów, a nawet depresji.
Na co zwrócić uwagę, przyjmując kwas alfa-liponowy? Przeciwskazania i konsultacja z lekarzem
Przyjmowanie kwasu alfa-liponowego jest ściśle uzależnione od celu, w jakim dana osoba chce go suplementować. Inaczej będzie wyglądało dawkowanie profilaktyczne, a inaczej leczenie cukrzycy, miażdżycy czy innych chorób. Warto więc pamiętać, aby konsultować suplementację kwasu ALA ze specjalistą.
Z czym łączyć kwas alfa-liponowy? Niewątpliwie korzystną praktyką będzie przyjmowanie tego suplementu wraz z kreatyną, dzięki czemu dodatkowo usprawnimy wchłanianie substancji i usprawnimy procesy metaboliczne zachodzące w organizmie.
Przez rozpoczęciem przyjmowania kwasu ALA należy umówić się na konsultację z lekarzem, gdyż przedawkowanie tego związku może spowodować dolegliwości układu pokarmowego, takie jak biegunka czy bóle brzucha. Przeciwskazaniem do rozpoczęcia suplementacji jest niedobór witaminy B1, a także spożywanie nadmiernych ilości alkoholu. Kwasu alfa-liponowego nie zaleca się także małym dzieciom oraz kobietom będącym w ciąży lub karmiącym piersią, gdyż nie jest jeszcze znany wpływ tej substancji na ich organizm.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.