Funkcje białek - dlaczego ich rola w organizmie jest tak ważna?

Funkcje białek - dlaczego ich rola w organizmie jest tak ważna? - zdjęcie

Białka to organiczne związki wielkocząsteczkowe, stanowiące podstawowy element budulcowy wszystkich żywych organizmów. Funkcje białek obejmują regulację kluczowych procesów biologicznych.

W artykule wyjaśniamy:

  • czym są białka i jaką pełnią rolę;
  • jak zapewnić odpowiednią podaż białka w diecie;
  • z czego wynikać mogą niedobory białek;
  • jaki wypływ na zdrowie ma niedomiar i nadmiar białka w diecie.

Więcej na temat białek przeczytasz w artykule: "Rośliny strączkowe - które nasiona są najzdrowsze i bogate w białko?"

Co to są białka? Składniki niezbędne do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu

Odpowiedź na pytanie "co to są białka?" powinna uwzględnić ich skład oraz kluczowe znaczenie dla funkcjonowania organizmów żywych. Pod względem chemicznym budowa białek pozwala sklasyfikować je jako wielkocząsteczkowe związki organiczne. W swoim składzie - poza węglem, wodorem i tlenem - zawierają azot, fosfor i siarkę. Skomplikowaną strukturę białka tworzą aminokwasy połączone wiązaniami peptydowymi. Kolejne poziomy zróżnicowania, czyli struktura drugo, trzecio i czwartorzędowa łańcuchów peptydowych, wynikają z ich przestrzennego ułożenia, stabilizowanego przez wiązania wodorowe i mostki siarczkowe.

Białka stanowią podstawowy materiał budulcowy wszystkich organizmów żywych, wpływają na metabolizm i system odpornościowy.

Niezwykła różnorodność – jak zbudowane są białka?

Białka stanowią niezwykle zróżnicowaną grupę związków chemicznych. To, z czego zbudowane są białka, wpływa na ich właściwości oraz przynależność do poszczególnych grup. Podstawowy podział rozróżnia:

  • białka proste (proteiny) - zbudowane wyłącznie z aminokwasów,
  • białka złożone (proteidy), które oprócz aminokwasów w swojej strukturze zawierają związki niebiałkowe, tzw. grupy prostetyczne (między innymi reszty kwasu fosforowego, kwasy nukleinowe, hem, atomy metali ciężkich, cukry, lipidy).

Ze względu na pochodzenie wyróżnia się natomiast białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Pochodzenie często warunkuje właściwości białek. Istotny z punktu widzenia funkcjonowania organizmów jest również podział białek na egzogenne i endogenne. Aminokwasy egzogenne to takie, których organizm nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie z dostępnych pierwiastków (w odróżnieniu od endogennych, syntetyzowalnych), przez co muszą one zostać dostarczone wraz z pożywieniem.

Podstawowe składniki każdej komórki – funkcje białek w organizmie człowieka

Rola białka w organizmie nie ogranicza się do jednej funkcji. Są one niezbędne dla realizacji wielu procesów biologicznych, stanowiąc jednocześnie podstawę struktury organizmów. Ze względu na pełnioną funkcję, białka dzieli się zwykle na:

  • strukturalne, stanowiące mechaniczną podporę oraz budulec komórek i tkanek (kolagen, elastyna, histony);
  • enzymatyczne i hormonalne, przyspieszające lub umożliwiające zajście procesów biochemicznych w organizmie lub regulujące funkcjonowanie poszczególnych układów i narządów;
  • receptorowe i obronne, stanowiące podstawę systemu immunologicznego;
  • transportujące, umożliwiające przenoszenie jonów i cząsteczek w organizmie (np. hemoglobina, transportująca tlen we krwi);
  • zapasowe (w postaci ziaren aleuronowych roślin);
  • kurczliwe (aktyna i miozyna), odpowiedzialne za możliwość kurczenia się mięśni, a tym samym ruch poszczególnych organów i przemieszczanie się organizmów.

