W artykule odpowiemy na pytania:
- jakie witaminy znajdziemy w selerze naciowym,
- czy pomaga na odchudzanie,
- jak wpływa na układ krążenia,
- jak wpływa na trawienie,
- czy pomaga w utrzymaniu zdrowych oczu,
- czy można sięgać po seler naciowy w ciąży,
- jak radzi sobie ze stanem zapalnym,
- czy jest skutecznym afrodyzjakiem,
- jak spożywać seler naciowy.
Zobacz także artykuł: "Co jeść na diecie między posiłkami? Wybieramy najlepsze zdrowe przekąski".
Seler naciowy: witaminy, wartości odżywcze i kalorie
Seler naciowy jest warzywem wyróżniającym się dużą zawartością ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. W tych zielonych łodygach zakończonych drobnymi listkami znajdziemy potas, magnez, wapń, karetonoidy oraz witaminy z grupy B. Zawiera jednocześnie witaminy A, C i K oraz kwas foliowy, który ma kluczowe znaczenie w diecie kobiet spodziewających się dziecka. Pamiętaj o wyjątkowo niskiej kaloryczności rośliny. 100 g selera naciowego zawiera jedynie 14 kcal, dzięki czemu warzywo to stanowi ważny składnik diet odchudzających. Doskonale sprawdzi się w roli samodzielnej przekąski oraz jako dodatek do dania głównego.
Seler naciowy a odchudzanie – skuteczny pomocnik w walce z tkanką tłuszczową
Kiedy warto sięgnąć po seler naciowy? Właściwości warzywa doskonale sprawdzają się u osób będących na diecie odchudzającej. Nie tylko wyróżnia się niską kalorycznością, ale także skutecznie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dostarcza wielu składników odżywczych, dzięki czemu chroni przed pojawieniem się niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów. Najczęściej spożywany jest na surowo lub jako jeden ze składników prozdrowotnych koktajli. Sok z selera naciowego z dodatkiem ogórka i jabłka skutecznie oczyści organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Wpłynie pozytywnie na procesy trawienne, ułatwiając wypróżnianie. Po tak przygotowany napój najlepiej sięgać rano.
Seler naciowy a ciśnienie krwi – korzyści dla serca
Na co jeszcze pomaga seler naciowy? Wartości odżywcze tych łodyg doskonale wpływają na funkcjonowanie układu krążeniowo-naczyniowego. Warzywo jest bogatym źródłem ftalidów i azotanów, które odpowiadają za rozluźnienie naczyń krwionośnych, usprawniając tym samym przepływ krwi. Co więcej, obniżają ciśnienie tętnicze, stanowiąc ważny składnik diety osób dotkniętych schorzeniami kardiologicznymi. Zawarte w nim związki aktywne zmniejszają poziom lipidów, zapobiegając występowaniu miażdżycy i chorób serca. Warto pamiętać o tym, że prozdrowotne działanie selera naciowego znajduje zastosowanie także w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Korzyści dla układu pokarmowego - seler jako przyjazny składnik diety
Seler naciowy stanowi jednocześnie bogate źródło błonnika pokarmowego, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ trawienny. Sok z selera zapobiega występowaniu zaparć, usprawniając perystaltykę jelit. Staje się tym samym ważnym narzędziem profilaktycznym, które zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej oraz nowotworów jelita cienkiego i grubego. Błonnik sprawia, że seler to jeden z ulubionych składników osób na diecie redukcyjnej. Doskonale sprawdzi się również w diecie osób cierpiących na hemoroidy, ułatwiając codzienne wypróżnianie. Słynie z wysokiej zawartości antyoksydantów, które minimalizują ryzyko wrzodów i stanów zapalnych żołądka.
Korzyści dla wzroku - seler jako źródło niezbędnych witamin wspierających zdrowie oczu
Dlaczego warto sięgnąć po seler naciowy? Witaminy i minerały zawarte w tym warzywie doskonale wpływają na kondycję narządu wzroku. Witamina A nie tylko pozytywnie oddziałuje na wygląd i kondycję skóry, włosów i paznokci, ale także warunkuje prawidłowe widzenie. Jest ona jednym z najsilniejszych antyoksydantów, wpływając pozytywnie na stan siatkówki oka. Ponadto zapobiega występowaniu kurzej ślepoty i zespołowi suchego oka. W tym miejscu należy wspomnieć o witaminie C i E, które dodatkowo zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej, związanej z naturalnym procesem starzenia. Luteina i zeaksantyna zmniejszają natomiast negatywny wpływ promieniowania słonecznego oraz ryzyko wystąpienia zaćmy.
Seler naciowy jako wsparcie w ciąży – naturalne źródło kwasu foliowego i witamin
Warzywo zajmuje ważne miejsce w diecie kobiet w ciąży. Stanowi naturalne źródło kwasu foliowego, czyli witaminy B9. Bierze udział w regulacji produkcji czerwonych krwinek, zapobiegając występowaniu anemii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia wrodzonych wad serca oraz zaburzeń rozwoju cewy nerwowej, a ponadto chroni przed przedwczesnym porodem. Seler naciowy zawiera również żelazo, które wspiera działanie układu nerwowego.
Właściwości przeciwzapalne selera naciowego - jak wpływa na zdrowie?
Seler naciowy zawiera ponad 80 korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy odpowiada za leczenie stanów zapalnych toczących się w organizmie. Flawanole oraz luteolina skutecznie zmniejszają aktywność białek związanych z występowaniem ognisk zapalnych. Najsilniejsze działanie ochronne wykazują na komórki mózgowe oraz ściany żołądka. Tym samym stają się ważnym składnikiem profilaktycznym przeciwko chorobie Alzheimera. Cząsteczki zapalne przyczyniają się bowiem do uszkodzenia mózgu, skutkującego występowaniem zaników pamięci oraz pogorszeniem funkcji poznawczych.
Seler naciowy jako naturalny afrodyzjak dla kobiet i mężczyzn
Łodyga selera często nazywana jest „warzywem miłości”, będąc świetnym afrodyzjakiem dla kobiet i mężczyzn. Feromony skutecznie pobudzają układ seksualny, natomiast arginina pozytywnie wpływa na przepływ krwi. Sok i koktajle doskonale sprawdzą się w przypadku problemów z potencją. Dlaczego warto regularnie spożywać seler naciowy? Afrodyzjak pomaga w zwiększeniu poziomu androsteronu, podnosząc jednocześnie libido.
Jak najlepiej spożywać seler naciowy?
Jesteś miłośnikiem zdrowego odżywiania? Zastanawiasz się, jak spożywać seler naciowy? Warzywo słynie ze swojego wszechstronnego zastosowania kulinarnego. Możesz sięgnąć po niego na surowo. Z hummusem stanie się świetną przekąską, która zastąpi niezdrowe słodycze. Możesz dodawać go także do swoich ulubionych koktajli potreningowych, słynących z właściwości zdrowotnych. Seler naciowy może stać się składnikiem warzywnych zup kremów oraz bazą lekkiej sałatki na kolację.
Czy każdy może sięgnąć po sok z selera naciowego? Skutki uboczne najczęściej dotyczą wysokiej zawartości błonnika. Z tego powodu ostrożność powinny zachować osoby na diecie lekkostrawnej. Warzywo może podrażnić bowiem układ trawienny. Kto jeszcze nie powinien sięgać po seler naciowy? Przeciwwskazania do stosowania dotyczą również osób z przewlekłymi chorobami nerek. Pacjenci powinni skonsultować się z lekarzem prowadzącym, zanim wprowadzą do diety to zielone warzywo.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.