Z artykułu dowiesz się:
- dlaczego warto codziennie zjadać owoce jagodowe;
- na czym polega antyoksydacyjna moc jagód;
- jakie związki zawarte w owocach jagodowych wpływają na redukcję stanów zapalnych oraz pracę serca;
- w jaki sposób efektywnie włączyć owoce jagodowe do codziennego menu.
Interesujesz się tematem zdrowego odżywiania? Przeczytaj również: "Superfoods - najzdrowsze produkty dla ciała i umysłu. Dlaczego warto po nie sięgać?".
Moc owoców jagodowych, czyli dlaczego warto spożywać je każdego dnia?
Coraz więcej specjalistów definiuje, że najzdrowsze owoce w Polsce należą do grupy jagodowych. Borówki, truskawki, maliny, ale również jeżyny i jagody to prawdziwe superfoods, które wyróżniają się wysoką zawartością cennych dla zdrowia składników. Ich skórkę oraz miąższ wypełnia cała lista witamin, minerałów oraz innych związków chemicznych, na przykład antocyjanów, które dzięki wysokiej wchłanialności do komórek organizmu człowieka, wspierają zdrowie oraz pracę najważniejszych układów wewnętrznych.
Jakie korzyści płyną z codziennego zjadania owoców jagodowych? Należy do nich:
- antyoksydacja ustroju, czyli ochrona komórek przed działaniem oraz namnażaniem się wolnych rodników;
- poprawa gospodarki węglowodanowej, co zapewnia zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby metaboliczne, jak cukrzyca czy insulinooporność;
- silne działanie przeciwzapalne w każdym obszarze ustroju;
- zapewnienie odpowiedniej podaży składników odżywczych, takich jak antocyjany, karotenoidy, witaminy z grupy B oraz witaminę C;
- naturalne wspieranie pracy serca oraz działania układu immunologicznego.
Antyoksydacyjna siła owoców jagodowych
Zdrowe jagody, truskawki, borówki czy jeżyny zawierają bardzo duże ilości witaminy C. Polifenole w owocach jagodowych oraz jej dodatek sprawiają, że te wyjątkowe superfoods są doskonałym antyoksydantem. Ich moc antyoksydacyjna polega przede wszystkim na walce z wolnymi rodnikami. Właściwa ilość przeciwutleniaczy w diecie pozwala efektywnie niszczyć je, a także zapobiegać ich namnażaniu, czego efektem jest hamowanie degradacji komórek ciała. Dlatego właśnie warto regularnie spożywać owoce jagodowe. Właściwości antyoksydacyjne to coś, czym zdecydowanie wyróżniają się te owoce na tle innych.
Dodatkowo, owoce jagodowe zawierają wysoką ilość antocyjanów. To czerwony barwnik obecny między innymi w truskawkach, którego najważniejszą rolą jest hamowanie fizjologicznego procesu starzenia się organizmu, co wpływa na jakość pracy organów wewnętrznych, ale również na wygląd zewnętrzny. Codzienne spożywanie produktów spożywczych z tej grupy z pewnością poprawi gładkość oraz jędrność skóry oraz kondycję paznokci i włosów.
Ostrość umysłu i dobra pamięć, czyli jak jagody wspierają funkcje poznawcze?
Najnowsze doniesienia specjalistów mówią, że zjadanie owoców jagodowych wpływa na poprawienie pamięci i koncentracji u osób starszych, dzieci, a także dorosłych. Okazuje się, że owoce z tej grupy oddziaływają bezpośrednio na mózg oraz cały układ nerwowy, chroniąc go przed starzeniem spowodowanym działaniem wolnych rodników.
Warto również zaznaczyć, że składniki chemiczne obecne w owocach jagodowych, takie jak polifenole w naturalny sposób stymulują neurogenezę. Neurogeneza jest procesem, podczas którego dochodzi do powstawania neuronów, czyli komórek tworzących układ nerwowych. W praktyce oznacza to, że wewnątrz struktur mózgowych dochodzi do poprawy komunikacji między obszarami mózgu, co przyczynia się do poprawy funkcjonowania zdolności poznawczych, pamięci długotrwałej oraz krótkotrwałej, a także utrzymania dobrego samopoczucia psychicznego. Warto wiedzieć, że dieta dla mózgu, czyli dieta MIND, opiera się właśnie na włączeniu do codziennego jadłospisu owoców jagodowych, które rzeczywiście korzystnie wpływają na jego funkcjonowanie.