Funkcje białek w organizmie są tak różnorodne, że ich deficyt niemal zawsze powoduje poważne problemy ze zdrowiem.

Jakie jest zapotrzebowanie na białko w organizmie kobiety, mężczyzny i dziecka?

Zrozumienie, jaką funkcję pełnią białka, ma istotne znaczenie dla zapewnienia możliwości zdrowego rozwoju i prawidłowego funkcjonowania. Zapotrzebowanie na białko u ludzi zależne jest od wielu czynników, do których należą między innymi wiek i płeć.

W poszczególnych grupach wiekowych średnie zapotrzebowanie na białko (EAR), wyrażone w gramach na każdy kilogram masy ciała na dobę wynosi odpowiednio:

  • dzieci do 3. roku życia – 0.97 g/kg,
  • dzieci w wieku 4-9 lat – 0,84 g/kg,
  • chłopcy w wieku 10-15 lat – 0,84 g/kg, w wieku 16-18 lat – 0,81 g/kg, później zapotrzebowanie spada do 0,73 g/kg,
  • dziewczęta 10-15 lat – 0,84 g/kg, w wieku 16-18 lat – 0,78 g/kg, a następnie zapotrzebowanie spada do 0,73 g/kg.

Wysokie zapotrzebowanie na białko występuje przez cały okres ciąży i laktacji, wynosząc odpowiednio 0,98 i 1,17g/kg masy ciała na dobę. Ogólne dane dotyczące zapotrzebowania na białko ulegają modyfikacji również w odniesieniu do odmiennych trybów życia. Osoby intensywnie uprawiające sporty siłowe, budujące masę mięśniową, a także osoby odchudzające się potrzebują więcej produktów białkowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Produkty bogate w białko – pełnowartościowa i urozmaicona dieta

Pełnowartościowa, urozmaicona dieta powinna zawierać odpowiednią ilość białka, zwłaszcza aminokwasów egzogennych. Produkty bogate w białko to bardzo zróżnicowana grupa produktów żywnościowych obejmująca:

  • mięso i jego przetwory,
  • jaja,
  • produkty mleczne,
  • ryby i owoce morza,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy i pestki.

Aby zapewnić sobie pełen zestaw aminokwasów egzogennych, konieczne jest dostarczanie wraz z pożywieniem różnorodnych produktów zawierających białko.

Niedożywienie organizmu – skąd się bierze niedobór białek?

Niedobór białek w organizmie może być spowodowany nieodpowiednią dietą zawierającą zbyt małe ilości produktów białkowych bądź też chorobami powodującymi słabe jego przyswajanie lub zbyt dużą utratę. Do najczęstszych przyczyn hipoproteinemii należą:

  • głodówki i diety eliminacyjne, niedostarczające wystarczającej ilości białka;
  • zaburzenia wchłaniania wywołane chorobami jelit;
  • zaburzenia syntezy własnych białek z powodu chorób wątroby;
  • nadmierna utrata białek z moczem spowodowana zespołem nerczycowym;
  • uszkodzenia skóry z wysiękiem płynów ustrojowych, na przykład w wyniku poparzeń;
  • choroby metaboliczne, nowotworowe i genetyczne niedobory określonych grup białek w organizmie.

W przypadku chorób nowotworowych lub osób w starszym wieku niedobory białka spowodowane są często przez problemy z łaknieniem i niemożność spożycia odpowiedniej ilości pożywienia, która dostarczyłaby wystarczających ilości białka. Funkcje białek w organizmie są zbyt istotne, aby możliwe było prawidłowe funkcjonowanie bez dostarczenia ich odpowiedniej ilości. Rozwiązaniem w takiej sytuacji mogą być suplementy i odżywki białkowe dostarczające znacznych ilości protein w niewielkiej ilości półpłynnego, łatwego do spożycia koktajlu.

Co się stanie, gdy w organizmie będzie nadmiar białek?

