Zioła od wieków towarzyszą człowiekowi, pomagając w walce z różnorodnymi dolegliwościami i stanowiąc smaczne urozmaicenie potraw. Rozmaite herbatki i napary nie tylko dobrze smakują i redukują napięcie, mają także szereg leczniczych właściwości. Własne zioła w kuchni to wspaniała roślinna aranżacja, urzekająca wyglądem i aromatem, a w razie potrzeby służąca jako zdrowa przyprawa.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o leczniczych właściwościach ziół, zobacz artykuł: Zioła i rośliny na przeziębienie.
Zioła w doniczkach. Jak założyć domowy zielnik - najważniejsze kwestie
Wiele osób marzy o tym, aby posiadać własny zestaw ziół w doniczkach – różnego rodzaju aromatyczne rośliny, które cieszą oko, a zarazem mogą posłużyć jako smaczne i zdrowe przyprawy. Właściwy dobór poszczególnych okazów oraz zapewnienie im odpowiednich warunków może stanowić satysfakcjonujące zadanie, a zioła w domu z pewnością urozmaicą przestrzeń. Będą także naturalnym, domowym sposobem na dolegliwości, takie jak nadciśnienie, niestrawność czy objawy przeziębienia.
Jak rozpoznać zioła hodowane w domu? Niewątpliwe dobrym pomysłem jest podpisywanie poszczególnych doniczek, aby nie pomylić nawet najbardziej podobnych okazów. Taki domowy zielnik to oryginalna roślinna aranżacja, którą z powodzeniem możemy utrzymywać w kuchni czy na balkonie. Obok własnych ziół warto także posiadać herbatki czy napary korzystnie wpływające na zdrowie.
Jak hodować zioła w kuchni - doniczki ze stałym dopływem światła na parapecie
Ceramiczne doniczki z ziołami możemy postawić w dowolnym miejscu – na kuchennym blacie, parapecie, balkonie czy na stoliczku w salonie. Ciekawym rozwiązaniem są także wiszące zioła w kuchni – rośliny umieszczone w specjalnie do tego celu przygotowanych kwietnikach. Takie różnego rodzaju zioła na ścianę w kuchni to niezwykle efektowne urozmaicenie aranżacji, zachwycające nie tylko wyglądem, ale również aromatem. Lecznicze właściwości poszczególnych gatunków mogą pomóc w walce z przeziębieniem, problemami z trawieniem czy zredukować stres.
Zioła w kuchni – przegląd 10 najzdrowszych ziół do uprawy w domu
Jakie rodzaje ziół w kuchni warto uprawiać? Które rośliny będą zdrowe, a jednocześnie aromatyczne i smaczne? Poniżej przedstawiamy przegląd ziół, będących idealnymi dodatkami do wszelakich potraw, a jednocześnie posiadających szereg wartości odżywczych oraz leczniczych właściwości.
Oregano - nada smaku i aromatu oraz witamin A, C, E, K
Oregano powszechnie kojarzy się z przyprawą dodawaną do dań kuchni śródziemnomorskiej. Inna nazwa tego zioła to lebiodka pospolita – roślina korzystnie wpływająca na porost włosów, wzmocnienie odporności, a także pracę układu pokarmowego oraz nerek. Oregano bogate jest w szereg wartości odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują mikro- i makroelementy oraz witaminy A, E, K i C. Wzmacniają one odporność, działają przeciwbakteryjne i przeciwwirusowo, a także poprawiają kondycję skóry i włosów.
Kolendra - idealnie podkreśli Twoje danie
Kolendra to wspaniała przyprawa do mięs, pozwalająca na stworzenie niezwykle smacznych dań. Doskonale smakuje w połączeniu z czosnkiem, majerankiem bądź też innymi ziołami. Zarówno nasiona, jak i liście kolendry posiadają szereg leczniczych właściwości: działają przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, pomagają w walce z niestrawnością i pozwalają na utrzymanie prawidłowego poziomu krwi. Sprawdzają się także jako specyfik na potencję, a także na nieświeży oddech.
Bazylia - zioło dobre na wszystko
Rozmaite odmiany bazylii – czerwona, krymska czy drobnolistna – to wspaniałe zioła do doniczki na kuchenny parapet. Z liści owej rośliny przygotujemy niebywale smaczne pesto, możemy je także stosować jako samodzielny dodatek do śródziemnomorskich obiadów oraz pizzy. Bazylia ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie, gdyż poprawia metabolizm, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także usprawnia pracę układu nerwowego oraz trawiennego.
Majeranek - sprawdź uniwersalne zastosowanie przyprawy z regionów Morza Śródziemnego
Majeranek to nie tylko smaczna, aromatyczna przyprawa, którą możemy dodawać do rozmaitych dań. Zioło to, dzięki swym leczniczym właściwościom, skutecznie sprawdza się także jako specyfik na katar i kaszel. Szereg witamin i substancji odżywczych czyni z tej rośliny uniwersalne rozwiązanie ma różnorodne infekcje. Z majeranku z powodzeniem przygotujemy płukankę na gardło, napar oraz maść.
Mięta - idealnie orzeźwiająca i dająca wiele witamin
Zapewne wielu z nas mięta kojarzy się z orzeźwiającą lemoniadą w upalne letnie dni. Zioło to posiada nie tylko charakterystyczny smak, ale również szereg wartości odżywczych, dzięki czemu idealnie sprawdzi się przy zaburzeniach trawienia, regulowaniu poziomu cholesterolu oraz usprawnieniu pracy serca. Mięta stanowi także smaczny dodatek do potraw – sałatek, sosów, mięs, warzyw czy shake'ów.
Pietruszka - jak uprawiać w doniczce?
Pietruszka jest stosunkowo mało wymagająca w hodowli, dlatego idealnie nadaje się jako zioło do domu. Możemy posadzić ją zarówno w ogródku, jak i w doniczce w kuchni, zapewniając glebę o kwaśnym odczynie oraz bogatą w próchnicę. Pietruszkę możemy wykorzystywać nie tylko jako dodatek do potraw, ale również jako składnik wzmacniający organizm oraz wzbogacający w żelazo, potas, magnez i inne potrzebne substancje.
Melisa - królowa uspokojenia
Któż z nas nie zna naturalnego środka na uspokojenie i złagodzenie napięcia, jakim jest melisa? Zioło to jest idealne nie tylko w stanach silnego stresu czy niepokoju, ale również jako specyfik regulujący pracę wątroby i układu pokarmowego, obniżający ciśnienie krwi, łagodzący bóle głowy, objawy grypy i przeziębienia, a nawet leczący bezsenność. Obecnie możemy odnaleźć różnego rodzaju produkty zawierające melisę – herbatki ziołowe, tabletki, syropy, a także szampony.
Tymianek - jak uprawiać w domu i na balkonie?
Tymianek to przykład zioła w doniczce, którego uprawa jest stosunkowo prosta. Warto zapewnić mu słoneczne stanowisko – czy to na kuchennym parapecie, czy na balkonie – a także odpowiednią, żyzną i lekko kwaśną glebę. Oszczędne i regularne podlewanie jest najlepszym rozwiązaniem dla tej rośliny, pozwoli jej prawidłowo się rozwijać i cieszyć nas swym pięknym aromatem oraz niepowtarzalnym smakiem.
Rozmaryn - jak hodować w kuchni
Rozmaryn źle znosi niskie temperatury, dlatego idealnie nadaje się do doniczki na zioła w kuchni. Wymaga podłoża zawierającego wapń i obfitą warstwę próchnicy, a także systematycznego podlewania i nawożenia. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji zioło to z pewnością wzbogaci pomieszczenie swoim niepowtarzalnym aromatem, doskonale nada się także do wszelkiego rodzaju potraw zawierających ryby, mięso, grzyby bądź też warzywa. Rozmaryn ma szereg leczniczych właściwości, wśród których możemy wymienić między innymi poprawę trawienia, łagodzenie reumatyzmu czy polepszenie pamięci.
Koperek - jak sadzić i pielęgnować roślinę w doniczce?
Uprawa ziół w domu może być niezwykle satysfakcjonującym zajęciem, warto jednak pamiętać o zapewnieniu każdej roślinie odpowiednich warunków. Koperek w ceramicznej doniczce to wspaniała ozdoba parapetu i smaczny dodatek do wielu dań, jest przy tym stosunkowo łatwy w uprawie. Jeżeli posadzimy nasiona wczesną wiosną, zapewnimy żyzną glebę oraz regularne podlewanie, z pewnością zbierzemy soczyście zieloną, aromatyczną przyprawę.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.