Prawdziwi sojusznicy zdrowego serca, czyli jak owoce jagodowe wpływają na kondycję serca?
Ze względu na swoją budowę oraz działanie serce oraz układ krwionośny są narażone na rozwój chorób cywilizacyjnych oraz schorzeń prowadzących do niewydolności tego organu. Owoce jagodowe, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wpływają na budowę układu sercowo-naczyniowego poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych. Taka właściwość bezpośrednio przyczynia się do usprawnienia przepływu krwi i lepszego ukrwienia serca oraz pozostałych organów wewnętrznych.
Najzdrowsze owoce – jagodowe – wykazują również właściwości przeciwmiażdżycowe. Polegają one na efektywnym poprawieniu stanu i funkcjonowania śródbłonka, który wyściela żyły oraz tętnice. Jego dysfunkcja jest bardzo niebezpiecznym zjawiskiem, którego konsekwencją jest odkładanie się złogów wewnątrz naczyń, co prowadzi do zawału serca czy też udaru.
Jak jagody wzmacniają naturalną barierę ochronną organizmu?
Wiele dietetyków oraz medyków opisuje, jak korzystne dla układu odpornościowego jest włączenie do diety zdrowych owoców jagodowych. Wynika to przede wszystkim z ich mocy antyoksydacyjnej, ale również wysokiej zawartości związków chemicznych z grupy polifenoli, do których należą antocyjany, flawonoidy, a także kwas fenolowy.
Ich obecność w diecie silnie stymuluje układ odpornościowy, a dokładniej tworzące go komórki – fagocyty – do lepszej pracy. Dzięki temu układ immunologiczny jest w stanie lepiej wyłapywać patogeny, czyli wirusy, bakterie i grzyby, które atakują organizm, wywołując choroby. Dodatkowym czynnikiem wspierającym działanie odporności poprzez zjadanie owoców jagodowych jest obecność w ich miąższu łatwo przyswajalnej witaminy C, która pomaga w walce z sezonowymi infekcjami.
Rola owoców jagodowych w redukcji stanów zapalnych
Prowadzenie ubogiej diety, a także wpływ czynników środowiskowych, przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych ustroju u coraz większej części społeczeństwa. To bardzo niebezpieczne zjawisko, a bagatelizowanie wewnętrznych zapaleń może skutkować rozwijaniem się chorób cywilizacyjnych, do których należy nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca oraz choroby nowotworowe.
Owoce jagodowe to superfoods, które pomagają efektywnie niwelować stany zapalne oraz zapobiegać ich pojawianiu się w ciele. Takie działanie wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które ochraniają komórki ciała przed rozwijaniem się zapaleń. Dodatkowo, substancje zawarte w jagodach zapewniają lepszą ochronę tkanek przed działaniem czynników oraz patogenów przyczyniających się do rozwoju zapaleń.
Jak włączyć owoce jagodowe do codziennej diety?
Owoce jagodowe wyróżniają się właściwościami, które korzystnie wpływają na zdrowie, kondycję organizmu oraz wygląd zewnętrzny. Włączenie ich do codziennej diety z pewnością przyniesie długoterminowe pozytywne zmiany w ustroju, dlatego warto spożywać je każdego dnia.
Owoce z grupy jagodowych są lubiane przez dorosłych i dzieci ze względu na dobry smak. Istnieje wiele sposobów na włączenie ich do codziennej diety, np.:
- zjadanie owoców jagodowych jako przekąski w sezonie;
- przygotowywanie koktajli oraz smoothie ze świeżych lub mrożonych jagód z dodatkiem mleka, jogurtu oraz zdrowych nasion;
- wykorzystanie ich do przygotowania lodów oraz sorbetów;
- przygotowywanie sałatek owocowych.
Włączenie owoców jagodowych do codziennej diety przynosi wiele korzyści. Najważniejszą z nich jest ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz poprawa funkcjonowania układu immunologicznego, co przyczynia się do zachowania zdrowia.
Źródła:
- Banach K., Rutkowska B., Glibowski P.: Polska „superżywność” w prewencji chorób nowotworowych. Bromat. Chem. Tokyskol. 2017;
- Doroszko M., Janda K., Jakubczyk K.: Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych. 2018;
- https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2019/01/Geriatria_2_2018_07.pdf; pt. "Wpływ diety na zachowanie sprawności funkcji poznawczych przez osoby starsze", Kaluziak A., Krzymińska-Siemaszko R., Wieczorowska-Tobis K, opublikowany w Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.