Pomimo istotnej funkcji, jaką białko pełni w organizmie, jego nadmiar może mieć niekorzystne konsekwencje dla zdrowia. Do najczęstszych problemów w takich wypadkach należą:

  • dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak zaparcia i wzdęcia,
  • spadek nastroju,
  • odwodnienie i zakwaszenie organizmu,
  • przybieranie na wadze,
  • wypłukiwanie wapnia z kości,
  • w skrajnych wypadkach – kwasica ketonowa.

Objawem, który powinien zaniepokoić, jest białkomocz, czyli stwierdzona w badaniach laboratoryjnych zawartość białka w wydalanym moczu. Może być to objawem rozwijających się chorób nerek i zawsze jest wskazaniem do skonsultowania się z lekarzem.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Ciąża i dziecko

Witaminy prenatalne – ranking TOP 10 najlepszych preparatów dla kobiet w ciąży w 2025 roku
Poznaj ranking najlepszych witamin prenatalnych 2025 roku. Dowiedz się, jakie składniki są kluczowe dla zdrowia mamy i dziecka, oraz jak wybrać odpowiednie suplementy na każdy trymestr ciąży. Szczegółowy przewodnik po suplementacji w ciąży....

Dieta i odchudzanie

Dieta okienkowa (Intermittent Fasting) – jak obliczyć deficyt kaloryczny i wybrać odpowiedni rodzaj IF?
Intermittent Fasting: naukowe podejście do okresowego postu. Dowiedz się, jak bezpiecznie wdrożyć dietę okienkową i obliczyć indywidualny deficyt kaloryczny....

Przeziębienie i grypa

Jak zbić gorączkę u dorosłego? Najlepsze domowe i farmakologiczne sposoby
Jak skutecznie i bezpiecznie zbić gorączkę? Kompletny przewodnik z domowymi i farmakologicznymi metodami leczenia podwyższonej temperatury u dorosłych....

Kosmetyki i uroda

Maść z witaminą A na twarz – efekty, które Cię zaskoczą!
Jednym z najbardziej popularnych produktów kosmetycznych oferowanych w aptekach, jak i drogeriach jest maść z witaminą A. Popularność tę zyskała ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie i korzystne działanie. Maść ta sprawdzi ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Odrobaczanie dziecka – jak to zrobić? Po czym poznać, że dziecko ma pasożyty?
Pasożyty jelitowe to problem, który może dotyczyć każdego dziecka, niezależnie od wieku. Zastanawiasz się, jak rozpoznać objawy zakażenia i skutecznie odrobaczyć dziecko?...

Choroby skóry

Czerwone pieprzyki na ciele – czy jest się czym niepokoić?
Czerwone pieprzyki na ciele, choć zazwyczaj niegroźne, budzą niepokój u wielu osób. Czy ich obecność na skórze wymaga konsultacji z lekarzem? W tym artykule omówim...

Kosmetyki i uroda

Wąkrotka azjatycka w kosmetykach – dobroczynne właściwości i działanie
Wąkrotka azjatycka, znana również jako Centella Asiatica, od wieków cieszy się uznaniem w medycynie naturalnej. Obecnie zdobywa coraz większą popularność jako składnik ...

Serce i układ krążenia

Jakie są najlepsze suplementy na obniżenie cholesterolu? Ranking 10 sprawdzonych preparatów
Cholesterol. Może być dobry i zły. Ten dobry to HDL, a zły określany jest terminem LDL. Dobrego cholesterolu powinno się mieć jak najwięcej, ponieważ działa on ochronnie i zmniejsza możliwość wystąpienia miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyni...

Serce i układ krążenia

Jak obniżyć kortyzolu? Diagnostyka i naturalne metody leczenia hiperkortyzolemii
Czym jest kortyzol i jaką rolę pełni w organizmie, jakie są przyczyny i konsekwencje podwyższonego poziomu kortyzolu? Jak rozpoznać pierwsze sygnały zaburzeń poziomu kortyzolu? Sprawdź jak skutecznie zwalczyć objawy wysokiego kortyzolu......

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem