Czego dowiesz się z artykułu?
- Jak spożywać miód nawłociowy i w jakiej postaci włączyć go do diety?
- Czym charakteryzuje się miód nawłociowy? Smak, krystalizacja i walory spożywcze
- Jaki jest wpływ miodu nawłociowego na odporność, walkę z przeziębieniami i inne problemy zdrowotne?
- Jakie jest zastosowanie miodu z nawłoci i jakie są przeciwwskazania do jego spożywania?
Zobacz także artykuł: "Miód - dlaczego warto po niego sięgać?".
Miód z nawłoci - tajemniczy skarb natury w Twojej codziennej diecie
Miód nawłociowy jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru nawłoci. Nawłoć to roślina zwana również mimozą, złotą rózgą albo złotą dziewicą. Pomaga ona pszczołom przetrwać zimę, gdyż jest jedną z najdłużej kwitnących roślin. Mała częstotliwość występowania miodu nawłociowego wynika z kilku czynników. Przede wszystkim pszczelarze z powodu jego małej produkcji muszą zostawić sporą część na zimę, przez co do sprzedaży nie trafia go wiele. Jak spożywać miód nawłociowy? Jest wiele sposobów. Nadaje się jako dodatek do herbaty, deserów, dressingów do sałatek, można z niego zrobić również nalewki, syropy czy spożywać prosto ze słoika. Wyróżnia się nie tylko doskonałymi walorami smakowymi, ale również właściwościami zdrowotnymi, z których właśnie jest najbardziej znany.
Miód nawłociowy: smak i krystalizacja
Miód nawłociowy ma jasny, słomkowożółty, czasami lekko bursztynowy kolor. W jego przypadku proces krystalizacji następuje stosunkowo szybko - trwa około 3-6 tygodni. Wówczas miód nabiera jaśniejszego koloru i kremowej konsystencji. Nie przypadnie raczej do gustu osobom szukającym miodu płynnego i przezroczystego. Jeśli chodzi o smak, jest on słodki, lecz niezbyt dominujący. Wyczuwa się w nim kwaskowate, lekko gorzkie akcenty. Da się poczuć również łagodny aromat kwiatów nawłoci. Ze względu na dużą aktywność biologiczną miód z nawłoci powinien być przechowywany w stosunkowo niskiej temperaturze. Naturalny, głęboki aromat można zachować dzięki szczelnemu zakręcaniu słoika.
Czy miód z nawłoci jest szkodliwy? Każdy miód jako produkt naturalny charakteryzuje się ryzykiem zakażenia bakteriami i/lub ich metabolitami, również miód nawłociowy. Przeciwwskazania dotyczą przede wszystkim kobiet w ciąży i niemowląt, jednak nie w każdym przypadku. Miód nawłociowy w ciąży może pomóc na poranne mdłości.
Skarbnica przeciwutleniaczy - miód z nawłoci a walka z wolnymi rodnikami
Miód z nawłoci ma liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim zawiera enzymy, kwasy organiczne oraz antyoksydanty, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami i wzmacniają układ odpornościowy. Wolne rodniki to cząsteczki występujące naturalnie w organizmie człowieka. Ważne jest zachowanie równowagi między nimi a przeciwutleniaczami. Jeśli w organizmie człowieka występuje nadmiar wolnych rodników, mogą wystąpić liczne powikłania zdrowotne, przyspieszony zostanie proces starzenia się oraz wzrośnie ryzyko zachorowania na nowotwór. Właśnie dlatego warto spożywać produkty bogate w antyoksydanty, takie jak miód nawłociowy.
Miód nawłociowy a układ immunologiczny – odporność prosto z natury
Na co pomaga miód nawłociowy? Przede wszystkim wspiera układ odpornościowy i daje mu siły do walki z przeziębieniami. Produkt ten wykazuje działanie antybiotyczne na jednym z najwyższych poziomów spośród wszystkich miodów. Dodatkowo działa napotnie, stąd też doskonale wspomaga leczenie wszelkich infekcji górnych dróg oddechowych. Ze względu na jego właściwości wzmacniające układ immunologiczny zaleca się spożywanie go zapobiegawczo, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Miód z nawłoci uznawany jest za bezpieczny, naturalny antybiotyk. Wspiera więc organizm nie tylko podczas przeziębień wywołanych przez wirusy, ale również infekcji bakteryjnych. Skutecznie łagodzi stany zapalne, zakażenia i infekcje. Według niektórych źródeł jego właściwości antybiotyczne są nawet lepsze niż w przypadku słynnego nowozelandzkiego miodu manuka. Zawiera flawonoidy, olejki eteryczne, a także kwasy organiczne, składniki mineralne i witaminy oraz substancje śluzowe.
Właściwości bakteriobójcze i odtruwające miodu z nawłoci
Właściwości bakteriobójcze miodu z nawłoci wynikają przede wszystkim z obecności antocyjanów i flawonoidów. Dzięki tym substancjom produkt wykazuje również właściwości moczopędne. Dodatkowo nawłoć w różnych postaciach jest stosowana jako środek odtruwający, a miód produkowany z niej wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Wykazuje też właściwości przeciwkrwotoczne, antyseptyczne i żółciopędne. Ze wszystkich tych powodów wspiera i wzmacnia organizm.
Jak stosować miód z nawłoci, by cieszyć się jego pełnym potencjałem?
Warto pamiętać, że w przypadku stosowania miodu z nawłoci kluczowa jest regularność. Tylko wtedy będzie można cieszyć się w pełni jego właściwościami. Dzienna zalecana dawka spożywanego miodu nawłociowego nie powinna przekraczać jednak 40 g. Warto również rozrabiać produkt z wodą, by zwiększyć przyswajalność zawartych w nim substancji. Trzeba mieć przy tym na uwadze, że ten miód, tak samo jak inne, jest dość kaloryczny, dlatego osoby stosujące dietę odchudzającą i cierpiące na cukrzycę nie powinny przesadzać z jego ilością.
Miód nawłociowy znalazł też zastosowanie w przygotowaniu kąpieli miodowych, które były znane już w starożytności. Do wody o temperaturze 38 stopni Celsjusza należy dodać 300 g miodu. Kąpiel powinna trwać około 20 minut. Ma ona właściwości relaksujące i uspokajające, rozluźnia mięśnie, odżywia i regeneruje skórę. Miód z nawłoci sprawdza się jako składnik maseczek na twarz i do włosów, peelingów oraz serum regeneracyjnego do ust. Nawłoć ma właściwości zmniejszające stany zapalne i regenerujące zmarszczki.
Podczas spożywania miodu nawłociowego w dowolnej postaci trzeba pamiętać, że nie może on mieć temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza, ponieważ w tej temperaturze zawarte w nim białka ulegają zniszczeniu. W przypadku dodawania go do herbaty najlepiej zadbać o to, by napój był już nieco przestudzony, gotowy do wypicia. Co wybrać do słodzenia: miód nawłociowy czy ksylitol? Wiele zależy od indywidualnych preferencji smakowych, jednak na miód powinny uważać wspomniane już osoby chorujące na cukrzycę. Ten produkt sprawdzi się jako składnik napoju elektrolitowego. Pity o poranku, skutecznie pobudzi do działania.
Jeśli chodzi o miód nawłociowy dla dzieci, nie ma większych przeciwwskazań do podawania produktu, lecz warto zachować rozsądek z uwagi na zawarte w nim cukry proste i kalorie. Będzie on nieodpowiedni dla niemowląt, których układ trawienny jest bardziej wrażliwy.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.